Annyira nem nyári étel, de ki tilthatja meg, hogy nyáron is fogyasszuk, ha megkívánjuk!
Ami biztos, hogy ez nem diétás fogás, arra készüljünk fel.
Hozzávalók:
- 250 g beáztatott és jól átmosott lencse
- 1 db vöröshagyma / 8 dkg/
- 1 fél gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tk mustár
- 1 liter víz
- 1 pohár tejföl / 175g/ , vagy 3 ek.
- 1 ek liszt vagy más sűrítő anyag / zablisztet használok /
- 2 ek olaj
- só, cukor
- ízlés szerin ecet, citrom
Elkészítés:
A jól megmosott, beáztatott lencsét hideg vízbe felteszem főni. A babért, aprított vöröshagymát, fokhagymát hozzáadom. A sót csak akkor, ha felforrt. A lencsét áztatás nélkül is feltehetem főni, csak akkor jóval több idő szükséges ahhoz, hogy megfőjön.A régi időkben / anyukám is / még átválogatták a lencsét, és minden más magot főzés előtt, és így biztosan nem került szemét a fazékba.
Ma már nem mindenki teszi meg, de akkor is legyünk résen amikor belelandol a fazékba, hogy minél tisztább legyen. A lencsét készre főzöm, majd a tejföllel, mustárral, és liszttel készítek egy kis habarást. Én itt adom hozzá az olajat is. Majd folyamatos kavargatás mellett belekeverem a lencsébe. Ha elfőtte a levét, akkor a tejfölhöz öntök egy kevés vizet is. Mindig hideg vízzel ajánlom a habarást, vagy a rántást belekeverni. A sűrűsége mindenkinek az ízlésére van bízva. Lehet édesebben, mustárosabban, de egy kis ecettel is megbolondíthatjuk, de választhatjuk a friss citromlét is.
Az oldalas jó választás, de elég nehézzé teszi az ételt, + még elég sok időt vesz igénybe a sütése, de vágjunk bele.
Szép húsos oldalas vettem / nyersen személyenként minimum 20 dkg-ot vásároljunk/ , amit szépen sóval-borssal bemasszírozok. Ezt a folyamatot már rögtön a tepsiben végezhetjük, és akkor kevesebb mosatlan edényünk lesz. A húsokat mindig öblítsük le mielőtt bármit csinálunk vele. Fűszerezés után még egy kevés olajat is kenek rá / egy szilikon ecsettel könnyen megoldható/, azért keveset, mert úgy is elég sok fog sül ki a húsból.
Ha van időnk akkor 160 fokon süssük, majd amikor megpuhult, akkor tegyük feljebb a sütőben, és kapcsoljuk egy kicsit magasabb fokozatra, és pirítsuk meg. / 190 fokra gondolok/
Akkor van kész a hús, ha szinte magától lecsúszik a csontról. A sütésre számoljunk legalább 2-2,5 órát.
Könnyebb felvágni, szeletelni, ha kicsit hagyom hűlni. Óvatosan a csontok mellett vágom.
Egy kis friss kenyér nem maradhat el mellőle!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése