2012. szeptember 9., vasárnap

Töltött dagadó puliszkával


Lehet, hogy túlságosan megbonyolítottam ezt az egyszerű ételt, de így sikerült, és a visszajelzések szerint harmóniában maradtak az ízek.



Hozzávalók :  4 személyre 

      Dagadó

  • 60-80  dkg dagadó / hidegen is finom, ha maradna /
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db közepes répa 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 köteg petrezselyem 
  • 3 db friss gomba 
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 marék áztatott kenyér /lehet tejben, ha nincs, akkor zsemlemorzsa 
  • 2  kanál zsiradék 

      Puliszka

  •        3 dl pohár kukorica dara
  •        6 dl tej
  •        3 dkg vaj
  •        só
  •        6 dl víz /lehet ez a mennyiség is tej /

Elkészítés:

A dagadót kiszúrom, ez azt jelenti, hogy tölteni való formát adok neki. A késem hegyével óvatosan minél hosszabban próbálom keresztben átszúrni, úgy, hogy ne vágjam ki a húst. Majd sózom, borsozom, kívül-belül. Közben a tojásokat megfőzöm. Amikor megfőttek hideg vízben lehűtöm őket, hogy a héjuk könnyebben lejöjjön, mert melegen nem válik el a héjtól, hanem inkább rátapad.
A töltelék elkészítéséhez fogok egy serpenyőt, és az összevágott zöldségeket a zsiradékban megfonnyasztom, ezt is sózom, borsozom, amikor kész csak hozzáadom az összevágott tojásokat, a kinyomkodott áztatott kenyeret. amikor ezzel megvagyok , megkóstolom, hogy megfelelő -e az íze. Kicsit legyen ízesebb a kóstoláskor, mert süléskor veszít az ízéből.
A töltelékkel megtöltöm a kiszúrt húst. Kézzel a legkényelmesebb a művelet. Amikor ez megvan, 2-3 db fogpiszkálóval, de lehet hústű is lezárom a hús végét, hogy süléskor ne csorduljon ki a töltelék.
A tepsibe csak egy kevés zsiradékot teszek, hiszen a dagadóból úgyis ki fog sülni. Irány  a sütő. Ha nem sietek akkor 170 fokon kényelmesen készítem, ha mégis gyorsabban kell, akkor lefóliázom és 180-fokon sütöm, és egy kis vizet is öntök még alá. A középső rácson sütöm. Amikor 1 óra eltelt, akkor megnézem, ha átpuhult leveszem a fóliát, és rápirítok, hogy a teteje szép világos barna legyen.
Amíg sül a húsom elkészítem a puliszkát. Vastagabb falú lábasba egy kevés vizet öntök, majd ebbe a darát, és az egészet felöntöm a tejjel, majd elkezdem kavargatni, egy darabig semmi nem történik, de ha elkezd tapadni a lábashoz már nem szabad magára hagyni, mert leéghet. Amikor szükségét érzem hozzáadom a vizet, és még tejet, ha igényli. Amikor elkezd buborékokat lökni felfelé akkor félrehúzom, majd belekeverem a vajat, sózom, és természetesen megkóstolom, hogy megfőtt-e. A puliszkát folyékonyabbra hagyom, mert később a hűlés közben rendesen megkötne, ha nem így tennék, de én folyósan szeretem. Ha túl sűrű lenne, akkor egyszerűen annyi tejet, vagy vizet kell hozzáönteni, hogy elérje a neked megfelelő állagot.
A képen látható pirított csilis hagyma elhagyható.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése