2013. november 1., péntek

Ruccola saláta házi sonkával, roston sajttal és fenyőmaggal






Nagyon kedvelem ezeket a típusú salátákat, hiszen minden benne van, ami ahhoz kell, hogy elfogyasztása után az embernek  pár óráig ne kelljen az evéssel foglalkoznia! Persze, ha nagyon éhesek vagyunk, és belefér, azért 1-2 szelet pirítóst, bagettet ne hagyjunk el mellőle! Isteni fogás!


Hozzávalók:

  • sok ruccola
  • retek
  • paradicsom
  • kaliforniai paprika
  • finom sonka csíkozva / János öcsém a forrás/
  • fenyőmag pirítva
  • balzsamecet krém
  • olívaolaj / saját chilis olajommal/
  • uborka
  • pici só / most Maldon só pehely/

Egy kis roston házi sajt még laktatóbbá teszi a fogásunkat!


 

Tapasztaltam, hogy a ruccolát nem mindenki szereti, de sebaj, nyugodtan készítsük a salátát más ropogós zölddel!
Először minden friss alapanyagot megmosok, kedvemre összevágok, majd félreteszem, folytatom a sonkával, azt csíkozom fel. A sajt ötlete a hűtőben megbúvó tegnapelőttről megmaradt kis darab kapcsán merült fel, rögtön meg is sütöm. A fenyőmagot megpirítom, más mag is tökéletes megoldás lehetne, de ma kényeztetem magam!

Egy nagy tálban összekeverem a saláta alapanyagokat, de még nem teszek rá semmit, tálaláskor fogom ízesíteni! Amikor mindent előkészítettem, tálalok. Egy marékkal kiemelek a tálból, de figyelek arra, hogy minden legyen a markomban, ekkor rászórom a csíkozott sonkát / pirított is lehetne/, majd a fenyőmagot, csak ezután locsolom rá a chilis olajat, balzsam krémet, és pici Maldon só pelyhet,mert mint mondtam, ma nem akármilyen kényeztetés folyik! A Maldon só francia különlegesség, a lányom mindig ilyen csoda dolgokkal lep meg!


Kedvére turbózhatja főtt tojással, olíva bogyóval, kapri bogyóval.

Cukkini hasábok tönköly bundában, kurkumás rizzsel


Most nálam a csapból is cukkini folyik, de ez nem változtat a népszerűségén, imádom! Minden 3.nap készítek valamilyen cukkinis fogást. Ma egy hétköznapi hús mentes változat van soron, habár a kurkumás rizzsel csavartam egy kicsit a dolgon, de úgy gondolom, csak a javára írható a fogásnak a változtatás, legalábbis remélem!



Hozzávalók: 2 adaghoz

  •  1 db cukkini
  •  1 tojás
  •  rizs, vagy kukorica liszt
  •  tönköly zsemlemorzsa / Dr.Kalmár*-t használok /
  •  tengeri só
  •  olaj a sütéshez 

Elkészítés:

A megmosott cukkinit héjastól vágom fel, mert a héj a zöldségeknél általában több hasznos dolgot tartalmaz, mint a belső hús rész, és így mutatósabb is.

A darabokat lesózom, és kicsit félreteszem, addig elkészítem a rizst. A rizshez vizet forralok / víz forraló/ , és egy kis lábasba kevés olajat forrósítok sózom, elkezdem  pirítani, majd a legvégén hozzáadom a kurkumát.  Amikor kezd színeződni, vagyis vélhetően átmelegedtek a rizs szemek, hozzáadom a forró vizet, vigyázva, nehogy leforrázzon, mert  hirtelen felgőzöl. Ismét átkavarom egy párszor, fedőt teszek rá , és kb.10 percig főzöm, de ha elfőtt a leve mindenképpen leveszem, majd lefedve hagyom pihenni.

A cukkini panírozáshoz előkészítem a lisztet, tojást, zsemlemorzsát, és egy serpenyőt olajjal a sütéshez. A cukkini darabokat egymás után liszt, tojás, morzsa forgatom, és már sütöm is. Egy csipet morzsával kipróbálom, hogy elég forró-e az olaj, és már dobálom is bele a hasábokat! A kisült darabokat egy kéztörlő papírral ellátott tányérra szedem, így a magába szívott olajból eltávolítok egy keveset.

    Rizshez:

  • 1 bögre rizs
  • 0,9 forró víz
  • pici olaj a rizs alá
  • 1 kk őrölt kurkuma
  • 1 csomag aprított petrezselyem 
A rizs 10 perc elteltével  óvatosan nagy villával fellazítom, majd egy tálba átteszem, de előtte hozzáadom a petrezselyem nagyobb részé, a kisebbel tálaláskor díszítek.

Tartár:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 e.k tejföl
  • 1 csapott e.k mustár
  • 2 e.k olaj
  • 1 t.k porcukor
  • 1 m.k só
  • pici fehér bors 
  • pár csepp citromlé 
A tojás sárgáját az olajjal kikeverem, majd sorban hozzáadagolom a többi dolgot, a végén megkóstolom, ha édesebbre szeretném, még adok hozzá egy kis cukrot.



Így néz ki összeállítva a fogás