2014. október 4., szombat

Köleses-spenótos-csirkés "egytál "


Ez egy könnyű és nagyon finom egy tál étel!  Dominál benne a sok friss spenót és a paradicsom, melyet keleti fűszerekkel egy kicsit megbolondítottam! A köles felhasználása a fő célom ebben a receptben, mert sokan kerülik,  éppen az alkalmazható receptek hiánya miatt. Ezt biztosan kedvelni fogjátok!






Hozzávalók:

  • 30-35 dkg friss spenót
  •   4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg filézett csirke mellett tettem bele, de ki -ki igénye szerint
  •   2 ek olíva olaj
  •   8 db kisebb paradicsom
  •   1 nagyobb tv paprika
  •   1 dl paradicsomlé
  •  15 dkg köles
  •   1 tk őrölt római kömény
  •   1 kk garam masala
  •   1 csipet őrölt gyömbér 
  •   1 csapott tk kurkuma
  •   só, őrölt fekete bors
  •   1 db aprított csili 
  •   pár csepp friss citromlé
  •   ízlés szerint reszelt sajt mehet a tetejére
  •   friss petrezselyem levéllel  vagy korianderrel is megszórhatjuk
  



Elkészítés:

A spenótot jól átmosom, majd sós vízzel leforrázom, jól lecsepegtetem. Ezután a többi zöldséget is megmosom, összevágom, majd félreteszem. Egy nagyobb serpenyőben, wokban felforrósítom az olíva olajat, majd az összeaprított fokhagymát a sercegő olívaolajba dobom,és így teszek az aprított paprikával is, néhány pillanatig kevergetem, a fűszereket is hozzáadom, átkeverem, és szinte rögtön az összenyomkodott  paradicsom is landol a wokban, így elkerülöm, hogy a fokhagyma és a fűszerek megégjenek.
Úgy 5 perc múlva hozzáadom a spenótot, az átmosott kölest, majd felengedem egy fél liter zöldséglével, ennek hiányában vízzel. A köles gyorsan megpuhul, így 10 percnél tovább nem tartom a tűzhelyen. Közben a vékony csíkokra vágott csirkemellet is hozzáadom, de én előtte egy kis serpenyőben megforgattam, sóztam, borsoztam, és ezután borítottam a többihez.
Átkavarom jó párszor, ha még szükséges adok hozzá vizet, a köles köztudottan sok vizet szív magába, és a fogyasztásig ezt teszi, de nem babrál ki velünk, ha ezt nem hagyjuk figyelmen kívül!
A citromlét tálalás előtt csepegtetem az ételhez, szeretem, mert nagyon jól kihozza az ízeket!



 

Paraszt reggeli másképpen




A húsmentes evés gyakorlása csak addig működik, amíg a szervezetem is úgy gondolja, de ma másként döntött, és ez lett a végeredmény! Imádom a házi disznóságokat, melyekhez öcsém jóvoltából rendszeresen hozzájutok!