2012. július 12., csütörtök

Répás-zelleres derelye



Túlzásba vittem a répa vásárlást, így valamit kezdenem kell ezzel a mennyiséggel. Arra gondolok, hogy egy kis zellerrel, finom fűszerekkel kellemes szendvics krémet készítek. Így is teszek, de túl sok a répás krém, ezért betöltöm egy kis tésztába, az nem lehet nagyon rossz megoldás, mivel a tésztát imádom.

Hozzávalók: 

Tészta:

 

  •   5 dkg tönköly fehér liszt
  • 10 dkg tönköly teljes kiőrlésű
  •   5 dkg kukorica liszt
  •   3 db tojás
  •   annyi víz amennyit még felvesz a tészta
  •   pici só

 Töltelék:

  • gyenge sárgarépa
  • új zeller
  • kurkuma
  • fokhagyma
  • petrezselyem
  • zsálya
  • olíva olaj
  • őrölt fehér bors
  • vaj 

Elkészítés:

Az átszitált lisztet összegyúrom a tojásokkal és annyi vízzel amennyit felvesz. Kellemes, nyújtható tésztát kapok, picit pihentetem. Először nyújtófával kinyújtom ameddig tudom, és csak ezután engedem át a tészta gép  legkisebb fokozatán. Az egyik felét egyenlő közönként megtöltöm a töltelékkel, a másik felét csak ráborítom, de előtte tojás sárgájával megkenem a széleket, hogy ne nyíljanak szét főzés közben, de kézzel is megnyomkodom a töltelékek körül, hogy biztos legyen a dolog.
A tészta főzővizet felteszem a tűzhelyre, hogy addig forrjon mire befejezem a tészta töltést. Megpróbálom egyforma kockákra vágni derelyevágóval, ez nem az erősségem!
Ha forr a víz egy kanál sót dobok bele, majd óvatosan a tésztákat, és fedő alatt magára hagyom őket egy pár percre. Ha feljöttek a víz tetejére szinte rendben is a dolog, de azért még egy kicsit rotyogtatom őket.
Leszűrés után azonnal tálalom. Csak zsályás,sós, petrezselymes vajat locsolok rá, de jó bőven. Persze egy pár falat után a parmezán sem marad el, azzal is megpróbálom! Tiszta, finom ízek.