2012. augusztus 13., hétfő

Zöldbab főzelék


Hazánkban készülnek ezek az egyedi ételek, amit mi főzelékeknek nevezünk, és a külföldiek sosem tudják miről van szó, ha utukba kerül, hála Istennek mi még őrizzük és kedvvel fogyasztjuk őket! A piacon még, ha szerencsénk van frissen megvásárolhatjuk kb.300-350 Ft-ért kilóját, csak a tisztítás okoz egy kis macerát, de azt ruházzuk át másra, ha tudjuk! Mondjuk a gyerekekre, vagy az unokára, a férje gondolni sem merek! :-)
Van ilyen férj?




Hozzávalók: 4-5 adaghoz

  • 1 kg zöldbab / kevés elvész belőle a tisztításnál/
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma / elhagyható/
  • 2 ek.  zsiradék
  • 2 dl tejföl vagy joghurt
  • 2 ek zabliszt 
  • 2-3 dl tej 
  • 1/ 2 csomag friss petrezselyem / elhagyható/
  • cukor
  • ecet

Elkészítés:

A bab szálak végeit levágjuk, és ha az oldalán kis szálak tűnnének fel azokat lehúzzuk. Ezt azt jelenti, hogy nem a legfiatalabb babot sikerült megvásárolni, de sebaj, azért ne dobjuk ki, hanem folytassuk a munkát!
A képen látható darabokra vágom, de ez nem szent írás, majd jó alaposan leöblítem. A vöröshagymát apró darabokra aprítom, de néha bedobom a gépbe és azzal oldom meg, attól függ mennyi idővel rendelkezem. Választhatunk bármilyen megoldást, de ha a  gépi megoldást választjuk, ne felejtsük el, hogy sokkal kellemesebb érzésünk lesz, mert a hagyma illat nem marad a kezünkön!
A babot a hagymával együtt edénybe teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, ezután felteszem főni.
A sót csak akkor dobom bele, ha már felforrt, így só nélkül gyorsabban megy a dolog. Teszek rá egy fedőt, ezzel is gyorsítom a puhulás folyamatát. Amikor már majdnem megfőtt sózom, majd nekirugaszkodom a habarásnak.
Egy magasabb falú edényben / én a mércés kancsót használom / csomómentesre keverem a zablisztet, a tejfölt, és még legalább 2 dl tejet, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett belecsurgatom a babba, és felforralom. Ha túl sűrűnek tűnne, akkor még öntök hozzá tejet, vagy egy kis vizet. A habarós dolgok később még sűrűsödnek, ahogy hűlnek, így nem kell megijedni, ha hígabb a főzelék, csak lisztet ne tegyünk többet bele! Persze relatív, hogy ki milyen sűrűn kedveli, ez még sokszor családon belül is eltérő lehet.
A friss petrezselymet bele is tehetjük, de akkor tudnunk kell, hogy veszít az értékéből, de el is hagyhatjuk, ha éppen nincs otthon, vagy nem kedveljük.
Feltétnek nagyon sok mindent el tudok képzelni: tükör tojás, roston csirkemell, fasírt, virsli, pörkölt, sült, és sorolhatnám. Én még feltét nélkül hidegen is szívesen fogyasztom.






Quinoa zöldségekkel



Rakott, rakott és rakott! Ha kevesebb időt venne igénybe az elkészítése, azt hiszem sűrűbben állnék neki elkészíteni ezeket a fajta finomságot, mert igazán izgalmas húsos és hús nélküli változatuk is.
Sokféle íz, mely a végén harmóniába áll össze, mert ugye ez így működik, ha eléggé hiszünk magunkban! Szuper nyári vagy téli étel!



                                                                 QUINOA a szuper nyersanyag

Hozzávalók: 4 adaghoz

  • 4 ek quinoa
  • 1 pici só a főző vízbe 

ragu

  • 1 db cukkini
  • 2 db tv paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db nagyobb paradicsom 
  • 1 ek finom zsiradék a zöldségek párolásához
  • kevés reszelt parmezán
  • 1 maréknyi reszelt  sajt, de elhagyható
  • újhagyma, petrezselyem, bazsalikom
  • őrölt fehér bors
  • 1 ek. szőlőmag olaj

    Elkészítés

A zöldségeket megmosom, lecsepegtetem, majd nekilátok a felszeletelésnek, amit kivételesen más módon teszek. A cukkinit hosszában szeletelem, és így teszek a paprikákkal, hagymákkal is, forró olajban kicsit megpirítom őket, közben sózom, borsozom, sőt 1-2 csepp friss citrom levet is csepegtetek rá. Mielőtt megégne félrehúzom és rögtön besorakoztatom a felét egy kis tepsibe.Jól megszórom petrezselyemmel és aprított bazsalikommal, parmezánnal.
A quinoat leöblítem, sós vízben megfőzöm, ez kb. 15 percet vesz igénybe, majd leszűröm, és ráborítom a zöldségekre, szépen elsimítom. A tetejére  teszem a felkarikázott paradicsomokat, teszek 1-2 szelet paprikát, még egy kis zöld fűszer, egy kanál finom szőlőmag olaj, és irány a 190 fokra előmelegített sütő.



Még nyersen a tepsiben 



Tengeri hal paradicsom salátával



A színpompás salátához könnyű húsra gondoltam, ami kellemesen harmonizál a paradicsom saláta öntettel.

