Nyári kerti partikra kitűnő előre elkészíthető finomságot készíthetünk se perc alatt, ha van otthon egy kis sajtunk, diónk / mandula, kesudió, stb./, friss zöld fűszerünk, de száraz is jó, csak az nem annyira mutatós, mint a friss.
Hozzávalók: kb 25 db 2 dkg-os golyó
- 50 dkg reszelt sajt / trappista, edami, cheddar, vagy bármilyen sajt megfelel, amit kedvelünk/
- 15 dkg pirított, aprított dió
- 1 nagy marék aprított zöld fűszer / petrzselyem, bazsalikom, oregano, koriander, lestyán, ki mit szeret/
- 1 -2 saláta levél a díszítéshez
Elkészítés:
Két módjával találkoztam eddig: a reszelt sajtot összegyúrjuk, vagy a mikróban kicsit meglágyított sajtból letépkedve formálunk kb. 2 dkg-os golyókat, kinek melyik tűnik a könnyebbnek, úgy készítse.Én most megpuhítom a sajtot a mikróban, amit nagyon ritkán használok, de most kapóra jön. Ha nincs mikró a lakásban, akkor vagy a sütőben, vagy a meleg vizes fazék tetején, vagy a radiátoron, de valahogy tegyünk szert, arra, hogy kicsit meglágyuljon a sajt, így elkerülhető az unalmas reszelgetés, és az elsősegély láda is!
A golyók megformázása után jöhet a dió pirítása, és aprítása. Amikor ezzel megvagyunk forgassuk bele a golyókat a dióba. Következő lépés a zöld fűszerek mosása, lecsepegtetése és aprítása. Ha nem csepegtetjük le nagyon, összeragad, és nem tapad olyan szépen a sajtra.. Amikor a zöld fűszerekben is meghempergettük a golyókat, kicsit hagyjuk pihenni az össze golyót a hűtőben.
Szép saláta leveleket választunk, vagy csupán egy szép kínálót , amelyre vegyesen felrakjuk a golyókat, hogy, minél mutatósabbak legyenek. Én egy nagy óriás zsemlébe tálaltam, amelynek a szélét kicsit megpirítottam, hogy szebben mutasson.
TIPP: Ha Camembert sajtunk van akkor csak a diós kérget ajánlom, és hozzá finom áfonya lekváros mártogatóst! Szuper együtt a 3 íz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése