2013. augusztus 11., vasárnap

Grízes tészta házi barack lekvárral




Kész a barack lekvár, jöhet a grízes tészta! Pár napot azért késett a tészta kifőzése, de eljött a pillanat, neki vágok! Gyermek koromban sosem fogyasztottam édes tésztát, de ma már eszem belőle, sőt el is készítem, hiszen nem egy ördöngösség!

Hozzávalók:  5-6 adag

  •  6 dl búzadara
  •  2 ek olaj a pirításhoz
  •  8 dl víz
  •  1 kk só
  •  75 dkg metélt tészta
  •   só a főző vízbe
  •  barack lekvár ízlés szerint
  •  szőlőcukor, porcukor kedvedre 

 Elkészítés:

A főző vizet teszem fel először, mert annak idő kell. Második lépés a gríz megpirítása.
Egy legalább 2 literes lábasba kevés olajat öntök, majd belemérem a búzadarát / grízt/, kevés sót szórok rá, és közepes tűzön megpirítom. Forralok közben vizet a darához, majd amikor elkezd pirulni nem mozdulok mellőle, amikor világos barna felöntöm a forró vízzel, de vigyázok, nehogy megcsapjon a vízgőz, mert erősen munkálkodik ellenem! Miután legyőztem és át is kavartam a darát, rögtön letakarom, félreteszem, hagyom megduzzadni. Ehhez körülbelül 10 perc kell. A lekvárt kikavarom, ha keményebb lenne, a cukrot pedig simára töröm, hogy ne legyen csomós.
A tésztát a sós, lobogó vízbe helyezem, megkavarom, lefedem. Egy picit feljebb kapcsolom a fokozatot a tűzhelyen, hogy minél hamarabb megpuhuljon a tészta. Amikor már kellően lobog a víz, kicsit visszaveszem, mert nem akarom, hogy kifusson a fazékból.Főzés közben többször megkavarom a tésztát.Egy szálat megkóstolok, mert még roppanós, de  már lekapom a tűzhelyről, a vízben még 1-2 percig úgyis puhul. Leszűröm, majd pici sóval és egy kanál olajjal összekeverem.
Ezután már csak a darát kell felpuhítanom. Én kézzel morzsolom szét, és a tésztával óvatosan összekeverem.
Már lehet is tálalni. Ki-ki kedve szerint tehet rá lekvárt és cukrot, és házi lekvárral igazi desszert!  




Sóska leves


Imádom! A barátaim időről -időre kérik, hogy készítsek, mert ma már az ő kedvencük is.
Finomabb friss sóskából, de a mirelit is megfelel. 
Én most Iglót vásároltam, így abból készítem.

Hozzávalók: 4-adag

  • 50 dkg friss sóska, vagy 1 cs. mirelit
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 csapott kk só
  • 2-3 kanál  szőlő cukor, vagy más édesítő
  • 2 dkg aprított vöröshagyma
  • 2 főtt tojás
  • 1 dl sűrű tejszín
  • 2 dl tej
  • annyi víz, hogy jó sűrű maradjon



Elkészítés:

A mirelit sóskát először kiolvasztom, a frisset pedig jól átmosom, lecsöpögtetem.
A lábasba a vajat felolvasztom, majd az aprított  vöröshagymát beleteszem, pici sóval párolt 1-2 percig, majd a sóskát hozzáadom. Ekkor még fél liter vizet öntök hozzá, lefedem, és hagyom főni.
Úgy fél óra elteltével hozzáadom a tejszínt, a tejet, majd összeturmixolom az egészet. Cukrozom, és ha még kell ízesítem. Legvégül a tetejére morzsolok egy kis vajat, hogy ne bőrösödjön be. Közben  megfőztem a fejenként fél tojás, melyet összeaprítok, és külön egy kis tálkában helyezek az asztalra. Nem teszem bele a levesbe, mert akkor megkeményedik a tojás. Pici tejszínnel díszíthetem.
Aki nem szereti a tojást, az felejtse el, és ugyanúgy fogyaszthatja pirított kockával, vagy puffasztott kölessel, mint a többi krémlevest.





Gyors meggyes süti





Általában kevés idővel rendelkezünk, szeretnénk mindig helytállni, és ilyenkorra jó ez a gyors süti, mert én 
csak így hívom. Bármilyen gyümölccsel, liszttel készíthetjük, és a rajttól 40 perc, hogy az asztalon legyen!

Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  •  1 cs. vanília  vagy eszencia
  • 25 dkg tönköly liszt
  • 20 dkg szőlőcukor vagy másmilyen cukor
  • pici só
  • 40 dkg magozott meggy, vagy 1 üveg lecsepegtetett befőtt, de  fagyasztott meggyel is dolgozhatunk
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg vaj vagy margarin 
  • 2 db tojás 

Elkészítés:

Az alapanyagokat egy tálban összekeverem, majd egy közepes sütőpapírral ellátott tepsibe öntöm, a tetejére szórom a gyümölcsöt, ami lehet vegyes is, de én most a meggyre álltam rá, és irány a 180 fokra előmelegített sütő. A sütőt visszaveszem 10 fokkal, és 30 percig sütöm. Tűvel megnézem, hogy megsült-e ,de csak a vége felé, ha ráragad a tűre, még hagyom kb.5 percig .Ugye ez nem nagy kunszt?