2015. június 5., péntek

Citromos pite kandírozott citromhéjjal és szárított mentával


Szuper citromos süti receptet találtam, úgy gondolom, hogy gyorsan kipróbálom, és meg is osztom veletek, hiszen a melegben inkább ilyen könnyűre édesre vágyik az ember!  Annál is inkább gyors leszek, mert visszajeleztek, hogy a próbát kiállta, nagyon ízlett, és szeretnék a receptet. ÍME, KEDVES ZSÓKA ÉS KEDVES TÖBBIEK!


A KÉPEN DÍSZÍTÉSKÉNT KANDÍROZOTT CITROM HÉJ DARABKÁK LÁTHATÓK. Erről annyit, hogy amikor citromos-mascarpones süteményt készítek, akkor lereszelem a citromok héját, majd a kifacsart citrom maradékát felaprítom, és cukorral, vízzel megfőzöm, amikor a levét elfőtte kihűtöm, kis üvegekbe helyezem, alkalomadtán felhasználom. Kicsit kesernyés, de én imádom!!

Hozzávalók:

Tészta: 

  • 24 dkg  porcukor
  • 24 dkg szitált liszt
  • 24 dkg olvasztott vaj
  • 2 citrom kifacsart leve 
  • 2 citrom lereszelt héja
  • pici só
  • 4 tojás
  • 1 sütőpor

Öntet :

  •  4 tk víz
  •  2 tk citromlé
  • 12 dkg  porcukor

 A sütő bekapcsolásával kezdem, mert gyorsan megvan a massza! 160 fokon fogom sütni, a sütő középsó részében, és közepes olajozott-lisztezett tepsiben, úgy 25 percig. Tű próbát ajánlok, amikor szépen elkezd barnulni a teteje, attól kezdve figyelni kell!

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a citrom levét, reszelt héját, ezzel is elkeverem, és ekkor jöhetnek egyenként a tojások. A 180 fokra felmelegített sütőbe teszem a tepsit, majd 160 fokra visszaállítom, és megsütöm. Amíg a tésztám sül elkészítem a szirupot, amivel befogom locsolni a kisült tésztát. A cukrot elkeverem a vízzel, a citrom levével, és egyenletesen a jól megszurkált tésztára locsolom.


Frissen ajánlom fogyasztani, a mennyiség sem túl nagy, ha mégis maradna, mindenképpen dobozoljuk be.
Kínálhatunk hozzá tejszínhabot, de a tiszta ízek kedvelői így fogják imádni!!