2015. július 12., vasárnap

Olívás-citromos, fóliás csirke kemencében sütve


Gyors, könnyű és finom nyári recept, osztatlan sikert zsebelhetünk be érte!
Egy kis jázmin rizzsel komplett fogást készíthetünk 30-35 perc alatt!

Hozzávalók: 2 főre max 1 db filézett csirkemell

arányosan adunk hozzá citromot, paprikát, sót, borsot, és személyenként 8-10 szem olíva bogyót, és olíva olajat használok a sütéshez, a végén vaj a szaft készítéséhez.

Elkészítés:

A csirkemellekről eltávolítom a felesleges dolgokat, és egyenként sózom-borsozom, majd egyenként olajozom, és lerakom sorban a tepsiben, majd megszórom a bogyókkal, aprított paprikával, 2-3 gerezd tisztítatlan fokhagymával, és 1 dl fehérborral is meglocsolom, de ez utóbbi el is maradhat. Öntök a tepsibe 2 dl vizet, mert nem készítek külön mártást, és azt szeretném, hogy a szaft szép világos maradjon.
Fólia alatt sütöm, mert így gyorsabb! Az utolsó 5 percben leveszem a fóliát, és a sütőt felső fokozatra kapcsolom, hogy kicsit megpiruljon, de vigyázok, hogy a csirke szaftossága megmaradjon!!
Amikor kész a csirkém, akkor a tepsiben letakarva hagyom legalább 20 percet hűlni, majd leöntöm róla a levét, amit átpasszírozok, és legalább 1 diónnyi vajjal elkeverek.
Tálaláskor szép vékonyra szeletelem a csirkét, majd  az összesült zöldség raguból is helyezek a tányérra, és legvégül meglocsolom az isteni citromos lével.

Fűszeres babkrém csilivel és magokkal


A babfélék / száraz / elterjedt felhasználási ideje az őszi-téli hónapokra esik, de én mindig imádom, így előfordul, hogy keményítő hiányom feltűnésekor készítek magamnak egy kis levest vagy krémet belőle. Most az utóbbi kerül sorra! Elég kevés húst fogyasztok, így szüksége is van a szervezetemnek fehérje pótlásra, a bab kiváló erre a célra, azonkívül gyorsan el is készíthető, de csak azért, mert konzerv babot fogok használni. Ha szárazat használunk, akkor előző este, vagy legalább 10 órával korábban bő hideg vízbe áztassuk be, hogy megpuhuljon.





Hozzávalók:

  • 2 doboz csilis konzerv bab, vagy 30 dkg száraz tarka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, friss őrölt bors
  • csipet majoránna / a bab kedveli ezt a fűszert/
  • 1 db kápia vagy 1/2 kaliforniai paprika
  • kevés őrölt csili, ha nem találjuk elég csípősnek
  • 1,5 ek olíva olaj  
  • 1 tk balzsamecet

 Elkészítés:

A hagymákat és a paprikát mosom, megtisztítom, majd apró kockákra vágom, ezután kisebb lábasban olíva olajat melegítek, ebben megfonnyasztom a hagymákat, a paprikát, sózom, borsozom. A hagyma elkészültéig lecsepegtetem a babot, majd a megfonnyadt hagymás keverékhez öntöm. Összeelegyítem, és közepes fokozaton, fedő alatt 30 percig főzöm. Igény szerint egy kis zöldség levet, vagy forró vizet öntök alá.
Az idő leteltével megkóstolom, ha szükséges még ízesítem, majd félrehúzom, pihentetem úgy 10 percig, csak ezután turmixolom össze. 




Mentás-citrusos gyümölcs saláta


Tulajdonképpen a vendégeim sarkaltak, hogy közzétegyem, mert különlegesnek találták ezt az egyszerű, két gyümölcsből álló salátát!

Összetevők:

  • édes magozott meggy
  • kockázott görögdinnye
  • citrom héja
  • friss vagy szárított menta, én most ez utóbbit használom

Elkészítés:

 A meggyet mosom, magozom, majd a dinnyét kimagozom, és kockázom. Most 1-1 arányban helyezem a tálba. A gyümölcsökre reszelt citrom héjat szórok, majd rámorzsolom a mentát, és irány a hűtő!!
A tiszta ízek lehetnek az erényei ennek a gyümölcs salátának. Próbáljátok ki!!