Nem mind én ettem meg!
Szerencsés vagyok, mert az édességek eléggé hidegen hagynak. Persze vannak kivételek, de ezek egytől-egyig házi készítésű sütemények. Ilyen ez a munka igényes palacsinta is, de megéri a fáradtságot, mert szuper finom!
Palacsinta: 10 db
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, de fehérből is ennyi kell
- 1 db házi tojás
- 5 dl szénsavas víz
- 1/2 dl tej
- pici só
- 1 ek. kristály cukor
- 1/2 dl olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat csomó mentesre keverem egy mércés kancsóban, majd fogom felforrósított palacsinta sütőmet, egy picit beolajozom, és kezdhetem is a palacsinta sütést. A merőkanalam űrtartalma 1 dl, és egy kanállal merítek minden egyes palacsintához. Megpróbálom egyenletesen eloszlatni a sütőn, de nem baj ha nem mindig sikerül, akkor is felhasználható lesz. Mondjuk ollóval körbe várjuk.
A 10 db palacsintához 2-3 alkalommal elég olajozni, mert a tészta tartalmaz olajat és így nem ég le.
Amikor elválik a sütőtől akkor megfordítom. Mindenkinek más cél szerszámja van a fordításhoz, a kés hegyét és a kezem választom ez alkalommal. Az előkészített tányérra egymásra helyezem a 10 db palacsintát, amikor kész egy ugyanolyan tányérral lefedem,hogy ne száradjon ki, de le is fóliázhatom.
Töltelék:
- 120 kg savanyú alma
- 2 ek cukor
- pici őrölt fahéj /elhagyható /
- 6dkg vaj
- 1/4 citrom leve
Az almákat meghámozom, leöblítem, és nagyobb szeletekre vágom, majd a lábasban olvasztott cukorra öntöm, csak ekkor teszem bele a vajat a hajszál sót, és a fahéjat, figyelmesen kavargatom, és amikor puha lehúzom hűlni. A citromot csak ilyenkor csepegtetem bele.
Csokoládé öntet:
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín
1 dl víz
3 dkg vaj
pici só
A vajat a tejszínnel összemelegítem, majd lehúzom és megolvasztom benne a csokoládét, amilyen hígra szeretném annyi vizet teszek hozzá, és azt a pici sót.
Karamell öntet :
15 dkg cukor
annyi víz,hogy ellepje
2 dl tejszín
pici só
3 dkg vaj
A nyeles lábasba helyezett cukorra annyi vizet öntök, hogy éppen ellepje / nem többet!/ és felteszem a gázra, de nem kezdem el kavargatni, egyáltalán hozzá sem nyúlok, hagyom addig amíg elkezd világos karamell színt mutatni, majd lehúzom és beledobom a vajat, és azután a tejszínt, és a hajszál sót.
Csomó mentesre kevergetem.
Azután a kihűlt evő kanálnyi almával megtöltöm a palacsintákat, majd összehajtogatom és a tányérra helyezem. Egyik oldalára a csokoládé, másik oldalára a karamell öntetet csurgatom, és középre én cukrozott diót szórok.