Kedvelem ezt a kellemes, és mint látható mutatós ételt, de mégis ritkán látok neki az elkészítésének.
Most itt az ideje, hogy nekilássak! Hiszen a csapból is karfiol folyik, itt a szezonja, már lassan unalmassá válik a gyakori karfiolos ételek készítése, és még Dubarry nem volt terítéken!
Hozzávalók: 4 ADAGHOZ
- 1 kisebb fej karfiol
- pici só a karfiol puhításhoz a vízbe
- pár csepp citromlé, ha van kéznél
- csipet cukrot is szoktam bele tenni
- 4 szelet csirke mellfilé
- ezt sózom , borsozom
- kevés olaj amiben hirtelen megsütöm
- reszelt sajt a végén a húsok tetejére
Elkészítés:
A karfiol fejet szétbontom, bő vízben megmosom, rózsákra szedem, a forró vízbe dobálom, és hagyom 10 legalább percig főni, de figyelem, mert nem akarom szétfőzni.Addig egy serpenyőben olajat forrósítok, és a sózott-borsozott szeleteket hirtelen megpirítom, de csak annyira, hogy a rostok összeszűküljenek, és finom szaftos maradjon a hús, hiszen együtt a karfiollal még úgyis sütöm őket egy pár percig. Félreteszem a kész szeleteket, majd nekilátok a mártásnak.
Úgynevezett fehér mártást készítek, csak egy kicsit korszerűbb formában, a zabliszt miatt. Felmelegítem a tejet, sózom, borsozom, pici szerecsendiót is szórok bele, mert ez a fűszer különleges ízt fog adni a mártásnak. Jó ha van otthon midig szerecsendió, mert néhány ételhez elengedhetetlen!
Kisebb habverővel készülök a liszt szóráshoz, de fakanál is megteszi, ezzel óvatosan beleelegyítem a lisztet, csomómentesre keverem, ha nem megy, egy botmixert kapok a kezembe, és ez megteszi a hatását! Ezután következik a reszelt sajt, végül a vajat forgatom hozzá, amitől szép selymes lesz a mártásom. Kész a mártás!
Kisebb tepsibe kiszedem a hús szeleteket, a leszűrt karfiol rózsákkal betakarom a szeleteket, amennyire lehet, majd a mártással befedem őket, és hagyom szépen lecsorogni. Én a reszelt sajtot csak 10 perc sütés után szórom rájuk, mert nem akarom, hogy megégjenek.
Mártás:
- 2dl tej
- 1 csapott kanál zabliszt
- 1 diónyi vaj
- pici só, szerecsendió
- 3 dkg reszelt sajtot teszek a mártásba
- pici fehér bors
A 180 fokosra előmelegített sütőbe helyezem a tepsit, és hagyom 170 fokon kb. 15-20 percig, de közben még rászórom a reszelt sajtot.
A köret ízlés szerint variálható: illik hozzá burgonyapüré, vajas burgonya, párolt rizs, de nálam most a saláta a nyerő!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése