Az egyik legnépszerűbb sós, apró süteményünk, és most itt a pillanat, hogy én is készítsek egy adagot!
Népszerűsége töretlen, annyi változtatáson esett át az utóbbi időkben, hogy a sajton, és a köményes kivül különböző magokkal is gyakran megszórjuk. Én is szoktam szezám vagy chia magot, de néha mákot, aprított napraforgót is rászórni.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt / szitált /
- 35 dkg zsír
- 4 dkg friss élesztő
- 2 dl tejföl
- 1 csapott ek só
- tojás a tészta megkenéséhez
- sajt, mag stb. a díszítéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat kimérem, majd összekeverem, gyúrom. Annyi tejfölt adok hozzá, amennyi mellett lágy, képlékeny marad. Ezután 30 percet pihentetem. A sütőt 190 fokra melegítem, mert 180 fokon sütöm. Kinyújtom, és ízlés szerint szórok rá valamit a felsoroltak közül, majd pizzavágóval, vagy derelye vágóval arányos, szép csíkokra vágom. Túl hosszú darabokat nem készítek, mert könnyen összetörik. Sütőpapírral ellátott lemezre teszem a darabkákat, majd kikevert tojással lekenem. Én egyszerre 2 lemezt sütök / légkeveréses sütőben/, de van aki csak egyenként meri megsütni. Ki, hogy gondolja, de természetesen a sütőtől sok függ.