2012. július 17., kedd

Tökfőzelék

 
 Ez egy natúrabb főzelék, mert csak pici tejföl van hozzákeverve.







Itt a receptben feltüntetett mennyiségű tejföllel, ki, hogy szereti.


Sokan nem kedvelik a tökfőzeléket, de aki igen, az nagyon! Az a férfiú, akinek most ezt az adagot főzöm, az egyik legnagyobb tökfőzelék rajongó akit ismerek!! Ugye Zoli?
Imádja hidegen-melegen, üresen, vagy feltéttel, mindegy csak jó sok legyen belőle!!
Az elkészítése, ha nem gyalult tököt vásárolunk, akkor egy kicsit több időt kíván, mert meg kell tisztítani, magtalanítani, majd meggyalulni, figyelve arra, hogy a szálak szép hosszúak maradjanak.

Hozzávalók:4 adaghoz

  • 1 kg tök
  • 1csomag friss kapor, de 1 tk.szárított is megfelel
  • 1kis pohár 20 %-os tejföl
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek ecet
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 ek finom zsiradék

Elkészítés

A töknek a héját és a magját eltávolítom, majd hosszú szálra gyalulom. Egy fél kanál sóval összekeverem és hagyom állni,hogy a só kioldja a vizet a tökből. Addig nagyon apróra vágom a vöröshagymát és 2 dl vízben felteszem főni abban a lábasban amiben majd főzök. Így mire a kicsavart tököt hozzáadom már puha lesz.
A kicsavart tökre kanalazom az ecetet és már borítom is a lábasba, megkavarom és lassan elkezdem főzni. A cukrot a kaporral együtt beledobom, és ha megkóstoltam a sóból is amennyit kíván beleteszek.
Az ecet azért kell, hogy a tök ne essen szét, hanem finom roppanós maradjon amikor készen van az  étel.
Óvatosan kavargatom, de vizet nagyon nem adok hozzá, mert akkor biztosan be kell sűríteni, hogy ne leves legyen a végén. A tejfölt úgy 15 perc elteltével jól kikeverem és hozzáadom a tökhöz. Kóstolom, majd ízlés szerint ízesítem.


Egy szelet rántott húst is lehet hozzá sütni, azzal is finom.

Tökfőzelék szárnyas pörkölttel





Sokan nem kedvelik a tökfőzeléket, de aki igen, az nagyon! Az a férfiú, akinek most ezt az adagot főzöm, az egyik legnagyobb tökfőzelék rajongó akit ismerek!! Ugye Zoli?
Imádja hidegen-melegen, üresen, vagy feltéttel, mindegy csak jó sok legyen belőle!!
Az elkészítése, ha nem gyalult tököt vásárolunk, akkor egy kicsit több időt kíván, mert meg kell tisztítani, magtalanítani, majd meggyalulni, figyelve arra, hogy a szálak szép hosszúak maradjanak.

Hozzávalók:4 adaghoz

  • 1 kg tök
  • 1csomag friss kapor, de 1 tk.szárított is megfelel
  • 1 pohár 20 %-os tejföl
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek ecet
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 ek finom zsiradék

Elkészítés

A töknek a héját és a magját eltávolítom, majd hosszú szálra gyalulom. Egy fél kanál sóval összekeverem és hagyom állni,hogy a só kioldja a vizet a tökből. Addig nagyon apróra vágom a vöröshagymát és 2 dl vízben felteszem főni abban a lábasban amiben majd főzök. Így mire a kicsavart tököt hozzáadom már puha lesz.
A kicsavart tökre kanalazom az ecetet és már borítom is a lábasba, megkavarom és lassan elkezdem főzni. A cukrot a kaporral együtt beledobom, és ha megkóstoltam a sóból is amennyit kíván beleteszek.
Az ecet azért kell, hogy a tök ne essen szét, hanem finom roppanós maradjon amikor készen van az  étel.
Óvatosan kavargatom, de vizet nagyon nem adok hozzá, mert akkor biztosan be kell sűríteni, hogy ne leves legyen a végén. A tejfölt úgy 15 perc elteltével jól kikeverem és hozzáadom a tökhöz. Kóstolom, majd ízlés szerint ízesítem.
Most egy kis könnyű szárnyas pörkölttel tálalom.



Töltött paprika

Büszkék lehetünk a hagyományos magyar nyári konyhára is, hiszen annyi klasszikus recept kínálja magát! Tényleg csak az időnkön múlik, hogy mennyi fér bele, mert a zöldség árak már egész jól alakulnak!


Hidegen-melegen is fogyasztható ételt készítek a barátaimnak és persze magamnak !

Hozzávalók: 8 paprikához

  • 8-10 db rövidebb, kerekebb, húsosabb tv paprika
  • 50 dkg darált hús / én szárnyast használok/
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 8 dkg megmosott rizs
  • 1 tojás 
  • 1 jó csipet őrölt fekete bors 
  • 1 pici őrölt kömény 
  • 1 kk őrölt fűszer paprika
  • 1 kisebb darab zeller, de zeller levél is elég lehet, ha csak az van
  • 1 liter sűrű paradicsomlé 
  • 1 ek cukor, de kinek-kinek ízlése szerint 
  • 1-2 ek paradicsom püré 
  • 1 fej egész vöröshagyma
Elkészítés:
A paprikákat megmosom, a csumát / szép magyar szó!/  egy kis keresztvágással eltávolítom, majd a magokat kiszedem mindegyikből. A darált húst jó összekeverem a felsorolt fűszerekkel, az egy tojással, és az apróra vágott hagymákkal. Finomabb lehet, ha a hagymákat előtte lepirítom, de én nem akarok plusz zsiradékot hozzáadni,és sietek is, így most ezt a fázist átlépem, de a rizst még előtte belekeverem.
Az így elkészült laza töltelékkel megtöltöm a paprikákat, ezt követően egy lábasban szépen sorba elhelyezem őket, majd rájuk öntöm a paradicsomlevet. Még annyi sós vizet is hozzáadok, amennyi ellepi a paprikákat. A cukrot, ha teszek bele, azt később szoktam beleszórni. A zellert és a vöröshagymát viszont most teszem hozzá. Lassú tűzön kb. 1,5 órát főzöm. A főzési idő felénél egy kis vízzel kikeverem a paradicsom pürét és ráborítom. A végén ráízesítek. Ha sűrűbb mártást szeretnének akkor ennél a lépésnél 1 ek önök számára elfogadható sűrítő anyagot is keverjenek bele.
A töltött paprika mellé gyakran kínálnak kockára vágott főtt burgonyát.


Paradicsomos spagetti magokkal és tojással




Azok számára akik követik a blogomat nyílt titok lehet, hogy imádom a tésztát minden formájában!
A paradicsomos a kedvenceim közzé tartozik. A paradicsomos spagetti egy nagyon egyszerű gyors fogás, de én most még mellécsaptam ezt a 2 különleges módon elkészített tojást is, így körülményesebb lett a dolog.
A tojástól tekintsenek el, csak az érdekesség miatt fotóztam így együtt őket.+
Mindig foglalkoztat, hogy az élelmi alapanyagokat mi módon lehetne új formában feldolgozni, és most ez is egy ilyen kísérlet eredménye, csak talán az alkalmazás nem ide való.

Hozzávalók: 4 adaghoz

  • 1 kg friss érett paradicsom
  • 2 ek olíva olaj 
  • 1 db chili
  • 4 nagy gerezd fokhagyma, ha nem vagy nagyon fokhagymás akkor 3 gerezd
  • kevés só
  • pici cukor, ha savasnak találod
  • 1 nagy csipet aprított bazsalikom
  • 50 dkg spagetti / durum vagy tönköly/
  • 1dkg fekete szezám
  • 1 dkg fehér szezám
  • só a főző vízbe 

 Elkészítés

Friss paradicsommal készítem a ragut és mivel el szoktam a héját távolítani, így a vízforralón gyorsan forralok vizet, amit egy lábasban tovább forralok, mert ebbe fogom a paradicsomokat beledobni, miután megvágtam egy picit mindnek a héját. Sokkal könnyebben leválik a héja ha bevágjuk a vízbe rakás előtt.
A tészta főző vizet felteszem a tűzhelyre, egy negyed marék sót dobok bele, majd lefedem, és közepes lángon elkezdem forralni, mert nem kell vele sietnem, hiszen előbb a ragut készítem.
Amikor látom, hogy kezd leválni a paradicsom héja, leöntöm a vizet a róla, majd kis hűlés után lehúzom az összes héját. Összenyomkodom, vághatom is, de én nyomkodva gyorsabbnak találom.
A serpenyőbe beleöntök 2 evőkanálnyi olíva olajat, majd amikor felforrósodott akkor a vékony karikákra vágott fokhagymát beledobálom, és pár pillanatig hagyom, hogy a hő dolgozzon. Mielőtt elkezdene barnulni  megelőzöm, mert rázúdítom a paradicsom velőt. A paradicsom csumáját ugyanis eltávolítottam a héjával együtt. Összekavarom, hozzáadom a sót és hagyom főni 15 percig. Ez alatt lobogó sós vízben kifőzöm a tésztát. Ez kb 10 percet vesz igénybe, addigra éppen kész a ragu, amit megkóstolok, ízesítek, és most beleszórom az aprított bazsalikomot, chilit. Ekkor félrehúzom. Akkor vagyok elég ügyes, ha ekkorra fő ki a tésztám, amit leszűrök, és nem öblítek, mert azonnal összekeverem a raguval, vagy nem.
A tetejére tálaláskor  magokat szórok, de parmezánt is tehetek, ha kedvem van..




A tojásoknak a fehérjét és a sárgáját külön-külön főztem meg és ez lett az eredmény.



Kovászos uborka


Ősidők óta nyaraink egyik slágere a kovászos uborka. Hűtve a legkellemesebb. Emlékszem arra, hogy a 80-as években még meghámozva, zúzott jégágyon kínáltuk a magasabb kategóriás helyeken, de mára ez már a múlt ködébe veszett. Sebaj!
Az uborka válogatásnál igyekezzünk keményebb, középen nem üreges, és egyforma nagyságú darabokra törekedni.Itt is igaz a mondás, hogy jó étel csak jó minőségű alapanyagokból készülhet!

Hozzávalók 5 literes üveghez

  • 2,5- 2,8 kg közötti uborka
  • 1 kovászoláshoz való köteg kapor /a piacon így árulják kicsomózva /, ha néhány szőlőlevél is akad még jobb
  • 1 db torma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • pár szem fekete bors
  • 2 szelet pirított kenyér
  • 3 liter forralt víz
  • 2,5 csapott kanál tengeri só


Elkészítés:

Az uborkákat bő vízben megtisztítom. Én egy új mosogatószivacs durvább oldalával szoktam egyenként átforgatni a kezemben az uborkákat, így a szőrös kis anyag eltávozik az oldalukról. Majd bő vízben leöblítem. Ezután a végeket picit levágom, majd hosszában 3-4 nyisszantást teszek az uborkákon, de közben ügyelek arra,hogy ne vágjam annyira meg őket, hogy széthulljanak. A tiszta üvegbe először alulra egy kicsit teszek a kaporból, majd szépen elrendezem hosszában az uborkákat egymás fölé amíg tele nem lesz az üvegem. Közben hozzáadom a fokhagymát, és a megtisztított torma darabot, de egyik sem kötelező, ettől még ízletes lesz az uborka, mert azt hiszem a jó napsütés ami igazán a minőséget garantálja!
Amikor eddig megvagyok, a kiforralt meleg sós vízzel nyakon öntöm az egészet, ha mind nem fér bele, akkor félreteszem, mert 1-2 nap és úgyis utána kell pótolni az elpárolgott vizet. Ezután már csak a pirított kenyér jön a tetejére. Azzal szinte lezárom az üveg tetejét, de úgy nyomkodom bele, hogy ezt is érje a víz,. Én szoktam egy kis kompótos tálkát a tetejére borítani, és ezután már csak napoznia kell reggeltől-estig, hogy beinduljon a kémia. Holnap azért a lepárolgott vizet pótolom, és néhány nap után kész. Az időjárástól függ, de 4-5 nap alatt elkészül.
Ha rendszeresen kovászolsz akkor biztosan kipróbáltad már, hogy a régi kovászléből is önts hozzá, és akkor gyorsabban elkészül az uborka.



Én kóstolással szoktam ellenőrizni. Amikor késznek ítélem, akkor átszedem egy  tároló edénybe, majd rászűröm a levét és irány a hűtés.