2012. május 29., kedd

Köleses zöldségek azték zsályával


A kölesnek, ennek az ős gabona fajtának korunk egyik nélkülözhetetlen gabonájának kellene lennie hiszen mindent tartalmaz amire szervezetünknek szüksége van! Lúgosító hatású, könnyen emészthető gabona, alacsony keményítő tartalommal. Fogyókúrázóknak is ajánlom!
Rendszeresen fogyasztom  különböző formákban. Ez a mostani recept a meglévő friss hozzávalóknak köszönhetően született meg. Könnyű, de mégis laktató hús mentes egy tál ételt sikerült az asztalra tennem.

Hozzávalók: 4 adag

  • 1 ek. olíva olaj
  • 3 szál új sárga répa
  • 1 db közepes cukkini
  • 4 szál mángold levél
  • 2 fej fokhagyma
  • 4 szál új hagyma 
  • 1 tk 7 fűszer keverék / indiai /
  • 1 ek. házi paprika krém / elhagyható/
  • 2 dl házi paradicsom lé 
  • 1 csipet összevágott petrezselyem
  • 8 dkg köles 
  • só ízlés szerint / tengeri vagy Himalája / 
  • 1 csipet őrölt fehér bors 
  • pár csepp citromlé a végén
  • 1 csipet azték zsálya /chia mag/ tálaláskor a tetejére  

Elkészítés:

 A zöldségeket bő vízben megmosom, majd tisztítom. Hasábokra vágom, mert úgy mutatósabb lesz az étel.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat és beleteszem a hagymákat, de pár pillanat múlva, mielőtt megégnének a répával folytatom, mert ennek a zöldségnek van szüksége a legtöbb időre a pároláshoz. Kevergetem és ,hogy le ne égjen egy kis paradicsom levet öntök hozzá, sózom, borsozom. Körülbelül 10 perc múlva hozzáadom a mángoldot, a cukkinit, és a paprika krémet. Összekeverem és párolom tovább. Közben a kölest bő vízben átmosom, majd 3-szoros sós vízben megfőzöm. Ha kész leszűröm és a még roppanós zöldség raguhoz adom, összeforralom, és tálalom. Tálalás előtt teszem bele a citrom levet, és csak a tányéron díszítem a petrezselyemmel, az azték zsálya maggal és egy kis finom kendermag olajjal.




Pulyka ragu leves


Kimaradt egy kis húsom és arra gondoltam, hogy friss zöldségekkel gyorsan egy kellemes kis levest készítek.
Könnyű, és ez a fajta leves szerintem a  hús ellenére megnyugtatja az embert, legalábbis engem !

Hozzávalók: 4 adaghoz 

20 dkg pulyka combfilé
  1 ek szőlőmag olaj 
  2 szál új répa
  1 szál új zöldség
  2 szál petrezselyem zöld / legalább /
  2 dkg aprított vöröshagyma
  1 ici-pici fokhagyma
  5 dkg kockázott zsenge karalábé
  3-4 szem egész fekete bors / a végén eltüntetem a tálaláskor, ha megtalálom/
  1 tk finom só
  1,5 liter víz 

Elkészítés: 

Az olajban elkezdem párolni a hagymákat, de 1-2 perc elteltével már borítom is hozzá a kockázott zöldségeket, megsózom, és így együtt legalább 5 percig párolom, csak ekkor öntöm fel a vízzel.
Lefedem, és negyed óra múlva az alaposan megmosott,  apróra kockázott húst is hozzáadom.
Alacsony fokozaton főzöm mindvégig, hogy ne legyen zavaros a levesem. Amikor megfőtt a hús is a levesben félrehúzom. Kedvem szerint tehetek hozzá bármilyen betétet, de én most kihagyom.
Ha külön főzöd meg a hús egy kis lábasban, akkor biztosabb, hogy tiszta, átlátszó lesz a levesed.
A külön főzött húst leszűröd egy nagyon sűrű szűrőn, a húst átöblíted, és már biztos is a siker. A húsfőző lé nagy részét amikor megpihent, nyugodtan hozzáöntheted a leveshez.

 

Zöldség saláta pirított magokkal


A húgommal bevásárló körúton voltunk és így találtunk rá ezekre a gyönyörű kaliforniai paprikákra, be is vásároltam belőlük, sőt Edit barátnőmnak is vettem, mert  régóta tervezi, hogy kipróbálja a paprika krém receptemet a blogról. Biciklivel voltam, így kicsit behatárolt  volt a vásárolható mennyiség.
Kézenfekvőnek tűnt, hogy a paprikák mellé még tegyek valamit a sütőbe a kihasználtság miatt, így egy pár szem régi burgonyát és pár szem paradicsomot is betettem egy másik lemezen a sütőbe, mert már akkor körvonalazódott ez a színes saláta.


Hozzávalók: 1 adaghoz

  •  4 kisebb szem héjában sült burgonya 
  •  1 marék bébi spenót levél 
  •  1/2 sült kaliforniai paprika 
  •  1 szem sült paradicsom 
  •  1 dkg aprított színes paprika
  •  1 dkg  pirított mag keverék 
  •  pici só
  •  kevés fokhagymás-chilis olaj olaj 

Elkészítés:

 

A sült burgonyának eltávolítom a héját, majd ketté töröm, ezután a tányérra helyezem, sózom, köré rakom a bébi spenót leveleket, és a héjától, magjától megszabadított sült paprikát. Összekockázok egy szelet piros paprikát és a pirított magokkal együtt a tetejére szórom. Ezután meglocsolom a finom fokhagymás-chilis olajammal, és már pirítom is hozzá a házi tönköly kenyeret.