2013. augusztus 12., hétfő

Zöldborsóleves

                                       

Imádom a zöldborsó levest, ezt a tipikus magyar leves,de csak zsenge borsóval készítsük, ha nem akarunk csalódni! A legjobb friss borsóból elkészíteni, ha vannak gyerekek akkor tökéletes csapat építő elfoglaltság lehet, de ez esetben ajánlom, hogy 20 dkg  pluszt vásároljanak! A jó borsóleves a zsenge borsón kívül a friss répán, gyökéren, és a petrezselyemzöldön múlik, én mindből jó sokat használok.

Hozzávalók: 4-5 adag

  • 60 dkg héjas borsó, vagy 40 dkg kifejtett
  • 1 cs. petrezselyem zöld
  • 2 db répa
  • 2 szál nem túl nagy petrezselyem gyökér
  • pici darab zeller gumó, ha van kéznél, de el is hagyható
  • kis fej vöröshagyma , 3 dkg aprítva
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsiradék / olaj, zsír, ki kit használ/
  • só, bors az ízesítéshez
  • 1 tk cukor
  • ha van pici paradicsom, paprika nem árthat, de elhagyható

Elkészítés:

A  borsót kifejtem, a zöldségeket megtisztítom, majd mosás után összeaprítom őket. A zöldségeket kis vékony darabokra vágom, hogy a zöldborsóval egyszerre puhuljanak meg.
Az olajat egy kb. 3-4 literes fazékban felforrósítom, majd beleteszem az összeaprított vöröshagymát, pici fokhagymát, pár pillanat kavargatás után a többi hozzáadom a többi zöldséget is. Közepesnél kicsit alacsonyabb fokozaton hagyom párolódni a zöldségeket, mert szeretem, amikor összeérnek az ízek. A cukrot, sót is ilyenkor adom hozzá. Sűrűn kavargatom, hogy ne égjen le, de ha fenyeget a leégés veszélye,egy hajszál vízzel elhárítom, de hangsúlyozom, egy hajszálról van szó, mert a répa imádja a zsiradékot, és így adja ki legjobban a szín, és az illat anyagokat magából!
Amikor megpárolódtak a zöldségek, akkor felöntöm  meleg vízzel, ez legalább 2 liter, lefedem , és hagyom főni a levest.
A mi családunk a zöldborsó levest  leves betét nélkül fogyasztja, de általában apróra szaggatott galuskával a legnépszerűbb . Ehhez a mennyiséghez 1 tojást ütök fel, egy csipet sóval ízesítem, majd annyi liszttel dolgozom össze amennyit felvesz. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A galuskát mindig külön főzöm ki, így finomabb. Tudom, hogy több munka, energia, és eszköz igény, de megéri!! Lobogó sós vízbe / 1,5 liter/ pici galuskákat  szaggatok, majd lefedve hagyom felforrni. Mielőtt kifutna a főzőlé, megkavargatom, és leveszem a tűzről, szűröm, és öblítem. Így külön hozzáadva a leveshez sokkal finomabb marad a galuska. Amikor leszűröm hajszál sót, és olajat mindig teszek a galuskára. Az a véleményem, hogy akkor tökéletes a galuska, ha így minden feltét nélkül fogyasztva is finom!







Csili paprika


Gyönyörű paprika füzérekkel lepett meg Edit barátnőm ma délután.
Gyorsan megörökítettem, annyira szépek, illatosak, és erősek! Imádom őket!












Azért felhasználás előtt megmosom őket! :-)