2012. július 21., szombat

Vörös boros szilva



Egy kerti sütögetéshez készül ez a kellemes vörös boros szilva. A fotózáshoz sajnos csak ennyi maradt, de ez nem vitatja el az erényeit! Zárt üvegben 2 hétig is fogyasztható, már kipróbáltam!
Én a házi joghurthoz fogyasztom, amíg el nem fogy.

Hozzávalók:

  • 50 dkg magba váló szilva
  •   1 ek nádcukor
  •   1 dl vörösbor 
  •   hajszál só
  •   1 tk. mézes fűszerkeverék / csak ez volt itthon mikor először készítettem, de igazán jó lett /
  •    pár csepp friss citrom lé

  Elkészítés:

Vas serpenyőben készítem és két adagban, így  finomabb lesz a végeredmény!
Az átmelegedett serpenyőbe beledobom a megmosott, kimagozott szilvám felét, hagyom sercegni egy pár percig és csak ekkor kavarom meg, majd rászórom a fűszert. A szilva is, mint minden gyümölcs azonnal önti ki  magából a vizet, így semmi nem kellene alá, de én valami különlegesebb ízre gondoltam, ezért egy kis vörös bort öntöm alá, és a nádcukrot is rászórom. Magára hagyom, hogy alakuljon, én itt nagyon már semmit nem tudok tenni!
Ezután már nem is kavarom, csak időnként megrázogatom, és 10 perc múlva már boríthatom is az üvegbe.
Előtte még a pár csepp citromlét belecsepegtetem.
Ha későbbi fogyasztásra készül, és sűrűbbre szeretnéd, akkor dobj bele 1-1 késhegynyi alma pektint sűrűsítőnek, akkor jobban megáll a tányéron, nem fog annyira folyni.
Az alma pektint a Nagymama Éléstárában Szegeden a Brüsszeli krt.10.szám alatt lehet megvenni 660.-Ft/ 50
g, de ez 10 kg gyümölcshöz elég. Ez természetes alapú sűrítmény Kaldenekeréktől.


Ropogós grissini



Tündér barátnőm kérésére kutattam fel ezt a ropogós grissini receptet, mert évek óta, napi rendszerességgel a bolti / külföldi / változatot fogyasztják Szeretnék ha ez is egészségesebb formában kerülne az asztalukra. A férjével együtt nagyon odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, rengeteget tanulok tőlük!



 Hozzávalók: 30-35 db rudacska készíthető belőle

  •  30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  •    1 dl olíva olaj vagy házi zsír
  •    1 csapott kanál sütőpor 
  •    1 kk só
  •    1,5 dl langyos víz 

 Elkészítés:

 A lisztet egy tálba szitálom, majd a többi anyaggal együtt összegyúrom.
Hagyom 20 percet pihenni, majd kis lisztezett alapon kiformázom. A blogomban lévő másik grissini receptnél képeken illusztrálom. Attól függ milyen vastagra, milyen hosszúra készítjük, hogy hány darab lesz a végén. Mindenki maga döntse el. A képen látható méret 34 db-ot adott ki.
A sütőt 200 fokra állítom, amikor behelyezem a tepsit 190 fokra leveszem, mert ez a hőfok a megfelelő .
A sütő közepében sütöm.



Tökmagos teljes kiőrlésű tönköly keksz


Különlegesen ízletes keksz a hozzávalóknak köszönhetően, ez lehet a hátulütője is a népszerűség útján, mert sajnos az alapanyagoknak köszönhetően nem olcsó, de azt gondolom, hogy egy ilyen gazdag kekszből kevesebbet is fogyaszt az ember. A másik dolog, hogy a tutiért könnyebben ki adom a pénzt!!
Lássuk!

Hozzávalók:  75 dkg

  • 10 dkg tökmagliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  •  1 dl tej
  •  1,2 friss élsztő
  •  3 db tojás sárgája
  •  6 - dkg trappista sajt reszelve
  •  6-8 dkg aprított tökmag
  • 1 csapott ek. finom só
  • 6 dkg vaj vagy házi zsír

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatom, majd hozzákeverem a lisztekhez, adom a sót, vajat, a tojások sárgáját, majd a reszelt sajtokat, ezután csak egy kis kézimunka következik, mert én a gépeket mellőzöm, ha lehet!
A kézi érintkezés azt vettem észre, hogy mindenen javít. Tessék kipróbálni, ha még nincs ilyen tapasztalatunk!
A tésztát egy fóliában 2 órára a hűtőben pihentetem, majd 2 mm vastagságra nyújtom 2 sütőpapír között,
ekkor jön az aprított tökmag szórás, a végén felkockázom, felcsíkozom, majd 190 fokon 10 percig sütöm.
Kellemes kis borkorcsolyát kaptam. Több napig is megőrzi a frissességét.