2012. június 28., csütörtök

Reggeli pillanat az erkélyen




Láthatóan jól érzik magukat az erkélyen a kaspóban! Csak így tovább, én csak kávézni léptem ki a kora reggeli pillanatba.









Töltött tök három színű rizzsel és párolt karalábéval




A barátnőmtől kaptam a napokban ezt a háromszínű rizst, amelyet a  Metróban lehet megvásárolni.
Jobb élettani hatása van, mint a hagyományos rizseknek, és magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik, hosszú távú fogyasztása csökkenti a koleszterinszintünket.

Hozzávalók: 8 adaghoz

  • 1 db nagyobb tök, az enyém 2kg
  • 50 dkg pulyka darált hús
  • 2 ek.olaj 
  • 1,75 g tejföl
  • 1 nagy vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia vagy kalifornia paprika
  • só ,bors
  • 1/2 cs.petrezselyem
  • 25 dkg 3 színű rizs 
  •   1 ek olíva olaj, zsiradék a rizs pároláshoz 
  •   1 fél fej vöröshagyma 
  •   2 db karalábé
  •  1 dl tejszín vagy tej
 

Elkészítés:

A tököt hosszában kétfelé vágom, majd vékonyan eltávolítom róla zöldséghámozóval a héját, a belsejét pedig kikaparom, anyukám ezen szavakkal mondta mindig. Ha gyenge a tök nincs szükség abálásra, ha kicsit idősebb, vagyis sötétebb a színe, és keményebb, akkor forralok vizet, majd a lobogó sós vízbe teszem 5 perce, azután kiemelve lecsepegtetem.
Következő lépésként az összeaprított vöröshagymát, fokhagymát a felhevített olajban egy kicsit megpárolom , majd hozzáadom a darált húst, sózom, borsozom, és gyorsan szétnyomkodom a húscsomókat, hogy ne álljanak össze, egy kis vizet is öntök alá, lefedem.
Folyamatos kevergetés közben ez körülbelül 20 percig tart. Jó szaftosra hagyom párolás közben, hogy legyen benne elegendő folyadék, amit sütéskor elveszít, és így elkerülöm, hogy kiszáradjon.
A rizsnek veszek egy lábast, amibe a kanál olajat öntöm, felforrósítom, majd beleborítom a lemosott, lecsepegtetett rizst, gyorsan megkavarom, és üvegesre párolom. Hozzáadom a sót, a pucolt, megmosott pici fej vöröshagymát, finomabb lesz a rizs íze a hagymától. Egyszerűen átforrósítom a rizs szemeket, hogy később egyenletesebben tudjanak megfőni. Pár perc után kétszeres mennyiségű forró vizet öntök hozzá, megkavarom, és hagyom, hogy elfője a levét. Amikor ez megtörtént / 20 perc/, félrehúzom, lefedem, és 15 percig magára hagyom, hogy véglegesen megpuhuljon.
A kipattogzott rizs felét összekeverem  a hús raguval, ha kell ráízesítek, majd beletöltöm a tök belsejébe.  
A lecsepegtetett tök belsejét pici megsózom, és erre adagolom arányosan a tölteléket. A tetejére a sózott, kikevert tejfölt kanalazom, és az aprított zöldségeket is most szórom rá.
A  felcsíkozott karalábét köré szórom, és sózom, meglocsolom egy kis tejszínnel, ezután már dugom is a sütőbe. Nem használok fóliát.
A sütőt 170 fokon tartom.
Amikor a karalábé puha biztosan kész az ételem. Kicsit hagyom hűlni, és csak akkor vágom fel, mert egyébként szétesik a szelet.
A megmaradt rizst is tálalhatom az ételhez, de én ezt a képen nem tettem.




Imádott zöldségjeim!


                                                          CUKKINI VIRÁGOK


Köztudottan imádom a zöldségeket nyersen, grillezve, sütve-főve! Meg lehet érteni ugye?


                                                           CAPRESE



Túrós csusza




Ezt a jellegzetesen magyar ételt manapság csak Halászcsárdákban, és Tejivókban / bízom benne, hogy más városban is fellelhető még, nemcsak Szegeden/ találhatja meg az ember, ha ráéhezett. Egy jó halászlé után szinte kötelező a túrós csusza. Ez most ilyen, házi túróval, házi szalonnával, halászlé utáni túrós csusza.



Hozzávalók: 4-5 adaghoz

  • 50 dkg csusza tészta
  •   2 dkg só a tészta főzéshez
  •   2 liter víz
  • 50 dkg  túró
  •   3,5 dl tejföl
  • 15-20 dkg finom füstölt szalonna 
  •   pici só a tésztára 

Elkészítés:

Én először a szalonnát vágom egyenletes kicsi kockákra. Majd veszem a vas serpenyőt, beleborítom a szalonnát, és kiolvasztom belőle a zsírt, ahogy kész, le is szűröm, mert ezzel a zsírral keverem össze a tésztát.

Fazékban felforralom a 2 liter vizet, amikor forr beledobom a sót, nemsoká a tésztát is, majd megkeverem, és lefedem. Ugyanúgy al dente főzöm, mint minden tésztát, tehát mielőtt még teljesen megfőne leveszem a tűzhelyről, és kicsit hagyom állni, ezután leöntöm róla a vizet, majd picit lehűtöm. Közvetlen a szűrés után már hozzá is adom a szalonna zsírját, és addig nem sózom, amíg össze nem keverem. A túrót a tejföllel együtt adom a tésztához, összedolgozom, megkóstolom, és rásózok, mert kívánja. Jó krémesnek kell lennie, mert a tészta folyamatosan vonja el a  folyadékot. A szalonna pörcöt külön adom fel, mert ízlés szerint ki kevesebbet, ki többet tesz rá. Tálaláskor a plusz tejföl megelőzi a képen látható módon a pörcöt.