2012. május 30., szerda

Paprika krémes tönköly spagetti petrezselyemmel és parmezánnal



Mondhatnám azt is, hogy a világ leggyorsabban elkészíthető spagettije, de nem teszem! Döntse el az olvasó!
Viszont azon véleményem mellett kitartok, hogy nagyon finom és egészséges! Mindenképpen a napközi órákban  készítsük, mert  elég sokat el lehet fogyasztani belőle, és este ugye a szénhidrát már nem barát!

Hozzávalók: 1-2 adag

  • 25 dkg tönköly vagy durum spagetti
  •   2 tk só a főző vízbe
  •   1,5 l víz
  •   3 ek paprika krém 
  •   1-2 csipet aprított petrezselyem
  •   1 dkg parmezán, /Grana Padano/ ízlés szerint
  •   1 kevés  chilis vagy más finom olaj 

Elkészítés:

A tészta főző vizet felteszem forrni, a sót csak a forrásban lévő vízbe szórom, mert akkor hamarabb felforr.
Egy olasz barátom mondta réges-régen, hogy a tészta főző víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tengervíz, akkor jó, és a tésztát csak roppanásig főzzem meg. Kipróbáltam és bevált a dolog az én ízlésemnek is, és azóta e szerint főzöm, így a kész tésztám pici chilis olajjal és friss petrezselyemmel is rögtön fogyasztható.
Próbálják ki!
Amikor megfőtt a tészta leöntöm róla a vizet és már teszem is rá a paprika krémet és az olajat, gyorsan összeforgatom, és 1-2 perce visszateszem a tűzhelyre és kész is az ételem. Ekkor zúdítom rá a petrezselymet, tálalom és reszelem a sajtot.A sajtot elhagyva tökéletes vegan ételt kapok!
Ha nincs házi paprika krémjük adok egy tippet: Szegeden a Brüsszeli krt. 10.sz. alatt a Nagymama Éléstárában lehet kapni isteni paprika krémet / Kaldeneker/! Annál finomabbat még életemben nem ettem, a magamét is beleértve!

 Van olyan is, hogy más tésztával készítem, pl. ezzel a színes fusilivel. A recept ugyanaz, csak a tészta más fajta.




 Az én paprika krém receptem a blogomban megtalálható.


Hal saláta zöld spárgával



A tavaszhoz  egy jó ideje hozzá tartozik a spárga szüret is. Öttömösön június 9-én  15. alkalommal rendeznek  Spárga Fesztivált. Egyszer alkalmam volt ellátogatni, és örömmel tapasztaltam, hogy az emberek képzelő ereje határtalan még ha csak egy spárgáról van is szó! A felhasználásának millió módját mutatták be és mindezt olyan lelkesedéssel, hogy én csak ámultam. Minden tiszteletem az övék az idén is!!
Vannak barátaim akik elég nagy mennyiséget tárolnak  be ilyenkor a későbbi  főzésekhez. Egyik ilyen barátom ugrott fel  kora reggel ezzel a szép zöld spárgával, és mesélte, hogy  ő már túl is van a spárgák tisztításán és lecsomagolásán. Kis sziszi-fuszi munka, de megéri! Nekem a hal már tervezett volt erre a napra, de így párosítva még kellemesebbnek tűnt.


 Hozzávalók:

  •    10 dkg előre csomagolt enyhén füstölt hal filé /pisztráng, hering -kapható 1-2 db-os kiszerelésben/
  •    15 dkg zöld spárga
  •      pici só és vaj a spárgához
  •      2 dkg piros  kaliforniai paprika / narancs színűvel is szép lenne /
  •      1 kevés jég saláta

Öntet:

  •      1 tojás sárgája
  •      1,5 dl tejföl
  •      1/2 dl olaj
  •       1 dkg szardella paszta /elhagyható/
  •        pici fehér bors
  •       1/2 citrom leve / ez azért ízléstől és a citromtól is függ/
  •       pici cukor és só
  •       dijoni mustár/ én most magosat használtam/     

Elkészítés:

