2012. május 19., szombat

Diós-tönköly keksz házi barack lekvárral


 

Kedvelem a diót az íze és az élettani hatása miatt is.
Az egyik legfontosabb élelmiszerünk a dió. Ezért én elég sűrűn fogyasztom, és használom az ételek készítésénél. Ez egy talált recept! Csak a formáján módosítottam, és számomra ez lett a tökéletes keksz! Már egy darab elfogyasztása is mérhetetlen örömet okoz. Azt szeretem benne, hogy nem túl édes, viszont puha, omlós.          

 Hozzávalók:

  Tészta

  •  30 dkg tönköly liszt / én teljes kiőrlésűt használok,de mással is működik/
  •  30 dkg darált dió
  •  20 dkg puha vaj /lehet margarin /
  • 10 dkg cukor / szőlő, nád,vagy nyír/
  •   1 cs. vanília cukor,vagy aroma
  •   1  citrom reszelt héja
  •   2  tojás sárgája

     TÖLTELÉK

  •  5 dkg sűrűbb barack lekvár / én házit használok/                          
 A  hozzávalókat összekeverem, zacskóba teszem,majd 1-2 órára a hűtőbe helyezem. Addig előkészítem a sütő papírokat, mert legalább 6-8 db kell. A sütőlap nagyságú sütő papírokat vágok le,mert ezen nyújtom,formázom ki a tésztát, mielőtt sütöm. A pihentetés után átgyúrom,majd 4 darabra osztom, és két sütő papír közzé helyezve kinyújtom az első tésztát 2-3 mm-re. Szögletes formára vágom a tésztát, majd a szaggatóval kiszaggatom.Ennél a keksznél nekem ez a szögletes forma jön be. Óvatosan szaggatom, fele-fele arányban az alját és a tetejét. / A forma a Cukrász diszkontban kapható 750.-Ft. Amikor  kiszaggatom, a forma körüli részeket óvatosan eltávolítom a sütő papírról,majd áthúzom egy lemezre, és irány a 180 fokra előmelegített sütő. A sütéshez elég a 170 fok, hamar megbarnul.. Kb. 8-10 perc,de résen kell lennem! Kiveszem, és kihűlés után  óvatosan szedem le a papírról,mert nagyon törékeny. Én papírostól szoktam a konyha asztalra csúsztatni azért,hogy a következő mennyiséget rögtön tudjam sütni a lemezen,mert nekem is csak 3 db lemezem van   A  legjobb az volna, ha 4 sütő lemezem lenne, mert akkor egyszerre tudnám sütni. Ha kihűltek a kekszek, megtöltöm őket finom házi  lekvárral, de ennél a fázisnál is óvatosan járok el. Bármilyen lekvár jó, de nekem a barack a kedvencem!
-Díszíthetném  csokoládéval, vagy bármivel,de én a kevesebb több híve vagyok.                   



Dupla csokoládé torta

       

                Antik doboz torta 

 A torta készítést dolgozó anyaként nem sikerült eleget gyakorolnom. Így utólag nagyon sajnálom! Sebaj, az unokámnál, majd bepótolom!
Viszont  ajánlom minden anyukának ,mert örök emlék a szeretteinknek,hogy saját, házi, szülinapi  tortát készítettünk nekik. Talán nem ezzel a formával próbálnám meg először,de a bátrabbak megtehetik.
Először felsorolom a torta készítés kellékeit:
  • 2 db 18 cm átmérőjű kapcsos torta forma, itt most szögleteset készítettem/
  • 1 db ennél nagyobb tálca a tortának, de tányér is jó
  • 1 db habverő /robot gép,kézi mixer, stb./
  • 2 db tál a krémhez,habhoz,
  • 1 db simító kanál a krémhez
  • 1 db kicsi nyeles fém edény a csokoládé olvasztáshoz / rozsda mentes kávé kiöntő/
  • 1 db kicsit nagyobb lábas, ebbe helyezzük a csokoládés edényt, így lesz víz gőz felett olvasztva
  • 1-2 adagoló kanál

Tészta

  •  250 g jobb minőségű étcsokoládé
  •      8  db tojás
  •  300 g nád, szőlő cukor,de ha a pénztárcád bírja,a nyírfa a legjobb
  •  300 g mandula liszt, vagy őrölt te magad, úgy olcsóbbá teheted

Elkészítés    

 A csokoládét víz gőz felett felolvasztom .                                                                                         Csokoládéhoz adom a tojásokkal és a cukorral habosra kikevert masszát,és végül a mandula lisztet. 2 db szögletes szilikonos sütő papírral ellátott formába 2 felé  elosztom a tésztámat és sütöm. A  kihűlt lapokat kiborítom a formából és  óvatosan eltávolítom róluk a papírt. Hőfok:  180 - lég keveréses,de ha nincs akkor alul-felül sütést ajánlok 170-fokon.
                 Sütési idő:  20-24 perc- javaslok tű próbát.
Nekem nincs szögletes sütő formám, így a kerek lapokat egymásra helyezem,majd recés késsel arányosan szögletesre vágom.               

