2014. május 1., csütörtök

Spenótos palacsinta sajtkrémmel töltve, zöld spárgával és leveles spenóttal



Ma délelőtt zöldségekkel töltött spenótos palacsintát készítettem sajt mártással, de kimaradt pár darab palacsintám, és ekkor, egy kicsit tovább gondoltam a dolgot, majd ez lett a végeredmény. A sajt krémen kicsit sűrítenem kell, hogy megmaradjon töltelékként a palacsintában, egy kevés aprított spárgát is teszek a krémbe, majd megformázom a palacsintát. Ezután már csak a díszítés van hátra.




Az étel készítésre elég időt kell fordítani, mert könnyebb becsúszhat a hiba, ami később nehezen javítható, mint ebben az esetben is!
Csúnyán hajtogattam össze a palacsintát, de ez még nem minden, rosszul is fotóztam, de gondoltam , tanulságképpen mégis felrakom!! 





A spenótos palacsintába friss spenótot tettem, de kimaradt  egy kevés, így ez kerül a palacsinta tetejére, ezzel is lazábbá próbálom tenni a fogást. Kérdezhetnétek, hogy kerül ide a spárga, de csak annyit tudok mondani, hogy zöld napom van! :-) Vannak mosolygós napok, olykor szerencsések, miért ne lehetne zöld nap is!?



  

A parmezánt ki nem hagynám!



Aki nagyon szereti a sajt mártást, a tejfölt, nyugodtan adjon még a fogáshoz, tőlem köztudottan távol áll!

Citromos-sajtkrémes torta



A nagy kedvenc!!  A barátaim, és én is imádom!! Sütés nélkül készül, ami nagyon szuper dolog a mai világban! Szükségtelen megijedni tőle, mert rendkívül gyorsan összedobható édesség.  Nyáron  a nagy melegben elég sűrűn készítettem, és mondhatom, megunhatatlan!
Soha nem használok hozzá zselatint, mert ha tökéletesen szelhetőre akarom, akkor előző nap elkészítem, és így a hűtő segít, hogy ne legyen túl lágy! Díszíthető, de gondoljuk meg, hogy mit teszünk rá, mert ez egy puha, lágy, szájban olvadó édesség. A citrom karikát a fotó kedvéért helyeztem rá, hogy mutatósabb legyen!


Hozzávalók:

  • 1 csomag 500 g-os babapiskóta / az Aldiban a legjobb, vagy az eredeti olasz /
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 10 ek cukor, de ízlés szerint pótolni lehet
  • 7-8-9 db citrom leve, amennyit a piskóta felvesz
  • 1 üveg almapüré / Aldi/, vagy  6-7 db savanykás almából friss almapüré




Elkészítés:

A megmosott citromokat kifacsarom egy szögletes edénybe, akkora átmérőjű legyen legalább, hogy a babapiskótákat kényelmesen megfürdethessem benne. Természetesen a magokat eltávolítom, de a rostok miatt nem kell aggódni, attól még finomabb! A sajtkrémet a vanília cukorral és a szőlőcukorral egy tálban kikeverem. A tejszínből tejszínhabot készítek, de jól hűtött tejszínnel dolgozzunk, mert akkor biztosabb, hogy szép habunk lesz. Én a mélyhűtőbe helyezem egy fél órára, mielőtt felverem. A felvert tejszínhabot hozzáadom a krémhez, és megkóstolom, hogy elég édesnek találom -e.
Próbáltam már tejföllel és tejszínnel fele-fele arányban, az is szuper, de zselatint sosem használok! Sokan teszik, de én elkerülhetőnek tartom, inkább legyen lágyabb!
Kapcsos torta formát használok, de tálba is lerakhatjuk, az is tökéletes megoldás.
A torta formát kibélelem sütőpapírral, és elkezdem szorosan egymás mellé lerakni a citromba áztatott piskótákat. Ki milyen citromosra szeretné, annyira hagyja  a citromlében a piskótákat ázni, én akkor emelem ki, amikor kicsit megpuhult, vagyis megszívta magát, ugyanis szeretem, hogy citromos, talán ez is a lényeg ennél az édességnél! Mindkét oldalát érje a citromlé. Egy sor piskótára következik az almapüré, amit arányosan szétkenek a piskótákon. Egy ilyen torta formához nem használom fel az egész üveggel, a maradékkal almalevest szoktam sűríteni, vagy egyszerűen joghurttal megeszem.
Az almapüré réteg után következik a krém réteg, ne sajnáljuk, mert a piskóta elfogja a felét tüntetni! 
Ezt addig folytatom, amíg elfogy az alapanyag. Ha egy kevés krém kimarad, azt az édesség fogyasztásakor kínálhatod.






Jelenleg, az egyértelmű családi és baráti kedvenc ez a sütés nélküli citromos sütemény!