2012. június 19., kedd

A szegedi Füvészkertben



Baráti társaságban az utóbbi időben többen is olvastunk a szegedi Fűvészkert páratlan rózsa kertjéről, ezért a nagy meleg ellenére úgy döntöttünk néhányan, hogy szombat délután biciklivel oda tekerünk.
Nagyon-nagy csalódás ért bennünket, a kert elhanyagoltsága szavakkal ki nem fejezhető, ezért csak annyit, hogy sajnálatos tény, hogy ez megtörténhet egy ilyen európai hírű hellyel!
Ennek a ténynek köszönhetően csak 1-2 képpel gyarapodott a fénykép albumom, de ennek ott a helye!



 Itt volt a biciklis találkozónk, és innen indultunk a Füvészkertbe. Nagyon meleg a nap, de a nyitva tartási idő a nyomunkban volt!

Egy fa alján tűnt fel, ez a különleges gomba, melynek sajnos a nevét nem sikerült kiderítenem!

Rántott csirke nyári burgonya salátával



Ki nem szereti a házi rántott csirkét? Imádom! Manapság már nem olyan egyszerű a beszerzése, de megéri tenni érte, mert év és föld a különbség a bolti, és a házi baromfi között.
Igazán az 1 kg körüli, vagy alatti súlyú a tökéletes választás, ez egy kicsit nagyobb, így a sütési idő kicsit elhúzódik, de ebédre így is meglesz!
Ezt a finom nyári salátát már új krumpliból készítem, habár tisztában vagyok vele, hogy petrezselymes burgonyával és tejfölös uborka salátával sokaknál nyerőbb lenne, ezért  legközelebb úgy készítem.
A rántott csirkét viszont a hagyományos panírral készítem, semmi korszerűsítés.

Hozzávalók: 6 adaghoz

  • 1 egész csirke 
  • 4 db tojás
  • 20 dkg házi zsemlemorzsa 
  • 15 dkg liszt
  • 1 ek só
  • 2,5 dl sütő olaj

Salátához:

  • 1,5 kg burgonya
  • 1 ek a burgonya főzéshez
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db nagyobb lila hagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 ek só
  • 4 ek olíva olaj vagy más finom olaj
  • 1 ek szőlő cukor 
  • 2 ek fehér borecet /én a házi kapros-fokhagymás ecetemet használom /

Elkészítés:

Első lépésként  héjastól megfőzöm a burgonyát bő sós vízben. Annyi vizet öntök rá, hogy bőven ellepje, de ha szükséges  később pótolom, hogy a felső darabok is egyformán megfőjenek.
A csirkét egy élesebb késsel darabjaira szedem, majd a mellét kicsontozom, vagyis lefejtem róla a húst.
A húsokról eltávolítom a bőrt, és a felesleges részeket, a combot 2 darabba vágom, így könnyebb megsütni. 
A szárnytőt is eltávolítom. Így 14 db rántani való szép darabot kapok
Kíméletesen lesózom, majd félre teszem.

A burgonyám még fő, így nekilátok a saláta öntet elkészítésének.
A zöldségeket megmosom, összevágom apró darabokra. A petrezselymet a zöldségvágó ollóval egy pillanat alatt összeaprítom, ezután már csak a fűszereket adagolom a tálkába, majd jól összekeverem.  Közben megfőtt a burgonya. Leöntöm róla a főzővizet, és várok amíg kihűl.

A panírozáshoz három tányérra van szükségem: 1 a liszthez, 1 a tojáshoz, és 1 a zsemlemorzsához.
Ebben a sorrendben készítem, mert ez a legkényelmesebb sorrend a bundázáshoz.
A lisztet csak kiöntöm a tányérra, a tojásokba egy jó csipet sót dobok, és egy villával felverem, a zsemlemorzsát csak egyszerűen beleöntöm a tányérba.
Elkezdem a lisztbe beleforgatni a hús darabot, azután a tojásba, és legvégül a zsemlemorzsába. Mindhárom anyagnak a kell fednie a húst, akkor lesz jó, de ne nyomkodjuk agyon a morzsában, mert attól kiszárad amikor sül.
Egy negyedik tányérra szépen sorba rakjuk a bepanírozott húsokat, de közben egy / én két serpenyőt használok, mert úgy gyorsabb, lévén házi csirke elég lassan sül át/ jó nagy serpenyőben olajat forrósítok és elkezdem sütni a húst.
Fedőt használok, és néha egy hajszál vizet is öntök alá, mert elég vastag a hús, és szeretném, hogy átsüljön.

A burgonyát megfosztom a héjától, majd leöblítem, és összekockázom, amikor ezzel megvagyok egyszerűen beleforgatom a ráöntött öntetet. Először egy kicsit durvának tünhet az íz, de a burgonya fel fogja szívni, és a végére tökéletes lesz.
Megkóstolom, és tálalásig hűtőbe teszem.