Töltelék

  •   200 g csokoládé
  •   250 -300ml tejszín    
 A tejszínt felverem és az olvasztott csokoládéból ízlés szerinti mennyiséget keverek bele, attól függően milyen édesen szeretném. Az egyik lapot megkenem a krémmel és óvatosan ráborítom a másikra.                              A díszítés egyénileg,de a kimaradt krémet mindenképpen a tetejére kenem és így hagyom kihűlni. Nagyon finom,de kicsit kalória dús édesség, ezért ne  kezd a vágást nagy szelettel! 


       

Zabpelyhes keksz

 

 

Az eredeti receptben sima liszt szerepel,de én rendszeresen teljes kiőrlésűvel készítem, és működik.
Klassz  keksz,mert sokáig eltartható. Dobozba helyezve puha marad.

  Tészta- 1kg kekszhez

  •  250 g zabpehely
  •  200 g  nád cukor
  •  250 g  vaj vagy margarin amelyiket használod
  •  150 g  mazsola / túl száraz egy kis citromlében vagy vízben puhíts,de nem túlságosan!
  •  170 g  teljes kiőrlésű liszt, vagy használhatsz simát  is
  •    10 g  fahéj
  •    10 g  sütőpor
  •      2 db kisebb tojás /próbálj meg házi tojást vásárolni /
  •         pici só
  •         ízlés szerint tehetsz bele rumot is,de én ki szoktam hagyni.      
  A hozzávalókat összekevered és hagyod legalább 1 -2 órát állni és azután szaggatod.
 Kanállal tedd,de ha van fagylaltos kanalad azzal egyszerűbb, gyorsabb és egyformábbak is lesznek a   kekszeid.
  •             Sütő papírral ellátott lemezekre helyezd és süsd.
  •             Sütés:  kb 175 fok
  •            Sütési idő :   kb 15 perc - ha lágynak találod ne ijedj meg  kihűlve pont jó lesz.   
    
    Ugyan az a recept csak a mazsola helyett kókusz reszeléket tettem bele.
 

Petrezselyem sóval és olíva olajjal

    Úgy kezdődött,hogy szombaton / nem túl korán / biciklire pattantam,azzal a szándékkal ,hogy megnézem hagytak -e valami nekem valót a piacon vásárló társaim. Csodás dolgokat találtam! 
 
 Gyönyörű medvehagyma csokor, mini karfiolok és egy csokor díszítő petrezselyem. Imádtam őket! Azonnal elrendeztem és lefotóztam őket! Későbbi sorsuk így alakult!              
 
                                                                                                                                                                                                                           
 A petrezselymet jó alaposan  megmostam , szárítottam, majd ollóval aprítottam, üvegbe raktam,de előtte sót szórtam az aljába / jó nagy szeműt,hogy szebben mutasson/, végül ráöntöttem az olajat. Bármilyen olaj jó, nem változtat a képen! / én olíva olajat használtam.
Ha nincs ilyen kis csicsás horgolásod a tetejére akkor valamilyen anyagból is kivághatod,de a leggyorsabb megoldásnak papír is megteszi!
AJÁNDÉKNAK IS TÖKÉLETES!  AMIKOR  A AJÁNDÉKKÉNT ÁTADOD  FELTÉTLEN LEGYEN OTT A PÁROD , VAGY VALAKI KETTŐTÖKÖN KÍVÜL! SZÓLJ NEKEM,HA NEM NŐTT AZ ÖNBIZALMAD!
 
 
    A díszítő petrezselyem így száradt! -Elnézést a rossz kép minőségért!

   Biztonságosabb ha szárazon kerül az üvegbe!

   

Medvehagymás karfiol leves

    

 

 

 

 

 

 

A reform táplálkozás számomra azt jelenti pl.ennél a levesnél,hogy elhagyom belőle a sűrítést, de a sok zöldség miatt garantált, hogy könnyű és finom levest kapok.  A zsiradék felhasználást fontosnak tartom, anélkül nincs tökéletes leves! Természetesen egy finom olajjal /petrezselyem, chili, kömény, fokhagyma / a végén is meglocsolhatod, ha úgy érzed még valamivel fel kellene dobnod. A petrezselymet, citromot én csak tálalás előtt teszem a leveseimbe.
A cél mindig az,hogy lehetőleg ne kerüljön a zöldség a hűtőbe.Én  inkább az azonnali felhasználás híve vagyok, vagy hűvösebb helyen tárolom. Nálam  a kamra nyáron is aránylag hűvös  A leveseimben a zöldségeket nem főzöm szét, és 1-1 hozzávalóból készítem időnként a sűrítést. / lehet burgonya, répa stb./

Hozzávalók:   -4 személyre -

  • -  25- 30 dkg karfiol  tisztítva / a gyengébb leveleket, és a tisztított torzsáját is ajánlom /
  • -  2 szál sárgarépa / új répával a legfinomabb /
  • .  3 dkg vöröshagyma
  • -  6-8  levél medvehagyma /attól függően mennyire szereted /
  • -  1 szál kisebb petrezselyem gyökér / el is hagyhatod,ha nincs otthon/
  • -  2 dkg zeller /elhagyható /
  • -  1 kisebb gerezd fokhagyma
  • -  só / tengeri vagy Himalája / és bors izlés szerint
  • .  2 evő kanál zsiradék / amit használsz /
  • .  1 csipet petrezselyem tálaláskor
Ha laktatóbb levest szeretnél, akkor készíthetsz bele vajas-petrezselymes  galuskát, vagy egyszerűen szórj bele a vége felé 2- kanál cous-coust, ha szereted, de egészségesebb a bulgur / ennek több idő kell a főzéséhez / vagy a köles .

