2012. június 10., vasárnap

Zöldséges csirke falatkák






       Színes, ropogós, könnyű szárnyas étel, ha húst kíván az ember!
       A ráfordítási idő aránytalanul kevés az étel erényeihez képest!

Hozzávalók: 2-3 adaghoz 

  • 1 nagyobb filézett csirkemell 
  • 1 tk kukorica keményítő a csirke falatkákhoz
  • 2 ek olíva olaj
  • 2 db nagyobb répa
  • 1 db piros paprika 
  • 1 db nagy cukkini
  • 1 fej vöröshagyma, vagy 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • só, bors
  • 1/2 cs. petrezselyem
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek házi paprika krém  
Leöblítem a csirke mellet, eltávolítom róla a felesleges részeket, és kis kockákra vágom, majd beleforgatom a keményítőbe, de nem sózom meg.
A zöldségeket megmosom, és a csirkéhez hasonló nagyságú darabokra vagdosom. Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és mielőtt lecsapkodna beleborítom a zöldségeket a cukkini és a petrezselyem kivételével, ekkor kerül bele a só. A cukkini úgy 10 perc múlva követi társait.Gyakran kavargatom, de nem állok ott mellette, mert a cél az, hogy egy kicsit megsüljön a zöldség. Amikor a cukkinit beleteszem akkor kanalazom bele a paprika krémet is, és öntök rá egy pici vizet. A pácolt csirkét 15 perc múlva rakom hozzá a következő módon. A serpenyőben kis lyukakat  csinálok a csirkének, és abba helyezem be kanállal a kockákat, majd felveszem a hőfokot, de nem kavarom, csak fél perc múlva kicsit megrázom a serpenyőt.
Pár perc elteltével óvatosan már a fa kanalat is használom, de figyelek, mert a csirke 5 perc múlva kész.
A citrom levet csak kész állapotában csepegtetem a tetejére, és ekkor szórom rá a petrezselymet is .
Köretnek rizst ajánlok.

Mézes eper jam házi kefírrel



Természetes, tartósítószer nélküli elmaradhatatlan kényeztetőm, persze, amíg el nem fogy az eper jam!
Még tavalyról van hasonlóan eltett őszibarackom, legfeljebb visszatérek arra.
Sok mindent nem kellett csinálnom az eperrel, mert nem a hagyományosan hosszú ideig főzött változatot készítem, hanem egy gyors, de annál ízletesebb formáját, így azt hiszem egy új nevet is kellene a jam helyett találni neki, mert ez nem állja a helyét ebben az esetben!

Hozzávalók:

  • 2 kg eper 
  • 30 dkg nád cukor
  • 30 dkg akác méz 
  • 2 db madár chili / elhagyható/
  • 2 dkg citromsav

Elkészítés:

A megmosott és kicsumázott epret egy vastag aljú lábasba öntöm és hozzáadom az édesítőket, majd a citrom levet. Nem több, mint 25-30 perc múlva a keletkezett levet leöntöm róla, ez képezi a szörpömet a későbbiekben, majd még pár percig kevergetem, de ahogy sűrűbb lesz leveszem a tűzhelyről.
Ebből a mennyiségből szűk 1 liter szörp, és 4 kisebb üveg eper jamet készül.
A kifertőtlenített befőttes üvegeket megtöltöm az eperrel, és hagyom kihűlni, csak ezután zárom le.
Tartósítószert nem teszek bele. Egy lábasba beleteszem az üvegeket, és annyi vizet öntök rájuk, hogy az üvegek nyakáig érjen éppen, majd 15 percig közepes fokozaton forralom. Lehúzom a tűzhelyről és egy műanyag dobozba konyharuhákba tekergetve hagyom kihűlni. / dunnám nincsen, pedig az lenne az igazi !/

A házi kefírt egy másik alkalommal leírom. Ha nincs otthon, akkor a Danone is tökéletes, csak jó sok eperrel és hidegen!

Ajándék



Önöknek is csak az számít, hogy szeretettel adják? Nekem igen!!
Ezen a kis zöld masnison ugye látszik a szeretet? A barátnőm barátnőjétől várt ez az ajándék a hűtőben a névnapomon. A lelkem mosolygott, és mosolyog mindig ezután is, ha meglátom ezt a képet! Köszönöm Évi!
Kedvelem a találékony embereket, és azt gondolom, hogy Évi az!