2013. december 28., szombat
Mandulás keksz / gluténmentes /
Első próbálkozásom van a fotón, így fest! Mégis úgy döntöttem, hogy szép külcsín ellenére megosztom veletek a receptet, mert nagyon finom kis keksz.
Egy spanyol hölgy, aki kóstolta, azt mondta, hogy ő még ilyen finomat nem evett! :-)
Hozzávalók:
20 dkg mandulaliszt7 dkg nyírfacukor, vagy más cukor
12,5 dkg vaj
1 csapott kis kanák sütőpor
2-3 csepp vanília eszencia
Elkészítés:
Az alapanyagokat az olvasztott vajjal összekeverem, majd egyforma kis golyókat formázok.Sütőpapírral ellátott lemezre helyezem őket, egyforma távolságra, ezután ellapítom a golyókat, ezt úgy teszem, hogy letakarom a golyókat egy másik sütőpapírral, és rá egy sütőlemezt helyezek, majd egyenletesen minden oldalára kezemmel rányomom a lemezt. Ettől ellapulnak a golyócskák, de kézzel még tudom korrigálni, hogy egyformák legyenek. Ezután megszórom szeletelt mandulával, melyet egy kicsit sütőpapíron keresztül próbálok belenyomkodni, mert a cél az, hogy sütés után se peregjenek le a sütiről!
Sütés: 180 fokon megközelítőleg 12 perc, amikor kezd színt kapni már veszem is ki. Nagyon puha, de kihűlés után megkeményedik!
Zöldséges fehérbab leves gyorsan
Imádom a babos, káposztás leveseket, nem tudom ti hogy vagytok ezzel a dologgal?
Különösen télen, a nagy hidegben, egy ilyen, sokáig melegen maradó levest kanalazni csoda dolog!
Nem szabad visszariadni a babtól, káposztától, a megfelelő fűszerezéssel sokat segíthetünk a könnyebb emészthetőségén!
Hozzávalók: 3-4 adaghoz
- 1 doboz konzerv fehér bab, vagy reggel beáztatott száraz bab
- 2 db répa
- 1 nagy szál gyökér
- petrezselyem zöld
- 1 db zeller, és zeller zöld, ha akad kéznél
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1,5 ek olaj, ha a végén soknak tűnik, le tudjuk szedni, de a zöldségeknél fontos az íz kioldásához
- 1 ek házi paprika krémet is adok hozzá
- 1 dl paradicsomlé
Az olajat egy kisebb fazékban felforrósítom, majd a bab kivételével beleborítom a zöldségeket, sózom, akár most borsozhatom is, majd lassú tűzön megdinsztelem a zöldségeket. Mielőtt leégne ráborítom a leöblített babot. Ezzel is hagyom egy pár percig párolódni, majd a forralóban melegített vízzel felöntöm. Én 1 liternyi vizet szoktam hozzáadni, de később még, ha sűrűnek találom, akkor öntök hozzá. Szeretem , ha sűrű! Sok-sok csilivel tálalom!
Ha még laktatóbb levest szeretnénk, akkor javaslom, hogy 1-2 szem burgonyát is főzzünk bele egészben a levesbe, és azt összeturmixolva, sűrítésként alkalmazzuk!
Ponty egészben, kemencében sütve
Kaptam egy csodaszép , friss pontyot, gondoltam, nem rontom el azzal, hogy lefagyasztom, inkább neki látok, mert végül nem egy ördöngösség, csak azt gondoljuk, a hal filézésről!
A lényeg, hogy jóval nagyobb edénybe helyezzük, és bő vízben mossuk jól át, mielőtt bármit is csinálnánk vele. Ezután én egy éles késsel a fogva a farkát elkezdem a pikkelyeket eltávolítani. Alányúlok a kés élével, és ekkor el is kezdenek lepattogni. Néhányszor megismétlem, de addig mindenképpen folytatom, amíg az össze pikkely el nem tűnik a halról! Ekkor egy újabb bő vízben még egyszer jól átmosom, a farkától kiindulva felvágom a hasrészét, végig, egészen a fejéig. A fejet el szoktam távolítani. Ekkor eltávolítok mindent a belsejéből, és többször átmosom, a vért jól kiöblítem, majd ezt követi az irdalás.
