Ez egy könnyű és nagyon finom egy tál étel! Dominál benne a sok friss spenót és a paradicsom, melyet keleti fűszerekkel egy kicsit megbolondítottam! A köles felhasználása a fő célom ebben a receptben, mert sokan kerülik, éppen az alkalmazható receptek hiánya miatt. Ezt biztosan kedvelni fogjátok!
Hozzávalók:
- 30-35 dkg friss spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- 15 dkg filézett csirke mellett tettem bele, de ki -ki igénye szerint
- 2 ek olíva olaj
- 8 db kisebb paradicsom
- 1 nagyobb tv paprika
- 1 dl paradicsomlé
- 15 dkg köles
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 kk garam masala
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 csapott tk kurkuma
- só, őrölt fekete bors
- 1 db aprított csili
- pár csepp friss citromlé
- ízlés szerint reszelt sajt mehet a tetejére
- friss petrezselyem levéllel vagy korianderrel is megszórhatjuk
Elkészítés:
A spenótot jól átmosom, majd sós vízzel leforrázom, jól lecsepegtetem. Ezután a többi zöldséget is megmosom, összevágom, majd félreteszem. Egy nagyobb serpenyőben, wokban felforrósítom az olíva olajat, majd az összeaprított fokhagymát a sercegő olívaolajba dobom,és így teszek az aprított paprikával is, néhány pillanatig kevergetem, a fűszereket is hozzáadom, átkeverem, és szinte rögtön az összenyomkodott paradicsom is landol a wokban, így elkerülöm, hogy a fokhagyma és a fűszerek megégjenek.
Úgy 5 perc múlva hozzáadom a spenótot, az átmosott kölest, majd felengedem egy fél liter zöldséglével, ennek hiányában vízzel. A köles gyorsan megpuhul, így 10 percnél tovább nem tartom a tűzhelyen. Közben a vékony csíkokra vágott csirkemellet is hozzáadom, de én előtte egy kis serpenyőben megforgattam, sóztam, borsoztam, és ezután borítottam a többihez.
Átkavarom jó párszor, ha még szükséges adok hozzá vizet, a köles köztudottan sok vizet szív magába, és a fogyasztásig ezt teszi, de nem babrál ki velünk, ha ezt nem hagyjuk figyelmen kívül!
A citromlét tálalás előtt csepegtetem az ételhez, szeretem, mert nagyon jól kihozza az ízeket!