Hozzávalók:

  • 14-16 dkg hal filé / legalább, mert rengeteg vizet veszít sütéskor/
  • 1 tk olíva olaj
  • pár csepp friss citromlé a halra sütés előtt
  • 1 csipet só

1 adag paradicsom saláta / a receptje a blogban megtalálható /

Elkészítés:

A kiolvasztott, lecsepegtetett halat / egy papírtörlő szuper/ picit megsózom, pár csepp citromlét adok mindkét oldalának, majd irány a forró serpenyő. Eredményesebb, ha nincs összekarcolódva a serpenyőnk.
Fontos, hogy forró serpenyőben kevés olaj legyen, mert ilyen szín a végcél, mint a képen.
Óvatosan fordítom meg a halat, én lapát formájú eszközöm azzal tökély, mert egyébként könnyen összetörik.
Biztosan megsült, ha a villát közzé szúrva elválik a filé.


Paradicsom saláta bazsalikomos joghurt öntettel





Csodálatos színek, melyekkel vétek lenne nem játszani! Kertem nincs, de a piacon résen vagyok, így találtam rá erre a gyönyörű sárga paradicsomra! Bazsalikom van az erkélyemen rendesen, így rögtön neki kell fognom a salátának.

Hozzávalók:

  • 1 db piros paradicsom 
  • 1 db sárga paradicsom 
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 dl joghurt
  • 1 tk olíva olaj
  • 1 csipet őrölt  fehér bors / 3-4 tekerés az őrlőn/
  • 1 pici só
  • 1 hajszál reszelt fokhagyma 
  •  1-2 csepp friss citromlé / ha lágyítani szeretnéd az öntetet ici -pici cukorral tudod /
  • fekete szezám a díszítéshez+ a bazsalikom virág

Elkészítés:

Próbálok egyforma méretű paradicsomokat kiválasztani, a végüket levágom, de nem dobom el, mert ezt fogom apróra vágni és rászórni a végén a salátára. A paradicsomokat keresztbe vágom, mert így nekem szebben mutat. Elrendezgetem a tányéron.
A bazsalikomos öntet úgy születik, hogy maradt ki joghurtos öntetem, de estére már unnám / ilyen vagyok! /, viszont rengeteg bazsalikomom van az erkélyen, ezt minden reggel megtapasztalom locsoláskor, így meg is születik a terv! Leszakítok egy marék bazsalikom levelet, de mielőtt az aprítóba tenném adok neki a késsel rendesen, így gyorsabban krémesedik a joghurttal és a többi hozzávalóval. Szép zöld színt kapok!


Klassz üde, színpompás saláta!






Zöldség fasírt salátával







Bolognai falatka




Nem vagyok egy Illem Kódex majmoló, de ennyit illik egyszerre felszedni egy falatnak! :-)




Bolognai spagetti




Éppen a napokban beszélgettünk, hogy melyik lehet az eredeti bolognai spagetti recept. Megoszlanak a vélemények! Úgy vélem, hogy még a hazájában is összekapnának rajta, mert tartományonként más tésztával, más hússal és paradicsommal készítik. Egy ami biztos a parmezán!!
Hazánkban készítjük szárnyasból, marha-sertés vegyes húsból, de van aki, csak sertés húsból is olyat készít, hogy megnyaljuk utána a tíz ujjunkat! Van 1-2 titka amiről sejtéseim vannak: főzzük
Van 1-2 titka amiről sejtéseim vannak: a ragut főzzük jó sokáig,  jó minőségű alapanyagokat használjunk, a tésztát ne főzzük szét. A képen az ételben látható piros paprikák nem tartoznak közvetlen a recepthez, ezért ettől tekintsenek el a készítésnél. Én belevágok majdnem egy egész hegyes erős paprikát, de később rájöttem, hogy ezzel elrontottam az íz hatást. Van ilyen!



Hozzávalók: 4-5 adaghoz

  • 50 dkg darált hús
  •   1 kisebb fej vöröshagyma/ kb.10 dkg /
  •   2-3 gerezd fokhagyma
  •   1 szép szál sárgarépa 
  •   1 ek olíva olaj, vagy más olaj 
  •   1 csapott ek só, ízlés szerint fekete őrölt bors
  •   4 db friss paradicsom, vagy 1 doboz konzerv paradicsom
  •   5 dl üveges sűrített paradicsom / házi vagy olasz üveges /
  •   1 tk oregano
  •   1 tk bazsalikom / csapott /
  •   friss mindkettőből bőven
  •   pici cukor, ha finomítani kell az ízt 
  •   50-60 dkg spagetti vagy metélt tészta /tagliatelle /

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom, majd mindent apróra vágok. A sárgarépát is pici kockákra vágom.
Jó vastag aljú lábasban felhevítem az olajat, majd szép sorjában beleadagolom a a hagymákat, a répát, sózom, borsozom, és elkezdem pirítani a zöldségeket, de mielőtt megég ráborítom a darált húst, amit azonnal elkezdek szétnyomkodni, hogy ne csomósodjon meg, mert ez könnyen előfordul vele.Közben jöhet szép apránként a paradicsom, de egy kis vízzel is lazíthatjuk, úgyis később elfő. A száraz fűszereket most teszem bele, a frisseket csak később.
Közben felteszem a vizet a tésztának úgy fél idő tájt, de nem szabad sietni vele, mert én most kevés időt szánok a főzésre, és a tökéletestől el is marad!
A tésztát lobogó, bő, sós vízben főzöm ki, de nem főzöm szét. Ha jól időzítek akkor a fazékból egyenesen a lábasba szedhetem, ha elég nagy, hogy beleférjen. Ilyenkor nem öblítem a tésztát, mert azonnal fogyasztjuk.
Én összekeverés előtt szedtem ki egy keveset a tetejére, és csak a maradékkal kevertem össze, így jobban mutat. Parmezánt, vagy más sajtot lehet rá reszelni.











Csokoládés-szedres muffin szilvalével