2012. június 3., vasárnap

Feta sajt krém




Feta sajt krém: 30 dkg

  • 25 dkg feta sajt
  •   1 ek olíva olaj
  •   2 ek tejföl 
  •   1/4 citrom leve
  •      pici őrölt fehér bors 
  •      pici cukor, ha a végén még mindig sósnak találod/

Elkészítés:

A mércés kancsóba mérem az alapanyagokat, de tehetem robot gépbe is, amit most a kis mennyiség miatt nem teszek. A kancsóba könnyebben megoldom a mérést, és a tisztítás is sokkal gyorsabb.
Ha hígabb krémet szeretnél, mert nem kenni, hanem mártogatni tervezed, egy kellemes kis estére a barátaiddal, akkor még egy kis olajjal ezt megteheted. A pici cukrot, vagy édesítő szert azért jegyzem meg, mert némelyik feta sajt túl sós még a kikeverés után is, és így tudod lágyítani. Én ezt a magyar fetát használom.











Szabadkai palacsinta


                                                         Nem mind én ettem meg!




Szerencsés vagyok, mert az édességek eléggé hidegen hagynak. Persze vannak kivételek, de ezek egytől-egyig házi készítésű sütemények. Ilyen ez a  munka igényes palacsinta is, de megéri a fáradtságot, mert szuper finom!

Palacsinta: 10 db

  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, de fehérből is ennyi kell 
  • 1 db házi tojás 
  • 5 dl szénsavas víz
  • 1/2 dl tej
  • pici só
  • 1 ek. kristály cukor
  • 1/2 dl olaj 

Elkészítés:

A hozzávalókat csomó mentesre keverem egy mércés kancsóban, majd fogom felforrósított  palacsinta sütőmet, egy picit beolajozom, és kezdhetem is a palacsinta sütést. A merőkanalam űrtartalma 1 dl, és egy kanállal merítek minden egyes palacsintához. Megpróbálom egyenletesen eloszlatni a sütőn, de nem baj ha nem mindig sikerül, akkor is felhasználható lesz. Mondjuk ollóval körbe várjuk.
A 10 db palacsintához 2-3 alkalommal elég olajozni, mert a tészta tartalmaz olajat és így nem ég le.
Amikor elválik a sütőtől akkor  megfordítom. Mindenkinek más cél szerszámja van a fordításhoz, a kés hegyét és a kezem választom ez alkalommal. Az előkészített tányérra egymásra helyezem a 10 db palacsintát, amikor kész egy ugyanolyan tányérral lefedem,hogy ne száradjon ki, de le is fóliázhatom.

Töltelék:

  •  120 kg savanyú alma 
  •      2 ek cukor 
  •      pici őrölt fahéj /elhagyható /
  •      6dkg vaj
  •     1/4  citrom leve
Az almákat meghámozom, leöblítem, és nagyobb szeletekre vágom, majd  a lábasban olvasztott cukorra öntöm, csak ekkor teszem bele a vajat  a hajszál sót, és a fahéjat, figyelmesen  kavargatom, és amikor puha lehúzom hűlni. A citromot csak ilyenkor csepegtetem bele.

Csokoládé öntet:

10 dkg étcsokoládé
  1,5 dl tejszín
  1 dl víz
  3 dkg vaj
  pici só

A vajat a tejszínnel összemelegítem, majd lehúzom és megolvasztom benne a csokoládét, amilyen hígra szeretném annyi vizet teszek hozzá, és azt a pici sót.

Karamell öntet :

15 dkg cukor
  annyi víz,hogy ellepje
  2 dl tejszín
  pici só
  3 dkg vaj 

 A nyeles lábasba helyezett cukorra annyi vizet öntök, hogy éppen ellepje / nem többet!/ és felteszem a gázra, de nem kezdem el kavargatni, egyáltalán hozzá sem nyúlok, hagyom addig amíg elkezd világos karamell színt mutatni, majd lehúzom és beledobom a vajat, és azután a tejszínt, és a hajszál sót.
Csomó mentesre kevergetem.
 
Azután a kihűlt evő kanálnyi almával megtöltöm a palacsintákat, majd összehajtogatom és a tányérra helyezem. Egyik oldalára a csokoládé, másik oldalára a karamell öntetet csurgatom, és középre én cukrozott diót szórok.



Tárkonyos-kapris retek saláta





Az Edittől kapott 2 szál tárkony ebben az üvegben pihen az ecet készítésig.

Elkészült a máj pástétom, és gondoltam megkóstolom egy kis friss házi kenyérrel, de valami még hiányzik hozzá. Sajnos a friss petrezselymet elhasználtam, viszont itt van a tárkony és már nincs is gond. A tárkony nagyon jól harmonizál a kapri bogyóval és a mustárral, így őket is előkészítettem. Meglepődtem milyen friss ropogós finom saláta a végeredmény! Gyorsan megosztom az olvasókkal.

Hozzávalók:

  • 1 csomag retek
  • 1 kevés friss tárkony
  • 2 g só
  • 1 pici tárkonyos ecet, de fehérbor is jó
  • 1 csapott tk. dijoni mustár 
  • 20 szem kapri bogyó
  • 1 tk olíva vagy más finom olaj

A retek felesleges részeit eltávolítom, mosom, csíkokra vágom, majd addig félre teszem, amíg az öntetet elkészítem hozzá.
A felsorolt hozzávalókat összekeverem, a kaprit aprítva adom hozzá, és már mehet is a retekre.
Szerintem ez a  friss nagy segítség lesz a nehezebb májas kenyérnek! 







