Hozzávalók:
Gombócokhoz:
- 1 kg burgonya
- kb 20 dkg liszt, de amennyit felvesz
- 1 nagy evőkanál búzadara
- 1 tojás
- só
Töltelék:
- 12-15 szem szilva
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 20-25 dkg zsemlemorzsa + pici olajat mindig teszek alá
- szőlő- vagy porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Először sós vízben megfőzöm a burgonyát. Én úgy tanultam, hogy mindig hideg vízbe tegyük fel, csak akkor sózzuk, ha felforrt a víz, mert így gyorsabb a folyamat. Púpos evőkanál sót teszek bele.Amíg a burgonyám fő, addig megmosom, és kimagozom a szilvákat. Előkészítem a fahéjas cukrot, és a morzsát szép világosra pirítom. Olvastam, hogy sokkal finomabb, ha a szilvába, a mag helyére fahéjas cukrot töltünk. Kicsit mecerás, de tényleg megéri!! A megfőtt burgonyát közepesen lehűtöm, hogy tudjak vele dolgozni, majd kis lyukú reszelőn egy tálba lereszelem. A következő lépés a tészta összeállítása. A tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a tojást, a sót, majd puha tésztává gyúrom. A gyúrás előtt egy fazekat jó félig megtöltök vízzel, majd felforralom a gombócok főzéséhez. Amikor forr megsózom. Nagyobb fazékkal dolgozom, így egyszerre ki tudom főzni az össze gombócot.
A tésztát kinyújtom fél cm vastagságúra, majd 10x10 cm nagyságú kockákat vágok, ebbe töltöm a cukorral gazdagított szilva szemeket. A szilva elhelyezése után a csücskeinél egy kézzel összefogom és gombócot formálok belőle. Vigyázok, hogy mindenhol fedés legyen, hogy benn maradjon a szilva!!
Óvatosan a forrásban lévő sós vízbe engedem a gombócokat, majd lefedem, és addig hagyom főni, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Közben előkészítem a szűrőt, és egy tálat hideg vízzel, mert ebbe fogom becsúsztatni a gombócokat, de rögtön tálalhatom is.
A tálaláskor ízlés szerint megszórom a pirított morzsával, és azután szőlőcukorral, vagy porcukorral.