2012. május 19., szombat

Bodza szörp készítés




Ha tavasz akkor többek között BODZA ! Igen, itt a szezonja, és mindenkinek javaslom vágjon bele a szörp készítésbe, mert finom, egészséges, attól függően mivel édesítjük! A népi gyógyászat az idők során sok jótékony hatását fedezte fel, szinte a teljes növényt felhasználhatjuk, de én most csak a fekete bodza virágjából készült szörp receptemet tárom önök elé. Egy kicsit a magam ízlésére formálom, de ígérem,hogy finom lesz!

Hozzávalók

  •  10-12 db dúsabb virág
  •  70 dkg nád cukor vagy nyírfa cukor -itt fontosabb, hogy jobb minőségű cukor kerüljön bele, mert  elég sokat használunk fel
  •   5-6 db citrom
  •   1 db nagyobb narancs
  •   2 db menta szál
  •   5 liter víz
  •   5 literes üveg,vagy más alkalmatosság
Elkészítés
Először is vizet forralok, ezzel sterilizálom az egyébként tiszta edényemet, majd félreteszem egy kis időre. A bodza virágok szedésénél vigyázok,hogy ne út mellett szedjem, ha nem otthon jutok hozzá. Óvatosan bánok velük, mert a virágpor könnyen kiszóródik, kimosódik,ezért csak fejjel lefelé öblítem, szárítom / egy kicsit csepegtetem/. Kb. 4 -4,5 lit vizet felforralom a cukorral együtt, majd kihűtöm.A citromot, és a narancsot alaposan megdörzsölve megmosom, hogy lekerüljön róluk a viasz. Tisztítás után 2 db citromot felkarikázok, 1 db narancsot kifacsarok. Az edénybe helyezem a bodza virágokat, majd ráöntöm a kihűlt cukros vizet, belehelyezem a citrom karikákat, beleöntök még kb 3 db citrom levet, és a narancs levével is ugyanezt teszem.
Fóliával lefedem,és 3-4 napig állni hagyom,de naponta megkeverem, majd leszűröm. A  szörpök kiadagolásához legpraktikusabbak a 1/2 literes üvegek,de a célnak bármi megfelel.
Tartósító szert nem teszek bele, hűtőben 2-3 hétig is eláll, ha addig marad belőle! Hidegen,ízlés szerint hígítva ajánlom fogyasztani!