Csibe máj pástétom tárkonyos retek salátával




Kedves ismerősöm kérésére készítek csirke máj pástétomot, ilyenkor mindig én is elfogyasztok egy keveset, és ehhez készítettem ripsz-ropsz ezt a különleges salátát. Különleges a retek-tárkony párosítás miatt, de én is meglepődök olyan fantasztikus!

Hozzávalók: 1 kg -hoz

  •   1 kg friss vagy mirelit csibe máj
  •   1 dl zsiradék
  • 10 dkg  vöröshagyma
  •   1 gerezd fokhagyma
  •   1 tk. Worcestershire szósz
  •   1 kk. morzsolt majoránna
  •   1,5 tejszín
  •   1 csapott ek. kukorica liszt, ha szilárdabbra akarom készíteni 
   A májról eltávolítom a felesleges részeket, különösen az epére / kis zöld/ figyelek nagyon, mert az megkeserítheti a pástétomot. Egy szűrőben átöblítem, és hagyom lecsepegni. A vöröshagymát, fokhagymát tisztítom, aprítom, majd az olajba teszem, és kavargatva párolni kezdem. Pár perc múlva ráborítom a májat. Nem vágom apróra sem a hagymákat, sem a májat, mert úgyis robot gépbe kerülnek később. Mielőtt leégne a májam hozzáadom a tejszínt, és a fűszereket. A W. szósz elhagyható, én szeretem használni.
Különösebben nem igényel sok időt, egy fél óra és már rakhatom is a robot gépbe. Csak akkor teszek bele egy kis kukorica lisztet, ha nem találom elég sűrűnek.
Általában nem fogy el egyszerre ennyi pástétom, ezért a képen látható módon leöntöm olajjal, így biztosan semmi baja nem lesz. Akkor, ha egy pár napon belül elfogyasztanánk, akkor  ha kihűlt csak egy jól zárható üvegbe tegyük, majd a hűtőbe.
Ezt a finom pástétomot  fogyaszthatjuk kenyérrel és zöldségekkel, de húsokat , gombát is megtölthetünk vele.
Nálam most ez az olívás kenyér és retek saláta lett a kísérője, de nem bántam meg!
A retek saláta receptje a blogban a salátáknál  megtalálható.
 



Zöldséges pulyka ragu basmati rizzsel



















Igazán meleg délutánunk volt, de mégis neki látok egy könnyű húsos vacsorának. Kedvem lenne még egy kis zöldborsót is belefőzni, de sajnos korábban elhasználtam , így marad ez a  változat.
A paprika és a répa miatt nem várhatok egy markáns ételt, de nem is ez a szándékom. Talán egy finom fejes saláta sokat fog dobni a helyzeten. Ki is próbálom!

Hozzávalók: 2 adag

  • 30 dkg pulyka comb filé
  •   1 ek zsiradék 
  •   3 szál újhagyma 
  •   2 db új répa
  •   1/2 kisebb kaliforniai paprika
  •   2 gerezd fokhagyma 
  •   1/2 dl  paradicsomlé / vagy 1/2 db paradicsom
  •    pici só
  •    őrölt fekete bors
  •    csipet petrezselyem a végén 
  •    15 dkg basmati rizs 
A pulya comb filét megtisztítom a számomra felesleges részektől / én a bőrét nem használom fel/, szép kis egyforma  kockákat próbálok vágni, nagyobbakat szinte nem is tudnék, a hús rész miatt. Leöblítem, és félre teszem. Megtisztítom a zöldségeket, meg is mosom őket, a hagymát, fokhagymát és a répát vékony karikára vágom, a paprikát inkább csíkokra, majd bele teszem a közben felmelegedett olajba, egy picit megsózom, majd kavargatom. Vigyázok nehogy leégjen, és mielőtt ez megtörténne hozzáadom a hús és a paradicsom levet. Pár kavargatás után magára is hagyom, de készítek egy kancsóba vizet, mert időnként egy picit utána kell önteni, nehogy leégjen. Egy órára van szüksége, hogy készen legyen az étel, addig megfőzöm a rizst, és elkészítem a salátát. A rizst egy nyeles lábasban főzöm, először egy pici olajat /1/2 evő kanál / hevítek benne, majd beöntöm a rizst, és pár percig kavargatom, úgymond üvegesre pirítom, ez azért kell hogy a rizs szemeknek a közepe is átmelegedjen, majd dupla mennyiségű forró vizet öntök rá, figyelek, mert ilyenkor kicsit fel csap a gőz. Sózom, ami nagyon fontos, mert a rizs utólag nem veszi fel a sót. Fedőt teszek ár és addig főzöm / kb 10 perc/ amíg el fő a víz, majd leveszem és lefedve hagyom kihűlni, de kb. 20 perc után már jó. A rizst mindig villával lazítjuk, hogy ne törjön össze. Ha nagyobb mennyiséget főzök 1 db tisztított vöröshagymát is szoktam a lábasba tenni, és együtt párolom a rizzsel.
Közben rendszeresen kavargatom a ragumat, és pici vízzel pótolom a folyadékot. Megkóstolom, hogy tudjam mikor kész, majd tálalom.