Elkészítés:

A zsiradékban tedd bele a tisztított zöldségeket és kezd el párolni, majd egy kevés sóval ízesíts. Én azért szoktam először sózva párolni, mert így finomabbnak találom a levesben a zöldségeket.   

Fedő alatt hamarabb megy a dolog, a legpraktikusabb az olyan fedő amin van egy kis lyuk, és így nem kezdi el emelgetni a fedőt a fazék. Mielőtt leégne időnként óvatosan hozzáöntök egy kicsi vizet, azután felöntöm kb.1 liter vízzel. 4 személyre kb. 3-4 dl levesben gondolkodom, attól függően ki milyen tartalmasan szereti, ennél több vizet ez az alapanyag mennyiség nem bír el, mert akkor az ízek rovására megy.

   
Amikor megfőttek a zöldségek elzárhatod a tűzhelyet. Ha szükséges ízesíts rá, de a vegetát  ne vedd a kezedbe! Egy idő után úgy is érezned kell az ízeket. Ha eddig vegeta faló voltál, adj egy kis időt magadnak! Nincs finomabb, mint a friss, ropogós zöldségek íze egy ilyen levesben!

Sacher keksz


  

 

 

 

 

 

 

 Ez az egyik keksz ,amit a barátaim és ismerőseim legjobban kedvelnek. Elég sűrűn kérik tőlem, hogy készítsek számukra egy adagot.
Ma is egy ilyen nap van. Betettem a lejátszóba egy Quincy Jones lemezt és nosza neki fogtam!
Zene mellett nekem sokkal könnyebben megy a sütés, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Ha kóstoltál már Sacher tortát akkor nem lesz ismeretlen ennek a keksznek az íze számodra,  mert az  összetevői  hasonlóak, mindjárt meglátod . Most a hűtőben pihen a tészta kb 2 órát / 4fokon van a hűtőm/.
Gondoltam Addig leírom a receptet, hogy te is el készíthesd, ha kedvet kapsz. Erre a kekszre mondta az egyik kedves ismerősöm,hogy csúnya,de finom!                   

Hozzávalók : 1,30 kg
Tészta :
  •  50 dkg  átszitált liszt
  •  50 dkg vaj vagy margarin
  •  20 dkg cukor / én szőlőcukrot használok /
  •   6 dkg jó minőségű kakaó
  •   2 db tojás
  •   pici só
Töltelék:
  •   kb 20-dkg barack lekvár / én házi lekvárt használok/
 Felület:
  •   8 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Először az átszitált lisztet összekeverem a kakaó porral, majd a többi hozzávalóval és összedolgozom. Én jobban szeretem ,ha az alapanyagok sütés előtt szoba hőmérsékleten vannak. A tészta elkészítése konyha gépben a legpraktikusabb,de ha ez nem áll rendelkezésre akkor keverő kanállal is csinálhatod, csak így egy kicsit több időt vesz igénybe.
A masszát kb 2 órára tedd a hűtőbe. Addig készítsd el a sütő papírral ellátott lemezek. Ehhez a mennyiséghez 2 lemezre van szükséged.
Én 2 dkg-os golyókat formázok a közepét kifúrom, mert odahelyezem el a lekvárt. Maradjon ki kb. 2 cm a sütik között,mert egy sütés közben egy kicsit szétterül.

Mások biztosan sütés álló lekvárt használnának, de mivel én minden  tartósított dolgot kerülök, így marad ez a házi lekvár / Nagymama lekvárja, vagy más finom lekvár is megfelel /, ami sütés közben egy kicsit elfolyhat. Ettől ne ijedj meg, mert a csokoládé a tetején úgyis befedi.

Sütés :  170-180-fokon kb-10-12 perc - mire kihűl meg  fog keményedni. Amíg sülnek a kekszek törd össze és olvaszd fel a csokoládét víz gőzben.Erre a célra van egy nyeles edényem / kávé kiöntő / és ezt helyezem bele a vízbe. Nem is szoktam elmosni minden alkalommal, mert elég gazdaságtalan lenne a dolog. Csak lefedem és elteszem a szekrénybe. Ha 50 % feletti a csokoládéd egy pici vajjal tudod hígítani.
A kihűlt kekszeket vond be a csokoládéval ahogy kedved van, de a képen látható módon is megteheted. Kell egy pár óra mire megdermed a csokoládé.

Vegan desszert




 Szuper édesség, ahhoz képest,hogy vegan! Glutén,tej,liszt,cukor mentes.Nem kell ám megijedni tőle!  Szuper finom és szinte korlátlan ideig eláll jól tárolva.A lányom találta ezt az édességet külföldön, és szerencsénkre / most már a tiedre is/ elég szemfüles volt ahhoz,hogy az oldalán észrevegye az összetevőket, nem mintha nem nézné meg mindig mielőtt megveszi! Természetesen rögtön ki kellett próbálnunk, és mondhatnám bevált!!
Én ezt a képen lévő formát találtam neki, de kis rudakat is készíthetsz, és alufóliába,mint egy szalon cukrot formázhatod, vagy csak hagyod simán, ha azonnal fogyasztásra kerül.

