2014. január 27., hétfő

Reform datolyás- mogyorós-morzsás sütemény


 Több alkalommal is készítettem ezt finom süteményt, de sosem sikerült egészben lefotóznom, gondoltam most pótolom, mert így sokkal mutatósabb, mint a tányéron! A fotózás kedvéért előkerestem ezt a régi, gyönyörű torta alátétet. Ugye milyen csodaszép?


Minden falatja isteni!

Ez egy másik alkalommal készült, és látható, hogy nem sütöttem meg annyira, mint most, tehát lehet vele variálni, de azt gondolom, ahogy ropog a morzsa a tetején, amikor ráharapsz, annál nincs finomabb!


 Hozzávalók:

Tészta 

  • 150 g liszt, teljes kiőrlésű és síma  tetszés szerint, én tönköllyel szoktam készíteni                       
  •   50 g búzadara, 
  • 100 g zabpehely
  •    3-4 ek. folyós méz 
  •    1/2 dl olaj - 2 ek
  •    1/2 sütőpor 
  •    1 dl meleg víz 
  •    csipet só

Töltelék:

  •    25 dkg magozott datolya, vagy bármilyen más aszalvány /mazsola, füge, sárgabarack /
  •    1,5 forró víz
  •    1 citrom héja, én 1-2  tk citrom levet is adok hozzá
  •    8-10 dkg mogyoró, dió , mandula- én mogyoróval kedvelem a legjobban

Elkészítés:

Először a tésztát készítem el, mert kicsit szeretem állni hagyni a masszát. A liszttől és a pehelytől függően adom  a meleg vizet hozzá, azért mert néha kisebb, máskor nagyobb szemű zabpelyhet találok, és a lisztek sem egyformák.
A lisztet 10 dkg  teljes és 5 dkg sima arányban adagolom, majd a búzadara, és amennyi vizet felvesz, mert a zabpehely szinte azonnal magához ragadja a kezdeményezést, persze a méz is lágyítja a tésztát. Egy kicsit hagyom az anyagokat a maguk útján, és feltétlen a morzsás állapotra törekszem. Ha mégis lágy lenne, akkor még egy kis zabpelyhet adjunk hozzá!
A pici sót sem hagyom ki! Pihentetem!

Ezután következik a töltelék, ami már magában is szuper finom, csak természetes, és egészséges dolgokat tartalmaz!
Ha csak datolyát teszek bele, akkor a kimagozás után  átmosom,  majd kissé aprítom, és csak azután teszem a robot gépbe. A magokat megpirítom, de el is hagyhatjuk a pirítást. Én még azt tanultam, hogy pirítottan könnyebben emészthető, egészségesebb, és finomabb is.
Amikor a gépben vannak a magok, akkor hozzáadom a  citrom héját, a citrom lét, a forró vizet, és bekapcsolom a gépet. Pillanatok alatt krémes masszát kapok. Ízléstől függően aprítom össze a mogyorót, én darabosan kedvelem, és most is így hagyom.

A sütemény összeállítás következik, de előbb a sütőt bekapcsolom 190 fokra.
Kerek, normál méretű torta formát kikenek, vagy papírral kitöltök, a papír egyszerűbb. Kicsit magasabbra vágom körbe az oldalán, mert ennek a pár centinek a segítségével fogom könnyedén kiemelni, amikor készen lesz!
A tészta 3/4 részét egyenletesen belenyomkodom a forma aljába, ezután ráadagolom a krémes masszát, végül a maradék tésztát rámorzsolom a tetejére, és irány a sütő!

180 fokon sütöm sima sütőben, ha légkeveréses, akkor 175 fokon  20 percig, majd kiveszem, és rácsorgatok 3-4 kanál mézet, majd még 5 percig sütöm.
Megszórhatom a tetejét mandulával, ha van kéznél.

A teteje a méztől finom ropogós lesz, ha ezt nem akarod, akkor egy kicsit alacsonyabb hőfokon , tovább sütve elérheted! Több napi fogyasztható édességet kapunk.





Gyümölcsös sütemény gyorsan


Se perc alatt elkészül ez a finom, könnyű sütemény, és most éppen erre van szükségem, mert kevés az időm, viszont egy baráti beszélgetéshez szeretnék valamit kínálni. Egyszerűen csak gyors süteménynek hívom.

 Hozzávalók: 28 cm-es torta forma, vagy egy kis hasonló méretű szögletes

  •  1 dl tej
  • 10 dkg szőlő cukor
  • 5 dkg vaj 
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1/2 cs. vanília cukor
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 15 dkg lecsepegtetett meggy, ha csak meggyes , akkor 1 üveg kell hozzá
  • pár szem aprított dió, vagy mandula 
  • 1 db körte 
  • 1 db sütőpapír

 Elkészítés:

A gyümölcs, és a dió kivételével a többi anyagot csomómentesre kidolgozom. Mindig szoba hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozom, kivétel, ha a recept mást kíván.
A kerek torta formára vágom a sütőpapírt, és belehelyezem a formába, majd beleöntöm a masszát, és ezután a tetejére szórom a gyümölcsöket, legvégül a diót, vagy mandulát.
A meggyet kicsit kinyomkodom, a körtét vékony csíkokban helyezem el a masszán.
180 fokon 20 percig sütöm, de közben figyelem, nehogy megégjen! A gyümölcs láthatóan nem zuhan le mind az aljára, így kellemes a szemnek is.

 






A konyhaablakom reggelente, ami mindig feldob, ha odapillantok! Imádom a fényt!

Sült lapocka másképpen


Tejfölös káposztás céklához gondoltam ki ezt a finom sültet, de persze nagyon sok mindenhez fogyasztható, hidegen-melegen egyaránt. A lapocka nem a legnemesebb hús fajta, de jól elkészítve semmi gond nincs vele!
Kicsit macerásabb a feltekerés, formázás miatt, megéri, mert rendkívül mutatós a végeredmény!!


Hozzávalók:

  • 1 db lapocka
  • őrölt bors
  • 4-5 gerezd fokhagyma lereszelve, lehet több is, ha nagyon szereted
  • zsír vagy olívaolaj a sütéshez
  • alufólia

Elkészítés:

A lapockát, úgy egyben, ahogy van jól befűszerezem, majd feltekerem, és átkötözöm.
Tepsibe helyezem, és a fóliával lezárom  körben a peremén, hogy a pára benne maradjon, de előzőleg aláöntök 2 dl zsírt, és úgy 3 dl vizet.
Megközelítőleg 1,5-2 órát sütöm , attól függően, hogy mekkora a húsom súlya.A sütőm 170 fokon van.
Időnként megnézem, nehogy leégjen! Ha szükséges még öntök alá vizet. Ha szerencsém van, és van kimaradt húslevem, attól még finomabb lehet.
Persze, a hús mellé tehetünk vöröshagymát, bekenhetjük paprika krémmel, készíthetünk neki egy pácot, de így egyszerűen fűszerezve is kiváló! Hidegen tudom ilyen szép vékonyra szelni, de azért még hasznos, ha a késem jó éles, mert különben széteshet szeleteléskor.