2015. január 30., péntek

Savanyú káposztás burgonya gombóc pirított baconnel





Imádom, ezt a melengető, mindent kitöltő ételt! A barátaim, ismerőseim  is nagyon kedvelik, ezért most itt az ideje, hogy megkapjátok a receptjét, hiszen éppen ezeken a szomorú, bebújós téli napokon van a legnagyobb szükségünk egy kis kényeztetésre.


Hozzávalók:  8-10 adag

2 kg savanyú káposzta
25 dkg kockázott bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
1 tk őrölt bors
1 tk só
2-3 babérlevél
2 ek zsír vagy olaj

Gombóc:

  • 2,5 kg burgonya
  • 4 db tojás
  • a párolt káposzta fele /lecsepegtetve /
  • annyi liszt amennyit felvesz
  • csipet őrölt szerecsendió
  • só attól függően, hogy a káposztával bekeverve mennyit kíván

Tálaláshoz:

  • 25 dkg kockázott bacon megpirítva, de el is hagyható
  • a párolt káposzta másik fele
  • ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

1. lépés : A  burgonyát hideg vízben felteszem főni, egy fél marék sót adok hozzá, lefedem. Ha van idő, akkor a legjobb hamarabb megfőzni a burgonyát, hogy legyen ideje kicsit kihűlni.
 2.lépés:  A savanyú káposztát átmosom, majd egy kicsit apróbbra vágom. Egy lábasban elkezdem megpirítani a bacont, hozzáadom az olajat, a káposztát, majd sózom, borsozom. Jól átkeverem, lefedem, és közepes lángon megpuhítom. Időnként ránézek, ha szükséges egy kis vizet aláöntök, de csak keveset. Ez egy időigényes étel, de higgyétek el, hogy megéri!

A kihűlt burgonyát a reszelő legkisebb fokán átküldöm egy nagy tálba. Az ujjamra vigyázok, mert könnyen balesetet szenvedhet a reszelés közben.
A reszelt burgonyához adom a szerecsendiót, a tojást, majd a kicsit kinyomkodott párolt káposzta felét. Ezután következik a megfelelő mennyiségű liszt.  Folyamatosan adagolom a lisztet, amíg könnyen kezelhető nem lesz a tészta. A tésztának lágynak kell lennie, mint egy gnocchinak, vagy bocsánat, mint egy gombócnak. Ekkor megkóstolom, és sózom. Egy nagy lábasban főzővizet forralok. Legalább 5-6 literes lábas kell, mert a gombóc szereti a bő vizet. Amikor felforr a vizem megsózom, és egy próba gombócot beledobok, hogy lássam milyen a mű! Amikor feljön a víz tetejére leszűröm, és rakok rá egy kis káposztát, tejfölt, és összekóstolom. Majd folytatom a gombócot szaggatását, amit fagylaltos kanállal teszek, mert nagyon gyors vele a munka. Néha vízbe mártom, hogy könnyebben kicsússzon a kanálból, és  egy adag főzésnél  18 gombócig meg sem állok. Lefedem, és amikor a víz felszínére jönnek a gombócok óvatosan egy hideg vízzel megtöltött tálba merem őket. Az összes masszával ezt teszem.
 A 25 dkg bacont közben megpirítom, ezt szórom a tejföl tetejére, és jó ropogósan szeretjük.
Adagonként étvágytól függően 4-6 gombócot számolok, erre teszem a párolt káposztát,  a tejfölt, majd igény szerint a pirított bacon kockákat.





Párolt csirkemell lila káposztával és sült almával



Néha főzés közben eszembe jut egy kép, fogok egy tányért, rápakolom a dolgokat, és így néz ki , mint ez az egyszerű recept, reformosított változatban.




Ezeket a tündéri kis almákat a Nagymama Fűszertárban vettem a Brüsszeli körút 21. szám alatt. Érdemes benézni!



Az első képen száraznak tűnik az étel, de így a közeli képen látható, hogy szaftos. A csirkét fóliában sütöm.



Az almákat megfelezem, kimagozom, majd  cukorral megszórom, és irány a sütő! 180 fokon kb. 25 percig sütöm. A kis dekor almákat megforgatom cukorban, és félidőben helyezem az almákra, de látható a képen, hogy így is elégett a száruk. Néha történnek ilyen dolgok, de mivel először készült , így nem keserednék el!



Könnyű és gyors menü





 A hagyományos és egyben tartalmasabb ünnepi étkezések után, gondoltam  könnyebb ételekkel lepem meg vendégeimet. Remélem sikerül!?

Készítek zellerkrémlevest pirított kenyérkockával / hajdinás/, fafülgomba salátát zöldségekkel felturbózva, ropogós friss salátát fetás öntettel, a salátákhoz egy kis roston csirkemellet, és legvégül csodás ananász salátát friss ananászból, kicsit megbolondítom gojival, gránátalmával, narancslével. Mit szóltok hozzá?