2012. július 5., csütörtök

Mince pies






 Az én kedvencem, meg az angoloké! Még ebben a kánikulai melegben is képes vagyok elkészíteni, bevallom a húgom is részt vett a munkálatokban, mert a meghívásomnak nem tudott ellenállni! Nagy csapat vagyunk együtt! :-) Ugye, Magdi?
Először a lányom kínálta kóstolásra, mert ő nem érti a mai napig sem, hogy lehet ez az édesség valaki kedvence. Szerinte az angolok alig várják, hogy a karácsonyi őrületben ezek a sütemények kikerüljenek a boltok polcaira, és darabszám, doboz szám vásárolhassák!


Hozzávalók: 18 darabhoz

Töltelék:

  • 200 g aszalt gyümölcs / szilva, barack, datolya /
  •   50 g kandírozott gyümölcs /mangó, ananász, narancs/
  •     1 db alma
  •     1 db citrom
  •     1 db narancs
  •   25 g pirított mandula
  • 100 g vaj
  •   50 g sötét nádcukor 
  •     1 tk sütőpor
  •     2 tk Barack pálinka / én Tokaji Aszút teszek bele /  

Tészta: 

  • 250 g tönköly fehér liszt
  • 150 g folyékony vaj
  •     1 db tojás
  •     1 csipet só
  •     1 ek víz

Elhanyagolható:

  •        porcukor a tálaláshoz ,
  •        esetleg tejszínhab


Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitálom, és hozzáadom a többi hozzávalót, majd összegyúrom. Puha tésztát kapok, melyet egy fóliába / uzsonnás zacskóba/ teszek, és a hűtőbe helyezem 20 percre.
Addig elkészítem a tölteléket. Veszek egy vastagabb aljú lábast, és ebbe dobálom az apróra összevágott gyümölcsöket, a citrusok levét, a vajat, a cukrot, és legvégül az Aszút. Elkezdem összefőzni, ami 10 perc, és nem több. Közben megsózom. Kellemesen savanykás, kicsit ragacsos masszát kapok, melyet gyorsan kihűtök, Amikor kihűlt belekeverem a sütőport. Az eredeti recept 2 tk sütőport ír, de mi csak 1 kanállal teszünk bele.
A tészta közben kipihente magát, ezért két felé osztom, és sütőpapír közzé helyezve jó vékonyra kinyújtom, majd a képen látható formába passzoló kört szaggatok, azután eggyel nagyobbat, mert tetejére fedőt helyezek, hogy lezárjam.
A húgom díszíti ilyen szépen fel, nekem most nem igazán van türelmem. Az én feladatom ma a töltés, és a formázás. A díszítés után egy fogpiszkálóval megszurkálom, hogy a gőz kijöjjön belőlük sütés közben.
Ma ezt a formát választottuk, de bármilyen megfelel, csak szerintem túl nagy ne legyen, mert elég tömény édesség, és egy is bőven elég.








Szilva lekvár házilag



 Egy szilva lekvárban semmi pláne nincs, mondják egyesek, de hiszem, hogy az igazság a mi oldalunkon áll, akik csodásnak tartunk egy jól elkészítettet. Pláne az ilyen mutatós, és környezetkímélő csomagolásban!
Talán a türelem, amiből sok kell ehhez a lekvárhoz, úgyhogy kössünk fel, ha ilyen melegben rászánjuk magunkat!



Hozzávalók:

  • szilva
  • a szilvától függően egy kevés valamilyen édesítőszer

Elkészítés:

A szilvákat megmosom, felezem, és a magokat eltávolítom. Rögtön mehet a lábasba, a tepsibe, ami van.
A sütőt 120 fokon tartom, és addig fonnyasztom, amíg lekvár nem lesz!
Ez korai  szilva, és kíván egy kis szőlőcukrot, de azt csak a 10. óra után adom hozzá. :-)

Az üvegeket a tetővel együtt ecetes vízben csírátlanítom, azután megtöltöm a lekvárokkal, és kidunsztolom. Amikor kiveszem a lobogó vízből, amennyire erőmből telik megerősítem rajta a tetőt, és ruhába tekerve kihűtöm.
Ezután következik a legkellemesebb dolog, a ruhába öltöztetés, és ezt követően irány a kamra polc.
Ilyen újságok mindenki rendelkezésére állnak otthon, ha nincs kérjen a fodrászától, kozmetikusától, ott mindig bőven akad!
          

Grissini fehér tönköly lisztből


Manapság már a hazai étkezésben is kezd népszerűvé válni ez az egyszerű olasz tészta féleség.
Családi és baráti körben nálunk nagyon kedvelt.
Most, barátnőm kérésére fehér tönköly lisztből készítem.

Hozzávalók: 16-20 db-hoz

  • 400 g fehér tönköly liszt
  • 200 ml tej
  •  10g porcukor
  •  20 g friss élesztő
  •  10 ml olíva olaj
  •  13 g tengeri só
  •  igény szerinti  meleg víz 

 Elkészítés:

Egy tálba átszitálom a lisztet, a közepébe a csuklómmal egy mélyedést csinálom, mert ide fogom beleönteni a
az élesztős tejet. A fellangyosított tej több, mint felében elkeverem az élesztőt, majd ezután hozzáadom a pici cukrot, és így kb.10 percig állni hagyom. A 10 perc elteltével a mélyedésbe borítom az élesztős masszát, sózom, belelöttyintem az olívaolajat, majd összegyúrom. Akkor jó a tésztám, ha elválik az edény falától, ha nagyon lágy még egy kis lisztet adok hozzá, ha nem akar összeállni, a langyos víz a megoldás, de fokozatosan, figyelve az állagra, adom hozzá a vizet. Ezután letakarva, minimum 22 fokon kb. 30 percet kelesztem. Amikor kétszeresére nőtt, akkor kiborítom a munkalapra, elfelezem, az egyik felét  5 cm magasra kinyújtom. Ennél a fázisnál, ha van kedved megszórhatod különféle magokkal. A blogban a teljes kiőrlésű grissini receptnél megtekinthetők a kelesztés utáni lépések.
A sütőpapírra helyezett rudakat 180 fokon kb.12-15 percig sütöm.

Ma a díszítéshez azték zsályát, fekete szezámmagokat használtam. Ha nem fogyna el a sütés napján, akkor letakarva tároljuk.