2014. november 15., szombat

Sajt saláta permezán chipsszel











Csőben sült sütőtökös-répás rizotto


Imádom ezt az ételt, és sajnálom, hogy a szebb fotó még várat magára, de az vessen rám keresztet, aki mindig, mindenhez odaér! :-)
Kevés időm van, és én mégis ezt a különleges őszi ételt választom, remélve, hogy elég gyors leszek / nem így történik / , és fotókat is készítek.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dkg fenyőmag / én most ötöt használtam, de ki is érzik rendesen, elég a 3 dkg/
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa, de lehet zabpehely is 
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • 3 ek lime vagy citromlé 
  • 1/2 liter sárgarépalé
  • só-bors
  • 250 ml zöldségleves alaplé- helyette víz is jó
  • 1 ek vaj
  • 25 dkg rizotto rizs

Elkészítés:

Először a morzsát készítem el. A petrezselymet megmosom, jól kinyomkodom, majd apróra vágom, egy csipetnyit félreteszek a tálaláshoz. A fenyőmagot megpirítom, kicsit összevágom, hozzáadom a petrezselymet , olívaolajat, a reszelt parmezánt, a zsemlemorzsát, sózom, borsozom. Ez a morzsás keverék kerül a tetejére.
A tököt meghámozom, majd vékony szeletekre vágom, egy kicsit besózom és félreteszem.
Bekapcsolom a sütőt, 180 fokra előmelegítem.
Kifacsarok egy fél liter répalét, ha nincs zöldséglé, akkor tehetünk bele még egy kis zellert. Én ezt teszem. A vajat megmelegítem egy serpenyőben, és mielőtt égni kezdene gyorsan hozzáadom a leöblített, és lecsepegtetett risotto rizst. Az ismerőseim sima rizzsel készítik, és úgy is imádja a családjuk! Kavarás után hozzáadom a fél liter répalét, és a 250 ml vizet. Sózom, borsozom, hozzáadom a lime levét, gyorsan megkóstolom. Amikor felfőtt félrehúzom, mert csak ennyire van szüksége a rizsnek, a többit a kemence megteszi.
Kerek formát ajánlok, de én most ezt a cserépedényt használom, mert pár napja kidobtam a kerek pite formámat, és elfejetettem újat vásárolni.
Az edényem aljára borítom a meglehetősen híg rizses keveréket, majd a sütőtök szeleteket szép sorjában rárendezem, amennyi elfér egy sorban. Ezután egyenletesen rászórom a morzsás keveréket. Irány a sütő!
Az én légkeveréses sütőmben  170-175 fokon 30-35 perc alatt készül el. Az első 20 percben alufólia alatt sütöm, ezután leveszem róla, mert így szép pirult, ropogós lesz a végén a risottom.
nekem most pár perccel több időt vesz igénybe a sütés, mert vastag a cserépedény fala.

Amikor kicsit hűlt, akkor kezdem felvágni,  aprított petrzselyemmel megszórom, és a többi magáért beszél!