2012. november 18., vasárnap

Szezámmagos csirke téli salátával



Az ősz beköszöntével figyelembe kell vennem, hogy megváltozott a piacon kapható alapanyagok választéka, ami más típusú ételek elkészítésére sarkall. Imádom a zellert, és mivel itt a szezonja, így meglehetősen olcsón lehet beszerezni. Ezért gondoltam, hogy készítek egy kis zeller chipst. A fekete retek, cékla is a népszerű, és kedvelt alapanyag az őszi és a téli hónapokban. Az elkövetkező időkben ezekből készült ételeket fogok készíteni.

 

Hozzávalók:  

  •  25-30 dkg csirkemell filé
  •   1-1 kk fehér és fekete szezámmag
  •   1 ek olívaolaj vagy kacsazsír
  •   1 csipet só, esetleg friss színes őrölt bors

Téli saláta:

  •      2 db vékony sárgarépa 
  •    10 dkg lila káposzta
  •      2 szem paradicsom 
  •      1 marék valamilyen saláta
  •      1 szál újhagyma
  •      1 kisebb fej fekete retek apróra reszelve 
  •     20 dkg zeller 
  •       2 ek. zsiradék a zeller szeletek kisütéséhez
  •       kevés só

 Elkészítés:

  A csirkemellet megmosom, megtisztítom, majd besózom, és félreteszem.
Megtisztítom a zöldségeket, a retket lereszelem, a többit vékonyan felszeletelem, a salátából egy pár levelet széttépek, és ezután elkezdem a zellert kisütni. A zellert nagyon vékonyra reszelem, akkor lesz ropogósabb, ha vastagabb is finom, de az egy más íz hatás, megsózom.
Előkészítek egy nagyobb serpenyőt a zellernek, felforrósítom a zsiradékot, és 3 menetben kisütöm a zeller szeleteket. Azért legalább három menet, mert nem párolni, hanem kicsit pirítani kell.
Ez egy macerásabb feladat, de megéri. Nyugodtan mehet nagy lángon, és kevés zsiradékkal, amikor szép világos egy kéztörlő papírral ellátott tányérra szedem, így felitatom a zsiradékot.
Ezután sütöm meg a csirkét. Maradhat ugyanez a serpenyő, csak kitörlöm, és úgy öntök bele újra zsiradékot. A sózott-borsozott csirkét a felforrósodott  serpenyőbe helyezem, és hagyom , hogy a rostok gyorsan összehúzódjanak, így finomabb lesz a hús. Pár perc és rászórom a magokat, majd tálalom.
A salátára egy kis tökmagolajat, balzsamkrémet locsolok, és természetesen a számomra elmaradhatatlan csilis olajat.
 

Láthatóan vannak vékonyabb és vastagabb szeletek, mert én mindegyik ízt kedvelem!

Házi csilis olaj és paprikakrém ajándékok



Kati barátnőm szülinapjára készítettem ezt az  apróságot, amit úgy gondoltam, mint tippet megosztok az olvasókkal.