Hozzávalók:- 1 kg -hoz

  •  40 dkg datolya
  •  40 dkg sótlan kesudió / ha sósat kapnál akkor többszöri öblítéssel most le a sót róla/
  •  14 dkg mazsola
  •    5  dkg csokoládé
  •  1-2 cl narancslé
Az összes hozzávalót dolgozd össze robot géppel /apríts /, de ne teljesen krémesre! Szerintem finomabb akkor,ha apró darabok vannak benne és rágni kell egy kicsit, mintha teljesen pépes és felragad a szájpadlásodra. Ha véletlen nem állna össze még 1-2 csepp narancslét tehetsz hozzá.
Boríts ki egy tálba és olyanra formázd amilyenre szeretnéd, vagy csinálj ilyen 1 dkg-os kis golyókat mint én.
Ne ijedj meg ha  fényes lesz a kész masszád, a növényi olajoktól van,de formázás után, a pihentetésnél el fog tűnni!
A masszát borítsd ki egy tálba és formázd olyanra amilyenre szeretnéd, vagy csinálj ilyen kis golyókat,amilyeneket a képen látsz.


 




Teljes kiőrlésű magvas kenyér


      

Állandóan próbálkozom a különféle teljes kiőrlésű tönköly lisztekkel. Nekem a legjobban a Dr.* Kalmár lisztek váltak be.
Máshoz nem hasonítható állaga van a tésztának, mintha élne a kezedben.
Ezt a kenyeret gyors kovásszal készítettem. Az alábbit jelenti az én értelmezésemben.

Hozzávalók  a kovászhoz: - 3 db kenyeret készítek belőle

  •  50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  •    2 dkg friss élesztő
  •    8 dl meleg víz

Elkészítés

A  szitált lisztet / én mindig átszitálom,mert így közvetlenebb kapcsolatba kerülök a liszttel és ki tudom szűrni,ha valamilyen
szennyeződés lenne benne/ óvatosan beleadagolom a meleg vízben feloldott élesztőbe és kb.24 órát letakarva állni hagyom. A kelesztő edénynek többszörös nagyságú tálat ajánlok, és a legjobb mindig ugyanazt használni akkor nem lehet baj. Ugyanis a kovász megkel és azután visszaesik.
Minimum  20 fokos legyen a tárolási helyen.

Hozzávalók a kenyérhez / 3 db kenyér lesz/

 az összes kovász

  •  50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  •    3 dkg só
  •  15 dkg vegyes mag / de ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető a mennyiség és az összetétel/
  •  napraforgó, len, kender, szezám, fekete szezám, tökmag, amaránt mag, chia / azték zsálya /- attól függően ki melyiket fogyaszthatja  

Elkészítés

A kovászhoz hozzáadom a felsorolt alapanyagokat és összegyúrom.Addig szoktam gyúrni amíg elválik a kezemtől. Akkor biztosan jó a tészta. Ha picit lágynak találom egy kevés lisztet még teszek hozzá.
A így elkészült tésztát 3 részre osztom. Az én gyakorlatom,hogy a legpraktikusabb a kb. 50 dkg-os kenyér. Ezért előkészítek 3 db 21x11cm-esd kilisztezett  teflon sütő formát és belehelyezem a megformázott kenyér tésztát, majd minimum 20 fokos helyen kelesztem kb. 1,5-2 órát. Majd 200-180 fokos sütőben kb 1 órát sütöm.  Nem fontos,hogy lég keverésű legyen. Azért kezdem 200 fokon,mert mire mindhárom formát beteszem visszaesik a hőfok. Pár perc múlva le is veszem 180 fokra a sütőmet.
A legtanácsosabb beállítani egy idő jelzőt úgy biztosabb.  Egy óra múlva elméletileg kész a kenyér, de ha megkopogtatva kongó hangot ad,akkor biztos megsült.
Bármilyen ízesítés esetén ugyanígy működhet a dolog. Én leggyakrabban fekete olívás, répás, magos és gyümölcsös kenyeret készítek. A gyümölcsösről külön szólok egy másik alkalommal,mert az egy pici módosítással készül.

Lehet a tetejét külön mag szórással díszíteni. A fekete szezám  mutatósabbá teszi a kenyerünket. 




Paprika krém házilag

   
                            
                                     

Tegnap a piacon paprika dömping volt, így sikerült szuper áron kaliforniai paprikát vásárolnom.
Biztosan mindenkivel előfordult már / vagy mégsem /, hogy jó ideje többször arra gondol ,hogy milyen jó is lenne enni....
Így voltam én is a paprika krém levessel!  Régebben készítettem ajvarból, de most ehhez nem volt kedvem. Így kapóra jött az árzuhanás!
Vettem is egy pár nagyobb darabot gondolva a levesre, de előbb ugye a paprika krémet kell elkészítenem.

Hozzávalók
  •  4-5 db nagyobb kaliforniai paprika
  •   2 ek.olíva olaj
  •  1 kevés balzsam ecet koncentrátum,de lehet ecet is természetesen
  •  1 db kisebb chili ízlés szerint kierezve
  •  2 tk tengeri só vagy Himalája
  •  1 tk szőlőcukor vagy stevia
  •  pár csepp citromlé a végén
Elkészítés
Először  megmosunk, lecsöpögtetjük, esetleg töröljük és megsütjük a paprikákat. 160-180 fok közötti hőmérsékleten,de ha egyébként is sütök valamit / ha nem édes/ gondolkodás nélkül hozzáteszem.
A paprika sütési ideje kb. 50-perc, ne hagyjuk túl sülni, mert akkor kesernyés lehet a krémünk. Ha kihűlt óvatosan fejtsük le a héját, távolítsuk el a magokat, és azután helyezzük a robot gépbe, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot, dolgozzuk ki krémesre. Kóstoljuk, és ha szükséges még ízesítsük. Kész az isteni házi paprika krémünk! Ugye nem is olyan ördöngösség?
A képen látható 2 kis üveget sikerült megtöltenem, de egy kevés kimaradt, és ekkor jött az ötlet,hogy a csirkés szendvicseimet így gazdagítom. Próbáld ki! Majonéz helyett tökéletes, arról nem is beszélve,hogy mennyire egészséges ilyenkor nyár elején!      


                                                     



 Fűszer vajas csirkés szendvics spenóttal-uborkával házi tönköly kenyéren, és most még rázúdítottam egy kis  paprika krémet!
 Fejedelmi  uzsonnám lett!
 Ennek a csirkés szendvicsnek a leírását megtalálod több helyen, így most nem térek ki rá.
 Íme a paprika krém leves, a következő lépés!
                                                                               


  

Csirke mell fűszer vajban, és csatos üvegben

                                            
Éppen úgy alakult,hogy a hűtőben lévő csirke mell felhasználása sürgőssé vált,de én a barátnőmtől kaptam ebédet, ezért egy későbbi hasznosításon kezdtem gondolkodni. Remélem kedves olvasóm neked is tetszeni fog!
Az elkészítés 2 lépésből áll, összesen ennyi a hátulütője,mert azért én a gyorsabb produktumok híve vagyok,de ez egy több helyre illeszthető étel és megéri a ráfordítást.
Hozzávalók:

1. lépés a pirított csirke

  •  40 dkg csirke mell
  •   1 ek zsiradék
  •   2 csipet só
  •   kevés bors
  •   1 cs. petrezselyem

2. lépés a fűszer vaj

  •  25 dkg vaj
  •    2 gerezd fokhagyma
  •    1 csipet kakukkfű
  •    1 db erős paprika ízlés szerint kierezve / vagy chili /
  •    1 csipet só
Elkészítés
A csirke mellet megtisztítom a felesleges részektől,majd felkockázom,vagy csíkozom,ahogy tetszik, végül leöblítem, lecsöpögtetem.
Azután sózom,borsozom és a felforrósított zsiradékban megsütöm.
A legjobb a rost lap vagy a vas serpenyő,mert így a legbiztosabb,hogy pirított csirkét kapok. Egy teflonban inkább párolódna és azt nem szeretném. Hagyom pirulni, nem kavargatom túl sűrűn, majd kiszedem. Kihűlés után hozzáadom a felaprított petrezselymet.
Ezután neki látok a fűszer vajnak. Felolvasztom a vajat egy serpenyőben, majd hozzáadom a fűszereket és hagyom,hogy kiváljon belőle a tiszta vaj.
Ekkor leválasztom a fűszeres vajat és ezt ráöntöm a közben üvegbe helyezett csirkére. Feltétlen el kell,hogy lepje a vaj a csirkét, mert így biztosítom az eltarthatóságát. Általában gyorsan elfogy!
Íme egy példa. Friss házi kenyérrel és új lila hagymás paradicsom salátával mennyei eledel lehet egy kellemes nyári vacsorára ! Ezért érdemes elkárhozni ! :-)


                                                  

A fűszer vajat friss pék süteménnyel ,pirítóssal és zöldségekkel az utolsó grammjáig el  szoktuk fogyasztani, de ha leszűröm újra süthetek is vele. A lényeg,hogy semmiképpen nem vész kárba.
Itt mutatok 1 témára 2 variációt:




                
Finom, friss / de pirítóssal is kitűnő/ tönköly kenyéren spenót leveleket helyeztem el, és arra pár szelet uborkát, majd rátornyoztam a vajas csirkét. A 2. képen ugyanez az összetétel, csak meglocsoltam a házi készítésű paprika lekvárommal,de házi majonézzel, vagy avokado krémmel is kitűnő. Könnyű tiszta ízek, és szép kedv csináló színek!

Paprika krém leves pirított mandulával és petrezselyemmel



    

Paprika krém leves köles golyóval

Valóban jó ideje forgott a gondolatom a tejszínes paprika krém leves körül! Elég réteg leves,de aki szereti az valószínű,hogy kapna az alkalmon és boldogan osztozna velem az elfogyasztásában!
Hozzávalók  - 4 adagra
  •  20 dkg paprika krém / a házi paprika krém receptjét megtalálod/
  •   1 ek olíva olaj / de bármilyen jó! én éppen szőlőmag olajat használtam ehhez a leveshez/
  •   1 dl sűrűbb tejszín,ha hígabb akkor 1,5 legyen
  •   1 ek sűrítő anyag / zabpehely lisztet használtam/
  •   só ízlés szerint
  •   4-5 csepp citromlé
Tálaláskor
  •   2 dkg pirított mandula
  •   1/2 csokor petrezselyem
vagy ajánlom még ehhez a leveshez a bio köles golyót is, de csak akkor ha frissen van felbontva, és még ropogós!
 

                                                   
  A képen lévő kisebbik üveget használtam fel!
 Elég tömény leves,  ezért csak egy spenótos quinoat készítettem utána, és ezt a receptet is megtalálod a blogban.



Spenótos quinoa





        
 

                                 Így néz ki nyers quinoa                                                                          

  Ezt az ételt egy finom paprika krém leves utánra terveztem. A krém levesek néha becsapósak, így van ezzel a levessel is, elég laktató, ezért mindenképpen valamilyen könnyű második fogást terveztem utána. Persze bevallom a közel 30 fok is befolyásolt egy kicsit.
 Először a lányom lepett meg egy nagyobb mennyiséggel kb. egy évvel ezelőtt, mert úgy gondolta,hogy tudnom kell erről a fehérje és vitamindús, aminosavban gazdag gabona féléről. / Lehet,hogy nem is gabona , vannak akik a cékla és a spenót félékhez hasonlítják a növényt,aminek ez a mag a termése /
Először hirtelen azt hittem köles, vagy valamilyen köles hasonló,de ezt a hiedelmem gyorsan eloszlott amikor a zacskóját megnéztem és az interneten is kutakodtam.

Hozzávalók- 2-3 adag

  •  50 dkg friss spenót
  •    5 dkg vaj a pároláshoz ,de lehet más zsiradék is
  •    2 gerezd fokhagyma
  •    6-10 dkg quinoa attól függően milyen éhes vagy és hányan fogyasztjátok- úgy gondolom,hogy ez a  spenót   mennyiség 10 dkg-ig elbírja
  •    só
  •   1 tk finom olajjal megbolondítom tálaláskor / én mindig chilist használok/
  •   1 pár citrom csepp sem árthat neki!

Elkészítés

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, a fokhagymát vékony karikára vágva beledobom,ezt egy kicsit később a spenót is követheti. Sózom,mert így hamarabb összeesik a spenót. Forgatom többször,hogy egyenletesebben párolódjon, és vigyázok, hogy ne vigyem túlzásba!
Közben a quinoat többször leöblítem, majd háromszoros vízben  pici sóval megfőzöm, kb. 25 perc múlva kész.
A quinoahoz öntöm a spenótot és óvatosan beleforgatom,hogy ne törjön szét, majd meglocsolom a chilis olajjal és a citromlével.
Nekem tökéletes!
Miután én a tiszta ízeket kedvelem eltekintek más hozzávalótól.



Csokoládés mandula torta

               



Tortát elég ritkán sütöttem eddig. Most elkerülhetetlennek tűnik, mert a barátnőm kért meg, hogy készítsek egy gluténmentes tortát, az esztétika  nem az elsődleges szempont, csak finom, és egészséges legyen, mondja ő!! Igen,ez kihívás! Ezt a receptet korábban 2 alkalommal készítettem,de ebben a formában most először vágok bele. Átgondolom,hogy 10 főre mekkora torta kell és ehhez mérten készítem elő az alapanyagokat.

Hozzávalók

Tészta

  • 190 g étcsokoládé / jobb minőségű/
  •     6 db tojás / én házi tojást használok /
  •  225 g valamilyen cukor
  •  225 g mandula liszt
  •  pici só

