2012. augusztus 23., csütörtök

Chilis pirított csirke házi sajttal



A házi roston sajtos receptem férfiasabb változata, mert ugye van aki hússal szereti!?
Így már megfelelő, és a mennyiséggel sincs probléma.







Hozzávalók:  1 adaghoz

Az előzmény házi sajt receptje a blogban megtalálható, így most csak a csirke elkészítését írom le.
  • 20 dkg csirke mell filé
  • 1 db chili paprika
  • 1 tk olíva olaj
  • 1/2 piros tv paprika 
  • frissen őrölt színes borsot teszek rá
  • kevés só a csirkére
Először felcsíkozom a csirke mellett, sózom és borsozom, kicsit félre is teszem. Ha a sajttal együtt készítem, akkor a sütés megelőzi a sajtot. Forró olajos serpenyőben megpirítom a csíkokat, ehhez kis türelem kell, de megéri, közben hozzáadom a paprikát, és a chilit. Javaslom, ne vegyük ki kókadtan, mert az nem szép, és a sületlen csirke még veszélyes is lehet!
Szépen összetálalom a sajttal, és már jöhet a kés-villa!





Bébi uborka


Edit barátnőm találta a piacon és rám gondolt! Miből lesz a cserebogár!! Köszi!





Szőlős krémes pikóta




Ha kellemes nyári süteményre gondolok, akkor ez a szőlős krémes jut az eszembe. Megkértem a húgomat, hogy segítsen, mert vendégeknek készítem, és szeretném, hogy tökéletes legyen! Ő a sütemény specialista a családban!

Hozzávalók: 16 db-hoz

Tészta: 4 tojásos piskóta 

Krém:

  • 1 liter házi  tej
  • 6 db házi tojás / fehérje hab formájában kerül bele/
  • 6 ek liszt
  • 8 ek kanál cukor / szőlőcukrot teszek bele, abból 10 kanál szükséges /
  • 1 csomag vanília cukor, vagy 1 kk vanília eszencia 
  • 1,4 kg Csaba gyöngye szőlő, vagy más apróbb szemű, vékony héjú

Elkészítés:

A tej 80%-át  felforralom egy nagyobb lábasban, mert ebben készítjük a krémet. Közben kikészítem a hozzávalókat, felverem a tojás fehérjét. A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd maradék tejhez
hozzáadom a lisztet, vaníliát, a maradék tejet. Azért a fehérjét verem fel először, hogy ne kelljen annyit mosogatnom. Az alatt a kis idő alatt nem esik össze a hab. Amikor forr a tej a masszát sűrű kevergetés mellett belecsurgatom, keverem tovább, amíg sűrű nem lesz. A fakanállal a lábas aljának minden részét érintve dolgozom, nehogy leégjen a krém. Én úgy tanultam, hogy akkor jó amikor elkezd puffogni, vagyis kis karikák tünnek fel a krémen. Ekkor félrehúzom, és csak pár perc elteltével keverem óvatosan hozzá a habot. Amikor ezzel megvagyok hagyom kihűlni.
Addig megmosom a szőlőt, leszemezgetem, átválogatom. 
A piskótáról lehúzom a papírt és rátöltöm a kihűlt krémet, de előbb egy vékony szélt levágok, hogy meglegyen a morzsához az anyagom.
Most ezt a hugi vállalja! 
A megmosott szőlő szemeket egyenletesen ráosztom a piskótára, majd a krémet óvatosan rákenem, és ezután  már csak a félretett, elmorzsált piskótát szórom rá.
Feltétlen tegyük hűtőbe, szüksége van egy kis időre, hogy összeálljon.



Házi sajt roston sült paradicsommal és Maldon sóval



Ez egy igencsak finom fogás, és az előnye, hogy gyorsan elkészíthető!
A piacon veszem a friss sajtot, de fagyasztottból is készítettem már. Volt amikor egy gurigát vásároltam, ez azért nem olcsó mulatság, tehát csínján bánok vele. Kiadagolom, majd lefagyasztom. A sütés előtt fél órával kiveszem a fagyasztóból, és könnyedén kezelhető. A lényeg, hogy forró legyen a serpenyő!Most friss sajtom van, de csak akkor veszem ki a hűtőből ha már dolgozom vele, mert így könnyebb megsütni.

Hozzávalók:

  • 12-14 dkg sajt / saját kapacitásom figyelembe véve /
  • 1 tk finom olaj 
  • 1 nagyobb paradicsom 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1-2  szál bazsalikom
  • só / én most Maldon só pelyhet használok/

Elkészítés:

A serpenyőben felforrósítok egy kevés olíva olajat, először a fokhagyma karikákat dobom bele, hagyom egy kicsit pirulni őket, majd félrehúzom és óvatosan belehelyezem a sajtot, ettől fogva egy pár percig nem zavarom sülést! Fontos betartani, mert amikor már kérget kap nem törik olyan könnyen el a sajt szelet!
A kevés olaj is kritérium, mert a képen látható szép színt csak így érem el!
Amikor megvan óvatosan kicsúsztatom egy tán yérra, ezután már csak a paradicsomok jönnek.
Nem törlöm ki a lábast, fölösleges, ebbe teszem bele a karikákat.
Addig felcsíkozom a megmosott bazsalikomot. Tálaláskor rászórom a sajtra, és ekkor jön az igazi kényeztetés a Maldon só pehely!
Ez egy Franciaországban fejtett különleges só fajta, melyet még a Himalája sónál is jobban kedvelek!
Ez egy ünnepi só!