Jaj, de jó, hogy még tart a nyár! Nap mint nap belefutok ezekbe a fantasztikus színű és ízű zöldségekbe,ha kell, ha nem készítek belőlük valamit, vannak hálás fogyasztóim! :-)
A zöldség aprítás, reszelés gyakorlata megkönnyíti az elkészítést, de szerintem soha ne variáljuk túl, ami zöldség van tegyük bele, sőt én körtét is vágtam bele!
Hozzávalók: 22 cm átmérőjű torta forma, vagy más sütő forma
Lepény: 4 adag
- 2 db cukkini, kb. 60 dkg
- 1 tk só a lesózáshoz
- 1 db tv paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej reszelt vöröshagyma
- 1,5 dl tejszín
- 3 db tojás
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 csipet aprított petrezselyem
- 1/2 citrom leve
- só, frissen őrölt fehér bors
Saláta:
Minden fajta salátába való zöldségből úgy egyforma arányban teszek beleEzeket a csodaszép koktélparadicsomokat sem hagyom ki!
Öntet: 4 adaghoz
- 1 dl joghurt
- 1 tk olíva olaj
- pici só
- pici reszelt fokhagyma
- pici fehér őrölt bors
- 4 dkg pirított tökmag / ne sajnáljuk , isteni vele! /
Elkészítés:
A reszelő nagyobb lyuk részén lereszelem a cukkinit és rögtön megsózom, félreteszem.Addig elkészítem a saláta hozzávalóit. Mindent alaposan megmosok, nagyobb darabokra is vághatnám, de most így alakul. A bébi cékla nyersen is tökéletes salátába, így nem is hagyom ki. Találok egy maradék körtét, belevágom, és így tovább.
Ezekre a csodaszép kis koktél paradicsomokra a Mars téren tettem szert. Nagyon édesek.
Az öntet hozzávalóit összekeverem és félrerakom.
Eddigre már elég sok vizet kiengedett a cukkinim, fogom és kifacsarom amennyire tudom, ezután hozzáadom a többi alapanyagot. Mindennel elkeverem és mehet a kivajazott, lisztezett formába, de sütőpapírral is meg lehet oldani, az egy kicsit megkönnyíti a helyzetet.
A sütő középső részén sütöm 180 fokon 35-40 percet, de figyelem, mert amikor barnulni kezd a teteje már nem sok van hátra. Tű próbát alkalmazok, vagyis egy fokpiszkálót beleszúrok, amennyiben rátapad a tészta akkor még marad egy kicsit a sütőben.
Hagyom kihűlni, úgy könnyebb szelni. A salátát csak étkezés előtt közvetlen keverem össze, az öntet pedig tényleg a végén, vagy ki-ki maga tegye rá. A tökmagot ne felejtsük el megpirítani! Már az illat is mennyei az asztal körül!
Ha mindenki együtt étkezik akkor a szabad szedést javaslom. Csodásan mutat a terített asztalon amikor körbeüljük! Könnyű száraz fehér bort fogyasztunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése