2016. január 1., péntek

Petrezselyem saláta




Tudom, naponta mondják, hogy ez az étel egészséges, az az étel még jobban, de ez tényleg szuper energia forrás!! Gyorsan elkészíthető, és nagyon felturbóz!


Hozzávalók:
  • 5 csomag petrezselyem zöld 
  • 2 nagyobb paradicsom 
  • 3 dkg apró szemű bulgur , lehet több is
  • 1 db citrom kifacsart leve 
  • 1/2 menta 
  • extra szűz olívaolaj 
Elkészítése:
Alaposan megmosott zöldeket felaprítom. A bulgurt öblítés után sós, forró vízbe öntöm, és pár percig főzöm. Szeretem , ha ropogós a salátában, ezért nem főzöm szét. A saláta ennyi bulgurral nagyon intenzív, ezért sokan többet főznek hozzá, lehet...
A citrom levet összekeverem pici sóval, a mentával, majd a paradicsom kimagozott és apróra vágott külső részével. A paradicsom belsejét nem teszem bele, mert akkor elázna. Az egészet összekeverem.
ENNYI! Imádjuk!


Zöldség kavalkád-vegetáriánus finomságok


Csicsókás-sült paprikás fetás vega finomságok

Van egy pár dolog a hűtőmben, és az éhség gyötör, így meglepem magam ezzel a húsmentes szendviccsel!
A csicsókakrémet a lányom vásárolta, én még nem próbálkoztam vele, habár kedvelem a csicsókát, és használom is! Könnyű finomságokkal megpakolom a ropogóst és kényelmesen elfogyasztom! 






Hozzávalók: 

  • Sült paprika
  • Feta sajt kockák
  • Friss paprika kockázva
  • Csicsókakrém
  • Csili pehely
  • szendvics alap bármi lehet





Meggyes rétes


 Nagy a hőség, de mégis szeretnék egy gyors, finom süteménynek. Meggyes rétes mellett döntök! Van egy csomag bolti lapom, és meggyem is. Neki is rugaszkodom! 


Hozzávalók:

  • 1 csomag bolti réteslap
  • 2 üveg meggy befőtt
  • 1 kanál zab korpa
  • kevés olaj a tészta lapok lekezeléséhez 
  • ízlés szerint cukor a díszítéshez

Elkészítés:

Első lépésként a meggyet egy szűrőn keresztül lecsepegtetem.
Második lépés a rétes lap szétterítése, megfelezése, ugyanis két rudat készítek. 
Az első rudat elkezdem. Minden lapot megkenek olajjal, majd egymásra helyezem az olajozott lapokat, már csak a töltelék hiányzik.
A lecsepegtetett meggyet összekeverem 1 kanál zab korpával,  egy jó csipet őrölt fahéjjal, majd elfelezem a kapott mennyiséget. Az első adagot kis nyomkodás után keresztben elosztom a rétes lapok 1/3 részére. Azután feltekerem, és már megy is a leolajozott sütőlapra. A másik rúdnál a fentieket ismétlem.
A sütőlemezen lévő rudakat lekenem olajjal, majd behelyezem a 200 fokra előmelegített sütőm középső rácsára, majd visszaveszem a hőfokot 180 fokra, és addig sütöm, amíg szép világosbarna lesz / kb 25 perc/
Kihűlés után recés késsel felszeletelem, ízlés szerint megszórom cukorral.


Feta sajttal töltött gombafejek répával tepsiben sütve


Hirtelen támadt ötletből született ez a gyors és nagyon finom előétel, amit melegen, de hidegen is szívesen fogyasztok, amióta először elkészült. Maradt ki gombám, ez szülte a receptet, és még természetesen az, hogy éhesek voltunk, de siettünk a városba, ahova üres gyomorral menni ugye lehetetlen! Rontja az ítélőképességünket!





Hozzávalók:

  • pár szem tisztított gombafej
  • annyiszor 1 dkg, de kinek ízlése szerinti feta sajt
  • friss petrezselyem levél
  • reszelt sárgarépa
  • kevés olívaolaj 
  • 1/2 dl fehérbor 
Elkészítés:
A megmosott, jól lecsepegtetett gombákat a képen látható módon elhelyezem a tepsiben, minden egyes gombába egy db feta sajtot helyezek, megszórom aprított petrezselyem  zölddel és reszelt répával, sózom, és aki akarja borsozhatja is. Olívaolajjal óvatosan végi locsolom a fejeket, ügyesen, hogy minden gombafejre jusson, úgy finomabb lesz, majd következik a fehérbor, persze ez el is hagyható, én nem hagyom ki!
A 200 fokra előmelegített sütőben / az enyém légkeveréses/ 15 perc alatt elkészítem. Melegen, de hidegen is fogyasztható. Krémes burgonyapürével igazi finomság, és főételnek is megteszi, ekkor 3-4 db-ot számoljunk személyenként. Könnyű fehérbor illik hozzá.


Boldog új évet!