2013. január 4., péntek

Rakott palacsinta


Az egész úgy kezdődött, hogy Edit barátnőmnek a karácsonyi gubából maradt ki egy kis nyírfacukros mákja, és felajánlotta. Naná, hogy elfogadtam, már lelki szemeim előtt láttam a vele készült palacsintát.
Kevés az idő, ezért egy kicsit gyorsítok mindene, de lehet, hogy éppen azért fog ön kedves olvasó kedvet kapni, mert nem bonyolítom agyon a dolgot! Vagy nem?


Hozzávalók- palacsinta:

  • 5 dl tej
  • 5 dl szóda, vagy ásványvíz
  • 3 db tojást tettem bele / házit/
  • 10 kanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2-3 kanál cukor / én édesen szeretem/
  • 3 kanál olaj
  • pici só
  • olaj a sütéshez
Ez 11 palacsinta / az elsőt mindig megeszem/, 10-et töltök be.

Töltelék:

kb. 30 dkg túrót használok fel, három sort kenek meg tejfölös-cukros túróval
6 kanál cukrozott mákot kevés tejszínnel, felfőzök krémnek, ez is 3 rétegre elég
kerül még bele egyszerű cukrozott kakaó, házi lekvár, párolt szilva, de bármilyen lekvár, befőtt megfelel, ami fel van bontva. Én ilyenkor elhasználom a hűtőben lévő felbontott lekvárokat, befőtteket.
A végén készítek hozzá egy kis keserű csokoládé öntetet, mert a palacsinta elég édes, így gondolom egyensúlyba kerül a végére.



Kora reggel elkészítettem, hogy egy kicsit az ízek ebédig összehangolódjanak.


Ha lenne időm az egész palacsintát beborítanám csokoládéval, és csodaszép palacsinta tortát kapnék, de ma erre nincs időm.

Gyümölcsös gyors sütemény



A házi süteménynél nincs finomabb, és ha a ráfordított idő is elenyésző, tuti beveszem a repertoáromba.
Ez a recept is egy ilyen süteményt takar, és a legszuperebb, hogy bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni.
Hozzá is látok .

Hozzávalók:

  • 25 dkg tönköly vagy teljes kiőrlésű liszt
  •  2 dl tej vagy joghurt
  • 20 dkg szőlő cukor 
  •  1 sütőpor
  •  2 tojás
  • 10 dkg vaj 
  •  1 csomag vanília cukor
  • 30 dkg gyümölcs / én most banánt és szilvát használok/

 Elkészítés:

A cukrot a tojással kikeverem, majd hozzáadom a tejet és a többi száraz anyagokat. Csomó mentes a masszám, így egy sütő papírral ellátott tepsibe öntöm az egészet, majd az összevágott gyümölcsöt a tetejére szórom. Irány a sütő! 
A sütőt 190 fokra melegítem elő, a sütésre visszaveszem 180 fokra. A sütés 30 x 40 cm-es tepsiben kb. 30-35 percig tart. Tű próbával ellenőrizem.
A végén kevés cukorral megszórom, de el i szoktam hagyni, attól függ, kik a fogyasztók!