Kedvelem a diót az íze és az élettani hatása miatt is.
Az egyik legfontosabb élelmiszerünk a dió. Ezért én elég sűrűn fogyasztom, és használom az ételek készítésénél. Ez egy talált recept! Csak a formáján módosítottam, és számomra ez lett a tökéletes keksz! Már egy darab elfogyasztása is mérhetetlen örömet okoz. Azt szeretem benne, hogy nem túl édes, viszont puha, omlós.
Hozzávalók:
Tészta
- 30 dkg tönköly liszt / én
teljes kiőrlésűt használok,de mással is működik/
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg puha vaj /lehet margarin /
- 10 dkg cukor / szőlő, nád,vagy nyír/
- 1 cs. vanília cukor,vagy aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás sárgája
TÖLTELÉK
- 5 dkg sűrűbb barack lekvár / én házit használok/
A hozzávalókat összekeverem, zacskóba teszem,majd 1-2 órára a hűtőbe helyezem. Addig előkészítem a sütő papírokat, mert legalább 6-8 db kell. A sütőlap nagyságú sütő papírokat vágok le,mert ezen nyújtom,formázom ki a tésztát, mielőtt sütöm. A pihentetés után átgyúrom,majd 4 darabra osztom, és két sütő papír közzé helyezve kinyújtom az első tésztát 2-3 mm-re. Szögletes formára vágom a tésztát, majd a szaggatóval kiszaggatom.Ennél a keksznél nekem ez a szögletes forma jön be. Óvatosan szaggatom, fele-fele arányban az alját és a tetejét. / A forma a Cukrász diszkontban
kapható 750.-Ft. Amikor kiszaggatom, a forma körüli részeket óvatosan
eltávolítom a sütő papírról,majd áthúzom egy lemezre, és irány a 180 fokra
előmelegített sütő. A sütéshez elég a
170 fok, hamar megbarnul.. Kb.
8-10 perc,de résen kell lennem! Kiveszem, és kihűlés után óvatosan szedem le a papírról,mert nagyon
törékeny. Én papírostól szoktam a konyha asztalra csúsztatni azért,hogy a
következő mennyiséget rögtön tudjam sütni a lemezen,mert nekem is csak 3 db lemezem van A legjobb az volna, ha 4 sütő lemezem lenne, mert akkor egyszerre tudnám sütni. Ha kihűltek a kekszek, megtöltöm őket finom házi lekvárral, de ennél a fázisnál is óvatosan járok el. Bármilyen lekvár jó, de nekem a barack a kedvencem!
-Díszíthetném csokoládéval, vagy bármivel,de én a kevesebb több híve vagyok.