2013. május 20., hétfő

Teljes kiőrlésű lepény



Imádom a kenyeret, a kenyértésztából készült péksüteményeket, ezért rendszeren kísérletezem az új receptekkel, variációkkal. Mondhatnánk, pofon egyszerű, hiszen kis variálással nagyon változatos dolgokat lehet összehozni, na, jó kisütni! Ez is egy ilyen forma, amit rendszeresen több fajta finomsággal megspékelve sütögetek, mondhatnám elég nagy sikerrel. Próbálja ki ön is kedves olvasó!
Készíthetjük kenyérlisztből korpával, teljes kiőrlésű búza lisztből, teljes kiörlésű és fehér tönköly lisztből, de a fehérhez akkor is javaslom a korpát, vagy egy kis lenmag lisztet. Most teljes kiőrlésű lisztből készítem.

Hozzávalók a tésztához: 10-db

  • 1 pohár meleg víz / 0,25 /
  • 1 ek méz
  • 2 tk szárított élesztő
  • 2, 5 pohár teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek. búzadara
  • 2 ek olaj
  • 1,25 tk só

A tetejére:

  • 2 szál karikázott újhagyma
  • 5 -8 dkg kolbász , vagy sonka, bacon bármi jó, de lehet hal, vagy főtt tojás is
  • só, bors, zöld fűszer
  • tejföl, de reszelt sajt, krémsajt sem megvetendő
  • néha teszek kukoricát, olívabogyót, paradicsomot, aprított paprikát, ajvart, amit találok, vagy amit kívánok
  • különböző magvak még ízletesebbé és dekoratívabbá tehetik a süteményt

A tésztához nekikészülök. A  liszthez hozzáadom a többi alapanyagot, és összegyúrom őket. A szárított élesztőt nem kell megfuttatni, azt is csak összekeverem a liszttel.
Lány tésztát kapok, de pici liszttel, ha túl lágynak tartom még gyúrhatom. Majd lefedve fél órát kelni hagyom. Addig előkészülök a raguval a tetejére.Ez úgy néz ki, hogy mindent, amit gondolok rá összevágom, de 30-35 dkg-nál én nem szoktam többet készíteni.

A fél óra elteltével lisztezett alapra kiborítom a tésztát, kicsit megformázva 10 egyforma darabra vágom, ezután csak egy kis mélyedést csinálok középen, hosszában mindegyik rúdba, de én ezt már a sütőpapírral ellátott lemezen folytatom. Következő lépésként az összekevert finom raguból mindegyik vágásba elosztok egy adagot, figyelve, hogy minden darabba egyformán kerüljön, de ha nem, akkor sincs semmi baj, mert szendvics alapnak is finom ez a tészta.
Közben a sütőt felmelegítem 200 fokra, és csak a lemez behelyezése után veszem vissza 185-190 fokra, és így sütöm megközelítőleg 20 percig.