 Kibontom a hal filé csomagot és darabokra tördelem,. ha maguktól nem úgy törnének, ahogy szeretném. Eltávolítom róluk a felesleges részeket. A paprikát és a salátát mosom , csepegtetem / kéztörlő papír tökéletes / , majd neki látok a spárgának. Mivel a barátnőm már megtisztította így rögtön tehetem párolni, de nekem csak a spárga fejekre van most szükségem ezért a többi részt eltávolítom, vissza teszem a hűtőbe egy másik alkalommal majd jó lesz levesbe.    
Fogok egy nem túl nagy serpenyőt és pici vajat helyezek bele, forrósítom és ráhelyezem a spárga darabokat.
Picit sózom, és pár csepp citromlét is csepegtetek rá.  Amikor szétvágom a citromot a díszítéshez teszek félre annyi karikát amennyi adagot készítek a salátából. Ez a spárgás dolog 5 perc, és már kész is.
A legtöbb idő talán az öntet elkészítése, és is gondoltam az elhagyására, de végül mégis elkészítem.
Veszem a mércés kancsómat / én ilyen kis mennyiségnél mindig azt használom/ és először a tojás sárgáját ütöm bele, majd folyamatosan az olajat dolgozom hozzá kézi mixerrel és fokozatosan adom  hozzá a többi hozzávalót.
Szép krémesnek kell lennie, lehet sűrűbb, hígabb, ki hogyan szereti, lehet vele játszani. Megkóstolom és félre teszem.
A tányér kiválasztása után fogom a formámat és elkezdem bele rétegezni az alapanyagokat. A lényeg,hogy ne túl nagyok legyenek,mert akkor nehezebben adja ki magát a dolog. Úgy érzem és most nem voltam elég türelmes, de bevallom nagyon éhes voltam!
A rétegeket picit lenyomkodom, majd a legvégén a citrom szeletet félig belemártom a fekete szezámba és óvatosan a tetejére helyezem. Kész is lennék, de még el kell távolítanom a formát, amit most meg is teszek.
Az díszítem /ahogy tudom /  a tányért, én nem akartam ráönteni a salátára, mint a másik variációnál, mert így szebben mutat. Még egy kis szezám mag és jöhet a kés-villa!

  


Dupla csokoládés születésnapi torta



A véletlen műve és végül az enyém, mert rosszkor voltam rossz helyen és nem tudtam visszautasítani a kérést
erre a tortára. Nagyon kedves kollégám kért meg, de azóta már többször is sikerült elkészítenem.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250 g jobb minőségű étcsokoládé 
  •     9 db tojás
  •   30 dkg cukor / szőlő cukrot használok/
  • 300 g mandula liszt

  Töltelék:

  •    5 dl hab tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé

Díszítés:

  • 22 db fehér csokoládé pasztilla
  •   1 db szüli napi tábla
  •   1 db 18-as gyertya
  • 15 dkg  csokoládé az áthúzáshoz

Elkészítés :

A csokoládét a víz gőz fölött megolvasztom egy nyeles edényben és hozzáöntöm a közben habosra kikevert cukros-tojásos keverékhez, lazán összekeverem, majd hozzáadott mandula liszttel tovább keverem.
Közben sütő papírral ellátok egy 36-24-cm-es tepsit és a massza felét beleöntöm, elegyengetem, majd 180 fokos sütőben megsütöm. Ha van két tepsim akkor természetesen együtt sütöm a kettőt, de nekem nem volt.
Amikor kisült, hagyom kihűlni és csak azután távolítom el a sütő papírt róla.
A tejszínt habbá verem, majd óvatosan elkezdem az olvasztott csokoládé egy részét belekeverni, de hagyok a díszítésre is. Az egyik kihűlt lapot betöltöm a csokis tejszínnel és ráfordítom a másikat, ezután lekenem a tetejét egy ecsettel az olvasztott csokoládéval / ha sűrű lenne egy kis vajat, tejet teszek hozzá / és jöhet a díszítés. Innen már mindenkinek a fantáziájára van bízva, meg persze a kezére!


Eper krém leves



Itt az eper szezon ami számomra minden évben egy nagyon kellemes emlék, a lányom születésének hónapja. Annyi epret, mint amikor született, soha életemben egyszerre nem ettem. Az összes rokon, barát epret  hozott ajándékba a kórházba, és amikor hazamentünk, otthonra  is! Az eper és szeretet egybeolvadt! Imádom azóta is!
Isteni recept, rém egyszerű, és igazából levesnek sem mondható, talán egy finom krém desszert, a lényeg, hogy csodálatos az íze, és mindig meg tudnám enni. Hűtve finomabb, és ez egy pár kocka jéggel mindig megoldható.

Hozzávalók: 2 adag

  • 30 dkg eper 
  •   1 kanál méz 
  •   1/2  citrom leve
  •    1 dl tejszín
  •    3 cl fehér bor / elhagyható/
  •    1 csöpp vanília kivonat
  •    1 pici víz ha szükséges,hogy meglegyen a 2 adag, azaz kb.6 dl.

Elkészítés:

Megmosom, megtisztítom az epret és egy mércés kancsóba teszem, mert így könnyebb az adagolást követni. Hozzáadom az alapanyagokat, majd bot mixerrel krémesítem. Tejszín hab helyett én virággal díszítettem.

Rozmaringos bárány sült parázs burgonyával






Hú, ha!! Mondja a kedves olvasó! Igen, ez egy gyönyörű bárány sült. Barátnőm kért meg a bárány sütésre, mert emellett még rengeteg minden dolga volt és én éppen ráértem.
Szerencsémre a rozmaring kéznél van mindig az új krumplit pedig egy tündéri barát nőmtől kaptam. Minden együtt volt, hogy igazi férfias lakoma készülhessen, mert ez ám elsősorban egy férfinak készült!

Hozzávalók:

Bárány
1 csomag rozmaring
1 dkg morzsolt vagy őrölt is szükséges
1 fej fokhagyma
2 tk só
1 kk. őrölt bors
1 dl olaj
1 kg parázs burgonya

Elkészítés:

A fokhagymát megtisztítom, majd a gerezdeket félbe vágom és beletűzdelem a bárányba. Ez azt jelenti,hogy éles kés heggyel kis nyílásokat szúrok és oda a fokhagymákat bedugdosom.A friss rozmaring egy részét és az őröltet összekeverem a sóval és az olajjal majd bemasszírozom a bárány húsba, igyekszem minden hová.
a maradék friss rozmaring ágakat kicsi elmorzsolva még rászórom.Innen jó ha legalább 4-5 óránk van sütésig. Mert annál finomabb minél tovább volt ideje pácolódni. Majd beteszem a sütőbe, és fölé egy másik tepsit helyezek,hogy ne égjen meg. Megközelítőleg egy óra múlva leöntöm a bárányról a kisült zsiradék egy részét, és köréje rakosgatom a megtisztított burgonyát, amit egy kicsit besóztam és olajoztam.
Így együtt sütöm addig amíg a csonttól el nem válik a hús és szépen meg nem pirult.
Előbb mindig meggyőződöm, hogy valóban elég puha-e, és csak azután pirítok rá.
Ha nyár van természetesen egyéb zöldségeket is rakhatunk köréje, de nekem most semmim nem volt itthon.
Tzazikivel vagy görög salátával tálalom.





Kelkáposzta főzelék



Sokan nem kedvelik a kelkáposztát különböző okok miatt, de én szeretem, és havonta egyszer biztosan készítek belőle valamit. Most erre a tiszta ízű főzelékre gondoltam, mert elég meleg van, és még ezután megyek biciklizni, egyébként sem szeretem a sűrítéseket.


Hozzávalók : 4 adaghoz

  •   1 db nem túl nagy kelkáposzta 
  •   2 gerezd fokhagyma
  • 12 dkg burgonya
  •   1 ek zsiradék 
  •    1 csipet majoránna / elhagyható /
  •    1 csipet só
  •    1 csipet őrölt kömény 
  •    1 csipet őrölt fekete bors
  •    4 db tojás / a tükör tojáshoz
  •    1 ek olaj a sütéséhez

Elkészítés:

Megtisztítom a zöldségeket, a káposztáról eltávolítom az  elsárgult leveleket, a torzsát, és azután apróbb kockákra vágom, majd a burgonyát, fokhagymát  tisztítom, és aprítom össze. Alaposan átmosom, mert a káposztát  néha szeretik az élősködők
Egy lábasba 4 dl vizet teszek, ebbe először a burgonyát és a fokhagymát, csak 10-15 perc múlva teszem bele a káposztát, majd a fűszereket. Azt szeretném, hogy a burgonya és a fokhagyma alaposan megfőjön, mert elhagyom a sűrítést, és ez segít egy kicsit, hogy ne legyen annyira leveses.
A  tükör tojáshoz teflon serpenyőt használok, mert abban nem ég le a tojás, picit sózom , paprikázom, de nem fordítom meg, és  rögtön a tányérra tálalom, majd jön rá egy adag a chilis olajból.
Lehet pirítani rá egy kis debreceni kolbászt, ha kedvünk van, de én így szeretem.