2012. július 22., vasárnap

Vörös lencse chilivel




Nem igazán tudom, hogy a főzelékek közzé sorolható-e, de gondolom lényegtelen, inkább olyan húsmentes egy tál étel. A fehérje fontos, ha kevesebb húst eszünk, ez a lencse fajta még ráadásul az emésztést sem nehezíti meg. Gyorsan elkészíthető csípős finomság.

Hozzávalók:

  • 20 dkg vörös lencse
  •   1db piros paprika
  •   1 kisebb chili paprika
  •   1db kisebb lila hagyma
  •   1 nagy gerezd fokhagyma
  •   1 csomag petrezselyem zöld
  •   1 kevés balzsam ecet koncentrátum, ízlés szerint még egy kis balzsamecet
  •   1 pici sumag / elhagyható/
  •   1 ek szőlőmag olaj
  •   1 kevés só
  •   1 tk dijoni mustár
  •   1 csipet zeller zöld
  •   1 csipet őrölt fehér bors
  •   1 kevés chili olaj 
  •   5 dl víz

Elkészítés:

Először a lencse és a víz kivételével mindent a robotgépbe adagolok, összeaprítom és ezután egy lábasba öntöm, elkezdem párolni, pár perc után a vizet is hozzáöntöm, majd főzöm 15 percig, ekkor teszem a megmosott lencsét hozzá. Nem főzöm szét. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórom és egy kis finom chili olajat spriccelek rá.








Kovászos cukkini

 





Miért ne lehetne kovászolni bármi mást az uborkán kívül! Tettem pár hete egy próbát, de az egy picit sós lett. Rá is hagytam a dolgot, gondoltam ennyi elég is a próbálkozásból, de a múlt hét szombaton egy tündér házaspárnál vendégeskedtem, és csodák-csodájára az ablak párkányon megpillantottam az ott sorakozó kis pajtásokat / cukkinis üvegeket/! Kakukkné Ági és párja Attila bio gazdálkodással foglalkoznak már hosszú évek óta. Szeretem őket kitartásuk, találékonyságuk, tudásuk, közvetlenségük és sorolhatnám még mi okán.
Élőkert nevet választották az ott folyó munkálatok keretbe foglalásához, és ez tökéletes találat. Ott minden él és mozog, a termések gyönyörűek, zamatosak, a vendéglátásuk kitűnő!
Újra nekifogtam a cukkininek, most nem hiába!
A formázás elég rusztikusra sikerült, már a nap vége volt, de nem hagytam rá, üvegbe kerültek!

.

Hozzávalókat és az elkészítését lásd a kovászos uborkánál, nézzétek el nekem, hogy még egyszer nem írom le.





Sárgabarack lekvár és szörp

Szép páros! Még sosem készítettem sárgabarackból szörpöt, eddig  eszembe sem jutott!
Ezért lehetnek csodálatosak a másokkal töltött pillanatok, mert noszogatnak a továbbfejlődésre! Bele ültetik a bogarat a fejükbe, hogy mi is megtehetjük, az esélyt mindenképpen megadhatjuk magunknak!
Én nem tétlenkedek, és meg is van a finom, tartósítószer mentes sárgabarack szörp!
Ezt szintén Kakukkné Ágiéknál láttam, kóstoltam, mert ők rendszeresen készítik, habár, mint mondta az idén elmarad, mert annyira kevés a barack.




Arra próbálok mindenkit biztatni, hogy az egyszerű csomagoló papírokat ne dobja ki, mert ilyen célra is fel lehet használni, mint én tettem most ezen a képen megörökített üvegecskén!



 Hozzávalók:

  •  Sárgabarack amennyi van, de egy rekesznél / 6-8 kg/ kevesebbhez nem érdemes hozzá sem fogni,
  •  Ha igényli egy kevés jobb minőségű cukor
  •  Mérhetetlen sok türelem

Elkészítés:

A barackokat megmosom és felezve, negyedelve dobálom is a tepsibe. Közben bekapcsolom a tűzhelyet 150 fokra. Sajnos ez a barack már túl érett ahhoz, hogy a héja nélkül kerüljön a lekvárba, így csak a magokat távolítom el, és már mehet is a sütőbe. A sütő alsó polcára helyezem és 130 fokon magára hagyom egy fél napra. Ennél többre nem vagyok képes!
Fél úton leöntöm a róla a fölöslegesnek tűnő folyadékot, és már fogyaszthatom is kis vízzel felengedve az üdítőmet. Pár csepp friss citromlé nem maradhat el mellőle.