2012. május 24., csütörtök

Kaktuszok a kamra polcon


Olyan kevéssel ki tudják a csodálatom vívni az emberek! Itt a példa! A kaktuszok a kamra polcára kerültek telelni, és én ott pillantottam meg őket ! A rendezettség ,a tisztaság lenyűgözött! A sógornőm munkáját dicséri.


Anikó kertjében


















Milyen érzés lehet ha Te és a Természet közös munkájának ez az eredménye?
Öcséméknél a kertben megpillantva, éreztem, hogy többször szeretném látni ezt a képet, így azonnal megörökítettem. A felesége szív ügyének tekinti a kertet, belépve el is ámulsz a kis csodákon és a nagyobbakon.
Most megosztok egyet veled  kedves olvasóm. Ugye csodálatos? Köszönöm Anikó!

Avokado krém házi rozs kenyérrel és paradicsommal


A sógor nőm kérésére készítem most ezt a friss avokado krémet. A kislányával nagyon szeretik, és ilyenkor én is eszem belőle, mint most is 1-2 szelet pirítóssal és paradicsommal. Gyorsan elkészíthető, egészséges krém.
Fontos,hogy az avokado érett legyen, mert akkor igazán finom, ha pár napig a konyha pulton marad beérik. Hűtőbe soha nem teszem.

Hozzávalók:

  • 2 db érett avokado
  • 1 gerezd tisztított fokhagyma 
  • 1 ek. olíva olaj
  • 1 pohár joghurt / 175g /
  • pici só
  • pici őrölt fehér bors
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés:

Az avokadókat félbevágom, eltávolítom a magot, majd  a héját, felkockázom és a robot gépbe teszem a többi hozzávalóval együtt. Pépesítem és kész is van. Megkóstolom és már kenhetem is a pirítósra. Kellemes nyári eledel, és egyben egészséges is. Ha maradna belőle, akkor a maradékra annyi olíva olajat öntök, hogy
ellepje, így tovább eláll.

Kapros-fokhagymás fehér bor ecet


Annyira kedvelem ezeket a saját kis történeteket, az olvasókat is biztatnám egy ilyen könnyű, és mutatós, finom ecet elkészítésére!

Hozzávalók: - 2,5 dl

  • 2 dl fehér bor ecet, de más ízű is megfelel
  • 5-6 gerezd tisztított fokhagyma 
  • 1 dkg színes szemes bors
  • 1/2 csomag kapor 

Elkészítés:

Először megmosom a kaprot, jól megszárítom, és a felesleges dolgokat eltávolítom róla, mert ha bele kerül az üvegbe mindig látni fogom, mit mulasztottam! Fogom a kifertőtlenített üveget és szép óvatosan belenyomkodom a felsorolt hozzávalókat, majd ráöntök annyit az ecetből, hogy az üveg nyakáig érjen.
Ez nem tart sokáig, és így egy  nagyon mutatós mindig kéznél lévő fűszer ecethez jutok!

A rózsa

Spenótos galuska tejföllel és paprika krémmel




Szeretem az újításokat! Nagyon éhes voltam, valami laktató ételre volt szükséges,mert a reggeli is kimaradt! Vannak ilyen napon gondolom mindenkinél, amikor kibillenünk a rendes kerék vágásból!
Gyorsan elkészíthető étel, különösen akkor, ha van otthon friss spenót.

Hozzávalók: 4 adag

  •  25 dkg friss spenót
  •     2,5 dkg vaj
  •    1 gerezd fokhagyma
  •     pici só
  •     pár csepp citrom leve 
  •     1 csomag új hagyma szára pirítva 
  •     1 ek finomabb olaj 

Galuska:

  •    20 dkg tönköly liszt
  •      1 tojás 
  •       a párolt spenót
  •      ha szükséges pici só, vagy víz

Elkészítés:

A megmosott spenót levelek szárát letépkedem /ha nagyon zsenge ezt el is felejtem /, majd a serpenyőben felforrósított vajba bedobom a fokhagymát és mielőtt megégne közvetlen utána az összevágott spenót leveleket, majd sózom. Átkavarom, és pár percre fedőt teszek rá, de ahogy összeesett le is veszem. A párolás összesen 10 percet vesz igénybe, ennél többre nincs szüksége, mert galuskaként még úgy is főzöm egy kicsit. A lisztbe kerülés előtt csepegtetem rá a pár csepp citrom levet.
Egy tálba belemérem az átszitált lisztet, majd ráütöm a tojás és a párolt, kicsit kihűlt spenótot, majd galuska tésztát készítek, vagyis összekeverem a masszát. Nem biztos,hogy kell bele só, inkább győződjünk meg róla, mert a spenóttól elég sós lehet. Ha túl kemény lenne a massza egy pici vízzel lágyítom, hogy szaggatni tudjam. A bő, sós forró vízbe szaggatom, közben kevergetem, hogy ne ragadjon le, és amikor robogva feljön a tetejére már le is veszem, majd leszűröm,öblítem. Egy kis olajjal összeforgatom,  picit sózom, és zúdítom rá a tejfölt és a paprika krémet, mert már majd éhen halok!!
Majd el felejtettem !A galuska főzés közben az összevágott hagyma szárat egy serpenyőben megpirítom,sózom, borsozom, és még ebből is teszek a galuska tetejére,hogy ízletesebb legyen!! Persze ez el is hagyható, mert ez azért kicsit bedurvítja az ételt, mondhatjuk úgyis, hogy férfiasabbá teszi!