2014. augusztus 4., hétfő

Répa saláta rucolával és szezám pehellyel





A húgom meglepett egy táskányi gyönyörű, és ráadásul vegyszermentes, zsenge répával, így igyekszem nem elkótyavetyélni! Igaz, hogy nyár van, de így is mindenkire ráfér egy kis karotinoid dózis!
Köztudottan fontos élelmi anyagunk, hiszen védi a szívet, a bőrt, a szemet, és a legújabb kutatások szerint fogyaszt is! Azt azért el kell mondjam, hogy ezek a zöldség félék könnyebben hasznosulnak, ha egy kis saláta öntettel fogyasztjuk. Elsősorban valami finom és egészséges olajra gondolok, mint vivőanyagra

Ez egy tökéletes nyári saláta könnyű, finom húsok mellé.



Hozzávalók: 3-4 adaghoz


  • 70 dkg tisztított sárgarépa
  •   1 ek szezámolaj
  •   1 ek dió olaj
  •   1 kk só
  •   1 kk  nád cukor
  •   pici fehér bors
  •   1 -1,5 ek rizs ecet
  •   1 marék mazsola
  •   kevés citromlé
  • 1/2 csomag petrezselyem zöld
  •   2 marék rucola
  •   1 kevés csíkozott római saláta
  •   ízlés szerint szezám pehely




 Elkészítés:

 A zöldségeket a ruccola kivételével megmosom, és a répát vékony szeletekre vágom, de megpróbálom a szeletelővel is, nem sok sikerrel, mert már elég öreg, lekopott darab.
A petrezselymet nagyobb darabokban hagyom, a salátát vékony csíkokra vágom, csak éppen a mássága miatt teszek bele egy picit.
Az öntetet összeállítom egy kis pohárban, és megkóstolom, még egy kis citrom levet is facsarok bele, hogy a frissessége jobban kijöjjön. A répára öntöm és félreteszem, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
Csak tálalás előtt keverem bele a salátát és a ruccolát, és a legvégén a pehellyel megszórom.





 



Duplacsokoládés-mandulás sütemény áfonyával


 


Vasárnap délelőtti elfoglaltság a húgommal, ez a finom dupla csokoládés édesség, aminek az alap receptje szerepel a blogban , és ezt felhasználva már több mutatós édesség is készült belőle. Ez is egy ilyen.  Ma tulajdonképpen  a krém miatt kezdtük el a sütést, mert ez a húgom kedvenc krémje, és a krém pontos leírására ezért van szükségünk




Hozzávalók a tésztához: / 22x 33 cm tepsi/

  •  125 g jobb minőségű étcsokoládé
  •  150 g nyírfa cukor /lehet más cukor is/
  •      4 db tojás 
  •          pici só
  •  150  g mandula liszt
  •    50  g zabliszt vagy rizs liszt
  •          pici sütőpor
  A csokoládét víz gőz felett megolvasztjuk. A cukrot a tojással habosra keverjük, megközelítőleg 4-5 percig keverjük, majd hozzáadjuk a mandula lisztet, a pici sót, a zab lisztet, végül az olvasztott csokoládét.
Gyönyörű, csomó mentes krémet kapunk.
A tepsibe sütő papírt helyezünk el, majd a 180 fokra felmelegített sütőben 175 fokon 18-20 percig sütjük.
Az alap recept sem sütő port, sem zab lisztet nem kér, de most egy kicsit vastagabb, tölthető tésztát szeretnénk, ezért kerül bele pluszban ez a két anyag.
Amikor kisült hagyjuk kihűlni, majd éles késsel óvatosan keresztben ketté vágjuk.



 Krém :

  •  50 g mandula liszt
  •    1,5 dl tejszín / házi tejszínt használunk, így vaj nem kell /
  • 100g étcsokoládé
  •   70 g zab vagy rizs liszt
  •     1 csipet só
  •     1 dl tej 
  •    50 g nyírfa cukor

 Elkészítés:

A tejszínt felmelegítjük a csokoládéval, majd folyamatosan hozzáadjuk a többi alapanyagot is, legutoljára a rizs lisztet. Csomómentesre főzzük, és kihűtjük.
Amikor kihűlt a krém, akkor egyenletesen rákenjük a tészta lapra, majd ráhelyezzük a felső lapot, és kezdhetjük a díszítést, ami mindig lehet egyéni, de most az áfonyás pitéből kimaradt áfonya szemeket használjuk fel., egy kis olvasztott fehér-fekete csokoládéval. A sütemény széleit éles késsel óvatosan levághatjuk, akkor sokkal mutatósabb lesz!





EZ UGYANAZ A SÜTEMÉNY, CSAK EGY MÁSIK ALKALOMMAL, MÁSKÉNT DÍSZÍTVE!!


A KÉPEN IS LÁTHATÓ, HOGY MILYEN PUHA, KRÉMES ÁLLAGÚ !