2012. június 15., péntek

Tönköly hússal töltött tök rizzsel és salátával




Annyira szépek a piacon zöldségek, hogy a fantáziánk szárnyalhat, ha időnk engedi, és fogyasztókat is találunk az elkészített ételeinkre. A tündér barátaim rendületlenül eltüntetik, néha nem nálam, de bízom benne, hogy akkor sem a kukában köt ki! Nagy segítség az őszinte kritikájuk!
Ez az étel több munkát igényel az átlagnál, így fontos, hogy finom legyen!

Hozzávalók:  4 adaghoz

  •   1 db tök 
  •  24dkg tönköly hús / receptje a tönköly pelyhes rakott krumplinál megtalálható a blogban, és annak a mennyiségnek az 1/4-e az itt szükséges /
  •  10 dkg túró
  •   2  nagy kanál tejföl
  •   pici só
  •   pici őrölt fehér bors is lehet
  •   kevés friss kapor, de nekem nem volt, így szárítottat használtam
  •   1/2 dl olívaolaj
  •   kevés friss piros paprika a szín miatt, de elhagyható

 Saláta:

 Bármilyen friss saláta fajta megfelel, mert nem ezen van a hangsúly.


Elkészítés:

A tököt megmosom, meghámozom, 1,5 ujjnyi karikákra vágom, és a belsejét kis mértékben kiszedem egy teás kanállal, de ha dinnye golyózójuk van az maga a tökély, főleg, ha megtalálják hirtelen! Azért nem teljesen vágom át a karikát, mert nem akarom, hogy alól kimenekülhessen a töltelékem.Vizet forralok a vízforralón, és rájuk öntöm, persze rajta is hagyom 1/4 óráig, csak egy kis sót adok hozzá.
Nagyon zsenge ilyenkor a tök, és így megúszom az abálást, vagyis az előfőzést.
Amikor letelt az idő kiszedem a vízből, hagyom lecsepegni, majd amikor ez megtörtént, elkezdem megtölteni őket, de közben bekapcsolom a sütőt is 180 fokra.
A túrót a tejföllel és pici sóval kikeverem, ez megy a tönköly hús tetejére.
A tölteléket a képeken látható módon helyezem bele a tök karikákba, majd a fűszereket a tetejükre szórom, díszítem a piros paprika csíkokkal, rálocsolom az olajat, és irány a sütő. A sütési idő nem több, mint 40 perc, mert gyenge a tök ilyenkor tavasszal.
A tök végeket vékony csíkokra vágom és rászórom a töltött tökre, amit a tálaláskor ráfogok kanalazni az ételre.



Köret: 4 adaghoz

  • 30 dkg rizs 
  •   só 
  •   1 ek olaj
  • 2-szeres mennyiségű forróvíz, mint a rizs 
  • pici kurkuma 
  • 1 kis fej hagyma ,de elhagyható
Veszek egy lábast, öntök bele egy kis olajat, majd a rizst, és 4-5 percig folyamatosan  kavargatom, amíg teljesen átforrósodnak a rizs szemek, ekkor adom hozzá a forró vizet, és hagyom addig főni, amíg majdnem elfő a víz rajta, akkor leveszem tűzhelyről, és szoros fedő alatt hagyom, úgy negyed órát pihenni. Amikor ez letelt leveszem a fedőt, és lazán húsvillával, vagy egyszerű favillával fellazítom, de vigyázva, nehogy összetörjem a rizs szemeket.
Már csak a tálalás van hátra a párolt rizsre tálalom óvatosan a tököt, majd meglocsolom a edényben maradt szaftos lével és díszítem. 

Tönköly hússal töltött laboda vargányás burgonya pürével



 Szeretem a különleges ételeket, és szívesen elbíbelődöm velük. Általában a hűtőm és a kamrám lehetőségei lehetnek csak a fantáziám korlátjai, de általában mindig kisül valami különleges, ha azt akarok készíteni.
Ez a számomra is a szokásosnál több összetevőt kívánó étel bizonyára  minimált létszámban marad az elkészítés tekintetében, de nem bánom, mert számomra megérte a fáradtságot.
A labodát a Mars téri piacon találtam, mint már másik receptemben is említettem, egy aranyos néni árulta.
Az azóta eltelt napokban árgus szemekkel figyeltem a természetet, vagyis biciklizés közben a rétet, de ennek ellenére Edit barátném fedezte fel az út mentén a rengeteg labodát. Persze nem gondolom, hogy a néni a rétről gyűjtötte, mert amit én vásároltam az  már  a növény kerti változata, de tény, hogy elsősorban gyomnövény!

Bármilyen zöldséggel elkészíthető: kelkáposzta, mangold, és tökbe is töltöttem ezt a tönköly húst, a blogban meg is találni a receptet.

Hozzávalók:  4 adaghoz

  • 8 db laboda levél, ha kisebb lenne, akkor egy töltelékhez 2 darabot használjunk
  • 25 dkg tönköly hús / a receptje a tönköly pelyhes rakott burgonyánál a blogban megtalálható, az ott szereplő mennyiség 1/4-ét használom itt fel a töltelékhez/
  • 2 szem paradicsom, vagy 1/2 doboz kockára vágott paradicsom konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál olíva olaj
  • kevés só 

Burgonyapüréhez:  4 adaghoz

  • 80-90 dkg régi  burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl meleg tejből annyi amennyit felvesz a krémességhez

  • 2 tk őrölt vargánya por
  • 1 tk só a burgonya főző vizébe
  • és a burgonya pürébe ízlés szerint a végén

Díszítéshez:

2 dkg szeletelt és pirított mandula

Elkészítés:

Legelőször a megtisztított, kockázott burgonyát felteszem főni, hogy egyszerre legyen kész a sütéssel.
Hideg vízbe teszem fel, de a sót nem felejtem el, mert utólag nem igazán szerencsés a burgonyát sózni.
A megmosott leveleket egy picit megtisztítom a keményebb szárrésztől, majd beletöltöm a tölteléket.
Annyira gyengék a levelek, hogy nem gőzölöm meg a töltés előtt őket, mert szükségtelennek tatom.
A képen látható módon egymás mellé helyezem a megtöltött darabokat, ekkor  meglocsolom a paradicsommal, az olajjal, rászórom a szeletelt fokhagymát, és megsózom. Irány a sütő előreláthatólag 35-40 perc szükséges, ha 180 fokon sütöm a középső rácson.
Addig elkészítem a burgonya pürét az időközben megfőtt burgonyából.
A főző levet leöntöm, mert nincs rá szükségem, majd a meleg tejet és a vajat hozzáadom, még belekanalazom a vargánya port is, és indulhat a krémesítés. Kézi mixerrel töröm össze, és addig használom ,amíg csomómentes nem lesz . Megkóstolom, és még egy picit rásózok.

A tálalásnál előbb a pürét kanalazom a tányérra, majd a két darab tölteléket, és ezután a tepsiből a szószt, majd a mandulát.
Nagyon kellemes kiegyensúlyozott étel a végeredmény, azt gondolom megérte a ráfordított időt.






Teljes kiőrlésű, magvas tönköly kenyér azték zsályával /chia maggal/




Ízre ezt a kenyeret szeretem a legjobban. A Dr.* Kalmár liszteknek nincs párja! Megtoldom még néhány maggal, és a tetejére szórok még ráadásnak egy kis azték zsálya magot, hogy még egészségesebben táplálkozzunk!




Hozzávalók 3 db 50 dkg-os kenyérhez:

Kovász:

  • 50 dkg Teljes kiőrlésű tönköly liszt
  •   2 dkg friss élesztő
  •   6-8 dl meleg víz / 35-37 fokos/
 A langyos vízben felolvasztom az élesztőt, majd fokozatosan hozzákeverem a lisztet. Ezután letakarva meleg helyen hagyom másnapig.

Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  2-2,8 só / ízlés szerint/
12 dkg vegyes mag / len-,szezám-,napraforgó-,tök-, ami van

Elkészítés:

