2012. július 25., szerda

Májgaluska leves


A hagyományos levesek között elég nagy népszerűségnek örvendett a régebbi időkben, de valamiért mára kissé feledésbe merült. Ez egy egyszerűbben elkészíthető leves, mint a májgombóc, azért is ezt választom, mert kevés az időm. Több helyen tapasztaltam, hogy a májat már nem ízesítik majoránnával csak őrölt fekete borssal, de én el sem tudom képzelni e fűszer nélkül.





Rántott zöldségek salátával


Ebben a pazar zöldség szezonban nagy butaság lenne kihagyni legalább 1-szer-2-szer a rántott zöldségeket.
Készítsünk jó sokat, ha már egyszer panírozni kezdünk, mert ez az étel hidegen is nagyon kellemes.

Hozzávalók:

  •  1 db cukkini
  •  1 db padlizsán
  •  kevés só 
  •  2 db tojás
  •  15 dkg tönköly fehér liszt
  •  15 dkg házi morzsa
  •    3-4 dl olaj 

  •  3 szem paradicsom
  • 1 marék jég saláta 
  • 1 kevés répa
  • 1 darab uborka
  • málnás balzsam ecet
  • csipet petrezselyem
  • extra szűz olaj

Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, majd 1 centis karikákra vágom, besózom és pár percre félreteszem, addig elkészítem a salátát. Megmosom, összevagdosom őket és szépen a tányérokra helyezem.
Egy lábasban elkezdem az olajat forrósítan, közben panírozom a zöldségeket. Először lisztbe forgatom, tojás következik, majd legvégül a zsemlemorzsa, de ügyelek, hogy sokat semmiből ne vegyen fel, a bundája vékonyabb lesz. El szeretném kerülni, hogy csicsogjon a zsiradékban ezért forró olajba kezdem sütni.
Egy szűrőbe szedem ki őket, vagy egy kéztörlő papír is megfelel, így kevesebb olaj marad a bundában.