2012. szeptember 28., péntek

Zöldségfasírt spenóttal és burgonya pürével


Amikor éhesebb a család, akkor javaslom ezt a receptet, és igazán meglátják, hogy mindenki jól fog lakni, és még a húst sem hiányolják! Szuper jó fogás!
Természetesen a spenótba tehetnek több tejszínt, hogy népszerűbb legyen.


A zöldség fasírt receptjét a blogban megtalálják, most nem írnám le még egyszer.





Hozzávalók: 4 adaghoz

A köret receptjét 4 adagra adom

Burgonya püré :

  • 1 kg burgonya 
  • 6 dkg meleg vaj
  • 3 dl forró tej/ finomabb, de drágább tejszínnel /

Spenót:

  • 30-40 dkg friss spenót
  •  1-2 gerezd fokhagyma
  •  1 ek. zsiradék/ vaj vagy olíva olaj /
  •  1 pici fekete őrölt bors
  •  1 dl tejszín
  •  1/2 zabpehely liszt
  •  pici cukor

Elkészítés:

A burgonyát vékonyan meghámozom, és nagyobb kockákra vágom. Én mindig egy vizes tálba aprítom, hogy ne kezdjen el bebarnulni. Amikor ezzel megvagyok, egy lábasba beleborítom a kockázott burgonyát, és rá annyi vizet, hogy kényelmesen ellepje. Sózni csak akkor szoktam, amikor már felforr.
Addig a spenótot jó alaposan megmosom, és ha nem bébi spenót, hanem egy kicsit öregebb, akkor a vastagabb szárakat letépkedem. Mikor jól lecsepegett, akkor egy nagyobb serpenyőbe zsiradékot forrósítok, beledobálom a karikázott fokhagymát, és szinte rögtön utána a spenót leveleket. Hagyom, hogy kiengedje a levét, ezért megsózom. Ha jól összeesett akkor szinte kész is. Ezután géppel összeaprítom, és hozzáadom a tetszés szerinti tejszínt, és valamilyen pelyhet, esetleg ha lisztet használ , akkor úgy 1 kanál lisztet, és végül egy kis vajjal lágyítom. Krémes, finom mártást kell kapnom. Ha kíván egy kis sót, cukrot, adjuk meg neki. Mindenki másként ízesíti a spenótot.
Megfőtt a burgonya, gyorsan leöntöm róla a főzőlevet, magára hagyom 1-2 percre, amíg a tejet megmelegítem, és azután a vajjal együtt hozzáadom a burgonyához. Vagy géppel, vagy burgonyanyomóval krémesre alakítom, majd ízesítem. Ha túl sűrű lenne, akkor még adok hozzá egy kis meleg tejet, vagy tejszínt-
A zöldségfasírtot rengeteg variációban tálalható, én most ezt választom.


 



Zöldségfasírt



A vegetáriánusok egyik legnépszerűbb fogása, amit én is imádok készíteni és enni is!
Nem bonyolult, csak kicsit munkaigényes, a zöldségek előkészítése miatt.
Min él több zöldség van benne szerintem annál finomabb, de mindig legyen benne olyan zöldség, amiben van egy kis keményítő.

Hozzávalók: 

  • 1 db cukkini, vagy zsenge tök, sütőtök is lehet, ha ősszel-télen készítjük
  • 1 db répa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma, ki mennyire szereti
  • 1 maréknyi valamilyen káposzta féle / fehér, kínai kel, vagy kelkáposzta/
  • 2 szem héjában főtt burgonya
  • 1-2 kanál főtt lencse, sárgaborsó, vagy bab is mehet bele, ha van kéznél
  • 1 kevés snidling, petrezselyem, ami van
  • 1 db tojás
  • őrölt fekete bors
  • kevés curryt és római köményt is teszek bele 
  • egy maréknyi tönköly korpa, búzacsíra, vagy zabpehely, bármi, amit szeret használni, azért, hogy összefogja a zöldségeket, de minél kevesebb annál jobb.

Elkészítés:

A zöldségeket mosom, lereszelem / nem a legapróbb fokon/, majd megsózom és félreteszem, hogy kiengedje a vizet magából.
Ez kb.20-25 perc. Azután nagyon erősen kicsavarom a zöldségeket, minél kevesebb víz marad benne annál kevesebb gabonaféle kell hozzá.
Szinte minden alkalommal egy kicsit más az összetétele a fasírtnak, mert ami van otthon általában azt használom, de a legjobban a cukkinit, tököt, répát szeretem benne.
A kicsavart zöldségekhez hozzáadom a tojást, a fűszereket, majd amikor összegyúrta, és látom az állagát, csak akkor a gabonát, ami megfogja egy kicsit. Van aki zsemlemorzsát tesz bele.
Amikor megvan a lágy masszám, akkor megkóstolom, hogy megfelelő -e az íze, és készítek egy próba sütést, hogy lássam nem esik-e szét. Felmarkolom az egyik tenyerembe, majd gyorsan meghempergetem egy kis búzacsírában, vagy zsemlemorzsában, és a forró, kevés olajjal felmelegített serpenyőben megsütöm. Nekem van egy kicsi, 1 darabos serpenyőm, abban sütöm, így nem ég egyszerre az egész zsiradékom.
Közepes lángon sütöm, és nem kell, hogy ellepje a szír, vagy olaj, hagyom, hogy szépen összeszüljön az egyik oldal, és csak akkor fordítom meg egy lapáttal.
Kéztörlő papírral ellátott tálcára szedem, hogy a maradék felesleges zsiradékot is eltüntessem.
Szívesen fogyasztjuk spenóttal, salátával, burgonyapürével, és sorolhatnám.