Én ilyen távolságra szoktam bevagdosni.
Itt már a tepsiben vannak, befűszerezve, a sütő előtti landolás pillanatában.
Az irdalás után befűszerezem, én tengeri sót használok, majd egy kevés paprikát, és friss petrezselymet, lehet fokhagymásan, ki, hogy szereti. Finomabb, ha az irdalásba is jut a fűszerből, és ne hagyjuk ki a belsejét sem!
A tepsibe úgy 2 dl olajat öntök, és 200 fokos sütőben sütöm 15-20 percig, a hal nagyságától függően.
Nagyon hamar átsül, de mindenképpen győződjünk meg, hogy így van e a dolog, mielőtt kivennénk!
A hús rózsaszín színe szinte fehérre vált, ha készen van.
Joghurtos , majonézes salátával fogyasszuk.
Csirkemell " Dubarry" módra
Kedvelem ezt a kellemes, és mint látható mutatós ételt, de mégis ritkán látok neki az elkészítésének.
Most itt az ideje, hogy nekilássak! Hiszen a csapból is karfiol folyik, itt a szezonja, már lassan unalmassá válik a gyakori karfiolos ételek készítése, és még Dubarry nem volt terítéken!
Hozzávalók: 4 ADAGHOZ
- 1 kisebb fej karfiol
- pici só a karfiol puhításhoz a vízbe
- pár csepp citromlé, ha van kéznél
- csipet cukrot is szoktam bele tenni
- 4 szelet csirke mellfilé
- ezt sózom , borsozom
- kevés olaj amiben hirtelen megsütöm
- reszelt sajt a végén a húsok tetejére
Elkészítés:
A karfiol fejet szétbontom, bő vízben megmosom, rózsákra szedem, a forró vízbe dobálom, és hagyom 10 legalább percig főni, de figyelem, mert nem akarom szétfőzni.Addig egy serpenyőben olajat forrósítok, és a sózott-borsozott szeleteket hirtelen megpirítom, de csak annyira, hogy a rostok összeszűküljenek, és finom szaftos maradjon a hús, hiszen együtt a karfiollal még úgyis sütöm őket egy pár percig. Félreteszem a kész szeleteket, majd nekilátok a mártásnak.
Úgynevezett fehér mártást készítek, csak egy kicsit korszerűbb formában, a zabliszt miatt. Felmelegítem a tejet, sózom, borsozom, pici szerecsendiót is szórok bele, mert ez a fűszer különleges ízt fog adni a mártásnak. Jó ha van otthon midig szerecsendió, mert néhány ételhez elengedhetetlen!
Kisebb habverővel készülök a liszt szóráshoz, de fakanál is megteszi, ezzel óvatosan beleelegyítem a lisztet, csomómentesre keverem, ha nem megy, egy botmixert kapok a kezembe, és ez megteszi a hatását! Ezután következik a reszelt sajt, végül a vajat forgatom hozzá, amitől szép selymes lesz a mártásom. Kész a mártás!
Kisebb tepsibe kiszedem a hús szeleteket, a leszűrt karfiol rózsákkal betakarom a szeleteket, amennyire lehet, majd a mártással befedem őket, és hagyom szépen lecsorogni. Én a reszelt sajtot csak 10 perc sütés után szórom rájuk, mert nem akarom, hogy megégjenek.
Mártás:
- 2dl tej
- 1 csapott kanál zabliszt
- 1 diónyi vaj
- pici só, szerecsendió
- 3 dkg reszelt sajtot teszek a mártásba
- pici fehér bors
A 180 fokosra előmelegített sütőbe helyezem a tepsit, és hagyom 170 fokon kb. 15-20 percig, de közben még rászórom a reszelt sajtot.
A köret ízlés szerint variálható: illik hozzá burgonyapüré, vajas burgonya, párolt rizs, de nálam most a saláta a nyerő!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)