2015. január 31., szombat

Szilvás gombóc


Barátaim kérésére most szilvás gombócot készítek. Ritkán állok neki ennek a feladatnak, mert inkább a könnyű ételeket helyezem előtérbe, de az ő kérésüknek nem tudok ellenállni!


Hozzávalók:

Gombócokhoz:

  • 1 kg burgonya
  •  kb  20 dkg liszt, de amennyit felvesz
  • 1 nagy evőkanál búzadara
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 12-15 szem szilva
  • 3 ek kristálycukor 
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 20-25 dkg zsemlemorzsa  + pici olajat mindig teszek alá
  • szőlő- vagy porcukor ízlés szerint



Elkészítés:

Először sós vízben megfőzöm a burgonyát. Én úgy tanultam, hogy mindig hideg vízbe tegyük fel, csak akkor sózzuk, ha felforrt a víz, mert így gyorsabb a folyamat. Púpos evőkanál sót teszek bele.
Amíg a burgonyám fő, addig megmosom, és kimagozom a szilvákat. Előkészítem a fahéjas cukrot, és a morzsát szép világosra pirítom.  Olvastam, hogy sokkal finomabb, ha a szilvába, a mag helyére fahéjas cukrot töltünk. Kicsit mecerás, de tényleg megéri!! A megfőtt burgonyát közepesen lehűtöm, hogy tudjak vele dolgozni, majd kis lyukú reszelőn egy tálba lereszelem. A következő lépés a tészta összeállítása. A tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a tojást, a sót, majd puha tésztává gyúrom. A gyúrás előtt  egy fazekat jó félig megtöltök vízzel, majd felforralom a gombócok főzéséhez. Amikor forr megsózom. Nagyobb fazékkal dolgozom, így egyszerre ki tudom főzni az össze gombócot.
A tésztát kinyújtom fél cm vastagságúra, majd 10x10 cm nagyságú kockákat vágok, ebbe töltöm a cukorral gazdagított szilva szemeket. A szilva elhelyezése után a csücskeinél egy kézzel összefogom  és gombócot formálok belőle. Vigyázok, hogy mindenhol fedés legyen, hogy benn maradjon a szilva!!
Óvatosan a forrásban lévő sós vízbe engedem a gombócokat, majd lefedem, és addig hagyom főni, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Közben előkészítem a szűrőt, és egy tálat hideg vízzel, mert ebbe fogom becsúsztatni a gombócokat, de rögtön tálalhatom is.
A tálaláskor  ízlés szerint megszórom a pirított morzsával, és azután szőlőcukorral, vagy porcukorral.