2012. július 4., szerda

Lecsó tojással



A lecsót ebben a formájában manapság az emberek nehéz ételnek tartják, de az elvitathatatlan, hogy így is nagyon finom, és egy kis friss kenyérrel még javíthatunk is rajta!
Nyári napokon gyorsan elkészíthető laktató finomság lehet az egész családnak.
Készíthetjük apróra kockázott húsos szalonna alappal, tehetünk bele virslit, vagy kolbász karikákat /úgy már tényleg nehéz/, főzhetünk hozzá rizst, bulgurt, árpagyöngyöt, de én most ezt a hús nélküli tojásos változatot készítem.

Hozzávalók: 2 személyre

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár szál snidling, mert van itthon
  • 4 db paradicsom
  • 4 db tv paprika
  • 1/2 db hegyes erős
  • 1 ek. házi zsír, vagy olíva olaj 
  • 1 csipet őrölt piros paprika
  • fejenként 2-3 tojás
A zöldségeket mosás után előkészítem, ami azt jelenti,hogy a hagymákat nagyobb darabokra vágom, és már dobom is egy kevés sóval az olajos serpenyőbe, kb 5 percig egyedül párolom alacsonyabb hőfokon, hogy ne égjen le. A zöldségek hamarabb összeesnek a sótól, ezért már az elején sózom őket, hogy szebben fonnyadjanak. Ezután adom hozzá a felcsíkozott paprikákat, majd tovább párolom, de közben sűrűn kavargatom, hogy ne égjen le. Úgy 10 perc elteltével hozzáadom a paradicsomot is, és ezután készre főzöm.
A tojásokat felverem, sózom, és ráborítom a lecsóra, addig kavargatom, amíg elkezd a tojással sűrűsödni az étel. Friss kenyérrel tálalom.

Mozzarella paradicsommal másképpen



Ilyen kánikulában alig kívánunk valamit napközben, de mégis nekiláttam ennek az egyszerű, kellemes salátának.

Hozzávalók:

  • A képen látható mennyiségű sajt, és zöldségek, megspékelve egy kis fekete-fehér szezámmaggal
  • kevés olíva olaj
  • 2-3 csepp citromlé, vagy 2-3 puff málna ecet





Csibemáj pástétom grissinivel





Nagyon kedvelem a krémeket, pástétomokat, és az olyan finomságokat, amelyeket úgy lehet fogyasztani, hogy a társalgást nem zavarják, mert már előre el tudom készíteni, és csak az asztalra kell helyeznem, mikor a vendégek megjönnek. Ilyen ez a csirke májból készült finomság is, de javaslom nyáron ne csináljunk túl nagy adagot, vagy rögtön készítsük a kis dobozokat, hogy el tudjuk ajándékozni. Én ezt szoktam tenni!


Hozzávalók:

  •   50 dkg csirke máj 
  •    2 ek. olíva olaj, vagy más zsiradék
  •   jó csipet majoránna
  •   10 dkg tisztítatlan vöröshagyma
  •     1 gerezd fokhagyma
  •     1 kevés Worcestershire szósz
  •     1 dl sűrű tejszín
  •     só, őrölt fekete bors

Elkészítés:

A csibe májról eltávolítjuk az ereket, és egyéb oda nem való kis darabokat. Vigyázunk, hogy az epe semmiképpen ne maradjon rajta, mert attól keserű lesz az étel. Megmossuk, és jól lecsepegtetjük.
A hagymákat összevágjuk, de fölösleges nagyon apróra, mert úgyis összedolgozzuk krémesre az egészet.
Egy lábasba beledobom a felforrósított olajra a hagymát és 1-2 percig így kavargatom, azután ráborítom a májat, és fűszerezem. A főzési idő megközelítőleg 25 percet vesz igénybe, de közben ellenőrzöm, hogy le ne égjen. Mielőtt ez megtörténne hozzáadom a tejszínt. Ha alacsonyabb fokozaton párolom, akkor könnyebb a dolgom. Kettőbe vágva megnézem, hogy átsült-e, ha igen, félrehúzom, majd kis hűlés után összeturmixolom.
Kis üvegekbe töltöm, és kihűlés után azonnal a hűtőbe teszem.