Krém

  •   2,5 dl natúr felverhető tejszín
  •  150 g étcsokoládé / jobb minőségű/

Díszítés

  •  2-3 dkg pirított mandula
  •  10 dkg nád cukor

Elkészítés

A cukrot és a tojást együtt habosra keverem / én kézi mixerrel szoktam/, ezt kb. 5 percig csinálom,akkora biztosan jó. Közben víz gőz felett felmelegítem az étcsokoládét. A cukros masszához hozzáadom a mandula lisztet,majd az olvasztott csokoládét, pici sót ,és ha egyneművé válik megy a sütő formákba.Csokoládét egyszerre többet olvasztok, a keveréket mérlegre helyezem ,és úgy mérem bele az olvasztott csokoládét, nekem ez vált be. Kevesebb a macera, és később  úgyis szükségem lesz még csokoládéra a krémhez, esetleg a díszítéshez.
A sütéshez  2 db 24 cm átmérőjű sütő papírral kibélelt formát használok,mert most 2 db egyforma méretű torta lapra van szükségem.
Ez a művelet egy 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig tart. Ha nem lég keveréses sütő,akkor  inkább egyenként sütöm a lapokat. Szokásom a 20. perc körül egy tű próbát ejteni / fogpiszkáló tökéletesen megfelel a célnak/, és ettől függően sütöm tovább.Hagyom kihűlni a lapokat.
A sütő papírt csak akkor veszem le,ha már biztosan kihűltek a lapok.
Addig elkészítem a krémet. Bármilyen ízlésed szerinti krémmel meglehet tölteni, de én most csak összekeverem a felvert tejszínt az olvasztott csokoládéval. Kevés csokoládét folyatok hozzá, mert a tészta elég édes.
Kb. a krém felét rákenem a lapra, ezután óvatosan ráhelyezem a fedő lapot,majd a maradékkal befedem a tortát. Tehetnék rá sima olvasztott csokoládét is,de akkor számomra túl tömény lenne. / Hogy szebb az is biztos!/
A torta tetején, oldalán amennyire tudom elegyengetem a krémet, és jön a kreativitás! Mindenkinek ajánlom,hogy legyen elég önbizalma, mert akkor még saját magát is meglepni! Most én is így vagyok ezzel!
Megpirítom a mandulát, majd rászórom a tortára,de ez esztétikailag kevésnek bizonyul, így tovább töröm a fejem ötletek után. Szerencsére, találok 1-2 csokoládé pasztillát,itt van még az olvasztott csokoládé is és akkor kipattan egy új ötlet!
A karamell kupola,mint látvány,mint egyensúly teremtő! Nosza, neki látok!
Veszek egy nem túl nagy nyeles lábast 10 dkg cukorral /kristályos legyen/, majd annyi vizet öntök rá ,hogy éppen ellepje, és így addig forralom, amíg kezd karamell színű lenni. Semmiképpen nem kavarom! Ezután hagyom egy kicsit  kicsit hűlni. Közben egy merőkanál fejét beolajozom, és erre csurgatom a félig kihűlt karamellt. Meg kell várni amíg nyúlik, csak akkor jó. Vékony szálak formájában helyezem rá a merőkanál fejére,de csak az aljáig,mert egyenesnek kell maradnia,hogy megálljon  a kupola. Kicsit dermesztem a kanálon, azután a torta fölé hajolva óvatosan rácsúsztatom a tortára. Ez most összetörik, így készítek egy újat.
Óvatosan ráhelyeztem a torta tetejére és kész!!
A maradék karamell eddigre megkeményedik, de ha szereti a család a karamellás tejet,akkor itt a jó alkalom. Kis türelemmel előbb-utóbb felolvad a karamella.
Ne felejtsük el lefotózni!


Jázmin


Néha annyira kevés kell,hogy jobban érezzük magunkat!

                                        

 Egyszerűen csak feldobtam a napom ezzel a jázmin csokorral,és a friss narancsos-csokis keksszel!

Narancsos-csokoládés keksz

  
Kedvelem ezt a kekszet!
Egyszerű az elkészítése, az ízéről nem is beszélve! Hosszú ideig eltartható ropogós keksz,de ha puhábban szereted, helyezd fém tároló dobozba, és biztosan megpuhul!

Hozzávalók-  90 dkg kekszhez

  • 30 dkg liszt , használj  Dr.* Kalmár tönköly lisztet, ha teheted
  • 10 dkg rétesliszt, ebből is a Dr.* Kalmár félét tudom ajánlani, meglepően magas a beltartalma
  •   1 késhegynyi szódabikarbóna
  •  20 dkg vaj vagy margarin
  •  10 dkg porcukor,szőlőcukor, xilit,stb.
  •    1 cs. vaníliacukor
  •  10 dkg kandírozott narancs kocka
  •    5 dkg narancs lekvár
  •    1 db tojás sárgája
  •    1 db citrom reszelt héja
  •  10 dkg étcsokoládé
  •    5 dkg zabpehely
  •    pici só

Készítés

A szoba hőmérsékletű hozzávalókat szépen sorban összedolgozom,majd 1/2 órára a hűtőbe teszem.
Sütőpapírral ellátott tepsire adagoló kanállal  kb. 2 dkg-os tésztákat adagolok egymástól egyforma távolságra, azután lefedem sütőpapírral ,és egy másik tepsivel annyira nyomom le, hogy keksz laposságúak legyenek. Ha kell kicsit igazítok rajtuk, majd irány a sütő.
 
 A sütőt 190 fokon indítom,de csak 180 fokon sütöm kb.20 percig .



Egy másik alkalommal így sikerült !

Makói hagyma szár leves





A szezonalitás jegyében arra gondolok,hogy készítek egy könnyű levest, ebből az egyébként oly sok helyen kidobásra itélt alapanyagból, a hagyma szárból.
Örök slágere a tavasznak az újhagyma. Kedveljük hideg ételekhez, de népszerű főzve is.
Zsuzsi barátnőm kérdezte egyszer régen,hogy mi a sorsa nálunk a hagyma szárának,mert ő szívesen megosztana velem egy klassz receptet.
Azóta is rendszeresen készítem, mert gyorsan meg vagyok vele,és nagyon kellemes a melegebb napokon.
Finom, ropogós házikenyérrel, vagy fűszer vajas pirítóssal igazán laktató étellé válhat.                                                                  
Hozzávalók- 4 adag
  •  15 dkg hagyma szár
  •   1 ek.zsiradék
  •   1 tk. cukor
  •   1 tk. só
  •   1 tk. fehérbor ecet
  •   1 ek zabpehely liszt, vagy bármilyen sűrítő anyag megfelel
  •   2 dl joghurt
  •  1,2 liter víz / ha kell, a végén a sűrűségtől függően öntök hozzá /
Betét: személyenként 1 db aprított főtt tojás
Elkészítés
A képen lévő módon összevágom a hagyma szárat, mosom, és a felforrósodott olajban megfonnyasztom, sózom,majd vízzel felengedem.
Amikor a szár megpuhult joghurtos habarást készítek, és folyamatos kavargatás mellett beleöntöm. Felforralom, beleteszem az ízlés szerinti cukrot, ha szükséges még ízesítem, majd leveszem a tűzről. Igény szerint lehet borsozni, én nem szoktam, helyette chilit szórok a tetejére tálaláskor, és az aprított tojást is csak a legvégén teszem bele tálaláskor. A tojás el is maradhat. Ropogós kenyérrel, baquettel is nagyon finom!
Habarás- 2 dl joghurt + 1 ek sűrítő+ 2 dl víz- összeturmixolom.



Magvas és fekete olívás tönköly kenyerem éppen kisült, és így sajnos meg kell kóstolnom!                                                                                                                    

Bodza szörp készítés




Ha tavasz akkor többek között BODZA ! Igen, itt a szezonja, és mindenkinek javaslom vágjon bele a szörp készítésbe, mert finom, egészséges, attól függően mivel édesítjük! A népi gyógyászat az idők során sok jótékony hatását fedezte fel, szinte a teljes növényt felhasználhatjuk, de én most csak a fekete bodza virágjából készült szörp receptemet tárom önök elé. Egy kicsit a magam ízlésére formálom, de ígérem,hogy finom lesz!

Hozzávalók

  •  10-12 db dúsabb virág
  •  70 dkg nád cukor vagy nyírfa cukor -itt fontosabb, hogy jobb minőségű cukor kerüljön bele, mert  elég sokat használunk fel
  •   5-6 db citrom
  •   1 db nagyobb narancs
  •   2 db menta szál
  •   5 liter víz
  •   5 literes üveg,vagy más alkalmatosság
Elkészítés
Először is vizet forralok, ezzel sterilizálom az egyébként tiszta edényemet, majd félreteszem egy kis időre. A bodza virágok szedésénél vigyázok,hogy ne út mellett szedjem, ha nem otthon jutok hozzá. Óvatosan bánok velük, mert a virágpor könnyen kiszóródik, kimosódik,ezért csak fejjel lefelé öblítem, szárítom / egy kicsit csepegtetem/. Kb. 4 -4,5 lit vizet felforralom a cukorral együtt, majd kihűtöm.A citromot, és a narancsot alaposan megdörzsölve megmosom, hogy lekerüljön róluk a viasz. Tisztítás után 2 db citromot felkarikázok, 1 db narancsot kifacsarok. Az edénybe helyezem a bodza virágokat, majd ráöntöm a kihűlt cukros vizet, belehelyezem a citrom karikákat, beleöntök még kb 3 db citrom levet, és a narancs levével is ugyanezt teszem.
Fóliával lefedem,és 3-4 napig állni hagyom,de naponta megkeverem, majd leszűröm. A  szörpök kiadagolásához legpraktikusabbak a 1/2 literes üvegek,de a célnak bármi megfelel.
Tartósító szert nem teszek bele, hűtőben 2-3 hétig is eláll, ha addig marad belőle! Hidegen,ízlés szerint hígítva ajánlom fogyasztani!












Citromos tönköly sütemény


















Egyik délután barátnőm felhívott,hogy a szokásos kekszek mellé még szeretné,ha a gyerekeknek is készítenék egy puhább, egészségesebb süteményt. Pár perc után /több nem állt rendelkezésemre/, jutott eszembe ez a gyors citromos süti. Tulajdonképpen a felszínen volt a recept, mert a napokban olvastam újra M.Proust  könyvét, - Az eltűnt idő nyomában-t, és ott említik ennek a süteménynek az eredeti változatát, amelynek citromos Madlein a neve, gondoltam megsütöm.
Meg is találtam a receptet, rém egyszerű,de Madlein forma hiányában  / a Kikában lehet megvásárolni/  ez lett a formája, és a neve.

Hozzávalók: - 22 db-  2 db tojás

  •  10 dkg cukor / szőlőcukor ,nád, nyírfa cukor /
  •    1 db citrom héja
  •  10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt / én Dr.* Kalmár fajta tönkölyt ajánlom /
  •  10 dkg vaj, vagy margarin
  •   csipet só

Elkészítés

Kisebb edényt keresek,mert kevés  tésztát készítek. A tojást a cukorral habosra keverem, hozzáadom a citrom héját,majd a lisztet,csipet sót, végül a kihűlt olvasztott vajjal semlegesre dolgozom. Az eredeti recept csak a citrom héját használja,de én egy fél citrom levet is csurgattam bele.A masszát, a formával együtt úgy 30 percre hűtőbe helyezem. Közben kivajazom a muffin formát, vagy a Madlein formákat is használhatom természetesen.


  

Én ebbe a formába adagolom bele a tésztát. A 2 dkg-os fagylaltos kanalat használva hajtom végre a feladatot, majd 190 fokos sütőben kb. 10-12 percig
sütöm. Ha nem lég keveréses a sütő elég a 180 fok.
Az eredeti recept szerint por cukorban forgatják,én ezt elhagytam a gyerek miatt, így került rá ez a pici dísz.
Egy kevés tejszín habot helyezek egy hab zsákba,kiválasztom a legkisebb lyukú díszítő csövet, és azzal díszítem,majd citrom héjjal megszórom,de bármit szórhatok rá,attól függően mi van kéznél otthon. Ez nem vesz többet igénybe sütéssel együtt fél óránál.