A kovász elkészítéséhez egy nagyobb tálat használok, mert általában 3 kenyeret sütök egyszerre, és így azonnal be is tudom gyúrni mindhármat, ha egy ízesítésűek.
A kovászhoz hozzászitálom a lisztet, majd a sót  és a magokat is beleteszem, ezután összedolgozom. 
Ha 3 különböző ízesítésű kenyerek készítek, akkor három felé osztom a kenyér tésztát, és külön-külön gyúrom bele a magokat, az olívát, vagy éppen répát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és már a kezünkre sem ragad. Ha újjal megnyomjuk visszaugrik, nem marad behorpadva.
A három kenyér tésztát egyenként formákba helyezem, majd letakarva kelesztem még 50-60 percig, csak ezután teszem a 200 fokos sütőbe, és sütöm 180 fokon 70-80 percig, de ez a sütőtől  is függ.
Mindenki olyan magot használjon amilyet kedvel. A tökmagot és a napraforgó magot megszoktam pirítani, mert így még finomabbnak találtam.
Amikor kisül fa rácsra borítom ki, és ott hagyom kihűlni, majd csak azután teszem a kenyeresbe. Egy hétig is fogyasztható.
A maradék felhasználható: pirítóshoz,
                                        fasírthoz,
                                        pirított kenyér kockához leves betétnek,
                                        pirított, fokhagymás- petrezselymes kockának salátához,
                                        kiszárítva, ledarálva panírhoz,
és sorolhatnám tovább.
A képen látható kenyér egy kicsit túl kelt, azért lett ilyen a formája, de az állagával és ízével azt gondolom semmi baj.
A tökéletes házi kenyérnek sok gyakorlás a titka.










Csirke fekete szezámmal és salátával




Nagyon könnyen meg tudja az ember állni, hogy ne egyen húst, ha nem kívánja, de mi van akkor, ha hetente egyszer mégis azt fogyaszt. Még mindig az a véleményem, hogy a szervezet úgyis jelez, hogy mi után nyúljon az ember fia, lánya.
Az történt, hogy a vacsorára várt vendégem 2 után telefonált, hogy nem lenne-e alkalmatlan, ha most ugrana fel,  így nem ezt a csirkét kapta, hanem azt, ami éppen terítéken volt. Így később készítettem el ezt a könnyű indiai fűszerezésű csirkét. A 7 fajta fűszer miatt nevezném indiainak, de felsorolom őket, és eldönthetik jól gondolom-e a dolgot: kurkuma, római kömény, curry, chili, koriander, gyömbér, fahéj.
Szeretem így együtt is, és külön-külön is őket. A kurkuma fogyasztást kötelezővé is tenném, hiszen ritka sok jó tulajdonsága van, így rendkívül egészséges fűszerként tartja számon a világ.
Ismert az ízületei gyulladásokra, egyéb gyulladásokra, érszűkületre, kelésekre, plakkokra gyakorolt jó hatása.
Furcsának tűnhet, hogy salátával tálalom, de korábban már fogyasztottam rizst.

Hozzávalók: 2 adaghoz

Húshoz :

  • 20-25 dkg csirkemell filé 
  •   2 ek olíva olaj
  •   1 csapott ek kukorica keményítő
  •   1 kevés só
  •   1 csipet fekete szezám mag 
  •   1 tk fűszer keverék

 Salátához:

  • 2 db mini cukkini, vagy uborka is megfelel 
  • 2 db új répa
  • 1 kis db cékla
  • 1 marék saláta
  • 1 kis db piros paprika
  •  1/4 citrom leve
A csirke mellet felkockázom és a keményítőben és a fűszer keverékben  megforgatom, majd hagyom pihenni. Nem baj, hogy ragacsos, a csirke úgyis levet fog engedni. Csak sütéskor sózom meg.
Elkezdem a zöldségeket megmosni, megtisztítani, majd a képen látható módon hosszában felszeletelni. A fokhagyma gyalut használom, mert ez esik kézre, és így csodás vékony szeleteket kapok.
Elkezdem a húst sütni. Mindig forró olajba kezdem belerakni a húst, és ha kicsi a serpenyőm egyszerre nem teszem bele az egészet, mert akkor nem kap kérget a húsom. A nagy mennyiségű hideg hús lehűti a serpenyőt, és nem tud pirulni a húsom.
Hagyom pár percig érintetlenül, majd fa lapáttal alányúlok és megforgatom, pár perc és tálalhatom is a ketté osztott salátára. A salátára most csak egy kis citrom levet csurgatok, középre a tetejére a hús felét, egy csipet fekete szezámot, és ennyi!
A serpenyőben maradt fűszeres olaj nagyon értékes, ezért a kuka helyett a húsra csurgatom. A kurkuma, de több fűszer is olajban hasznosul igazán.
Ha nagyon sok kurkumát fogyasztanánk egy kis szív dobogás előfordulhat, mert serkenti a szív-, és vérkeringést.