Bébi tintahalakat vettem, jó sokat, és így meg is oldottam a délutáni elfoglaltságom! Több műveletes a tintahal tisztítása, ha frissen veszi az ember. A cél a fehér gumisnak mondható hús és a csápok különválasztása, illetve letisztítása. Jó alaposan megmossuk, eltávolítjuk a a fejrészt a testtől, majd minden hártyát, belsőrészt kiszedünk, különösen a vékony, szinte alig észrevehető gerincét húzzuk ki. Amikor mindezzel megvagyunk, akkor egy kevés ecetet csepegtetek a vízbe és egy kis sót és ebben hagyom állni a felhasználás előtt legalább egy fél órát, majd leszűröm. Éppen, hogy fűszerezem egy kis őrölt fehér borssal, pici sóval, friss citromlével. Innen már gyerekjáték
Hozzávalók: 2 adaghoz
- 30 dkg tisztított tintahal / nagyon összeesik/
- 5 ek olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db csili paprika
- 1 kisebb citrom, vagy nagyobb fele
- a másik citrom fele a tintahal karikák fűszerezésére
- 1 csipet őrölt fehér bors
- 1 marék aprított petrezselyem
- kevés frissen őrölt bors, én most színes borsot használok
- só / most Maldon sóm van, mert minden más elfogyott/
- 2 nagy marék barna kenyér morzsa
Így néznek ki csápok megsütve!
Elkészítés:
Veszem a legnagyobb vas serpenyőmet, mert fontos, hogy minden csodásan megpiruljon!Inkább két ütemben készítem, az a biztos. Először 3 evőkanál olíva olajat felhevítek, ebbe beledobom a csilit, a fokhagymát, a vékonyra szelt citrom karikákat. Fontos, hogy érintkezzenek a serpenyő aljával, mert itt kapják meg a színüket. Óvatosan kicsit igazítok rajtuk, amikor kell megfordítom őket, de a kavargatástól eltekintek. A citrom karikákat ki is veszem egy tányérra egy kis idő múlva, majd beledobom a kenyér morzsa felét, mindent összekeverek, még egy kis olajat öntök hozzá, a pirult morzsás fokhagymát is kiszedem, ezután megsütöm a másik felét. Már csak a felkarikázott tintahal következik, és ehhez tényleg forró serpenyő kell! Néhány pillanat és a tintahal karikák a csápokkal együtt elkezdenek összezsugorodni, és lassan kész is. Semmiképpen nem sütöm 2 percnél tovább, mert akkor gumiszerű ehetetlen valami lesz! A kész tintahalakra rádobom a kedvem szerinti mennyiségű petrezselymet, sót, borsot, majd visszaborítom rá a pirított morzsát, egy laza kavarás és tálalom. A citrom karikákat óvatosan keverem hozzá, vagy csak szinte díszítem vele, mert egyébként nagyon összetörnek.
Ugye milyen szép színes, és középen a fej-lábak még mutatósabbá teszik a salátát!
Mondhatják, hogy a salátához salátát, de most tényleg ez van, és jó döntésnek bizonyul! A megmosott rucolára csak egy kis balzsamkrémet teszek, majd megszórom fekete szezámmal.
Elég sok kép készült, de egyikről sem tudok lemondani!
Pompás kis saláta!! Jöhet!
VálaszTörlésNagyon guszta és szép színes. De én a képen többek közt baby polipot, s tintahal karikákat látok.
VálaszTörlés