2012. augusztus 14., kedd

Cukkínis lepény tökmagos salátával



Jaj, de jó, hogy még tart a nyár! Nap mint nap belefutok ezekbe a fantasztikus színű és ízű zöldségekbe,ha kell, ha nem készítek belőlük valamit, vannak hálás fogyasztóim! :-)
A zöldség aprítás, reszelés gyakorlata megkönnyíti az elkészítést, de szerintem soha ne variáljuk túl, ami zöldség van tegyük bele, sőt én körtét is vágtam bele!



Hozzávalók: 22 cm átmérőjű torta forma, vagy más sütő forma 

Lepény: 4 adag

  • 2 db cukkini, kb. 60 dkg 
  • 1 tk só a lesózáshoz
  • 1 db tv paprika 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej reszelt vöröshagyma
  • 1,5 dl tejszín 
  • 3 db tojás
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 csipet aprított petrezselyem
  • 1/2 citrom leve
  • só, frissen őrölt fehér bors

Saláta:

Minden fajta salátába való zöldségből úgy egyforma arányban teszek bele



 Ezeket a csodaszép koktélparadicsomokat sem hagyom ki!

Öntet: 4 adaghoz

  • 1 dl joghurt
  • 1 tk olíva olaj
  • pici só 
  • pici reszelt fokhagyma
  • pici fehér őrölt bors
  • 4 dkg pirított tökmag / ne sajnáljuk , isteni vele! /

Elkészítés:

A reszelő nagyobb lyuk részén lereszelem a cukkinit és rögtön megsózom, félreteszem.
Addig elkészítem a saláta hozzávalóit. Mindent alaposan megmosok, nagyobb darabokra is vághatnám, de most így alakul. A bébi cékla nyersen is tökéletes salátába, így nem is hagyom ki. Találok egy maradék körtét, belevágom, és így tovább.
Ezekre a csodaszép kis koktél paradicsomokra a Mars téren tettem szert. Nagyon édesek.
Az öntet hozzávalóit összekeverem és félrerakom.
Eddigre már elég sok vizet kiengedett a cukkinim, fogom és kifacsarom amennyire tudom, ezután hozzáadom a többi alapanyagot. Mindennel elkeverem és mehet a kivajazott, lisztezett formába, de sütőpapírral is meg lehet oldani, az egy kicsit megkönnyíti a helyzetet.
A sütő középső részén sütöm 180 fokon 35-40 percet, de figyelem, mert amikor barnulni kezd a teteje már nem sok van hátra. Tű próbát alkalmazok, vagyis egy fokpiszkálót beleszúrok, amennyiben rátapad a tészta akkor még marad egy kicsit a sütőben.
Hagyom kihűlni, úgy könnyebb szelni. A salátát csak étkezés előtt közvetlen keverem össze, az öntet pedig tényleg a végén, vagy ki-ki maga tegye rá. A tökmagot ne felejtsük el megpirítani! Már az illat is mennyei az asztal körül!
Ha mindenki együtt étkezik akkor a szabad szedést javaslom. Csodásan mutat a terített asztalon amikor körbeüljük! Könnyű száraz fehér bort fogyasztunk mellé.