2013. december 28., szombat

Csirkemell " Dubarry" módra



Kedvelem ezt a kellemes, és mint látható mutatós ételt, de mégis ritkán látok neki az elkészítésének.
Most itt az ideje, hogy nekilássak! Hiszen a csapból is karfiol folyik, itt a szezonja, már lassan unalmassá válik a gyakori karfiolos ételek készítése, és még  Dubarry nem volt terítéken! 


Hozzávalók: 4 ADAGHOZ

  • 1 kisebb fej karfiol
  • pici só a karfiol puhításhoz a vízbe
  • pár csepp citromlé, ha van kéznél
  • csipet cukrot is szoktam bele tenni
  • 4 szelet csirke mellfilé
  • ezt sózom , borsozom
  • kevés olaj amiben hirtelen megsütöm
  • reszelt sajt a végén a húsok tetejére

Elkészítés:

A karfiol fejet szétbontom, bő vízben megmosom, rózsákra szedem, a forró vízbe dobálom, és hagyom 10 legalább percig főni, de figyelem, mert nem akarom szétfőzni.
Addig egy serpenyőben olajat forrósítok, és a sózott-borsozott szeleteket hirtelen megpirítom, de csak annyira, hogy a rostok összeszűküljenek, és finom szaftos maradjon a hús, hiszen együtt a karfiollal még úgyis sütöm őket egy pár percig. Félreteszem a kész szeleteket, majd nekilátok a mártásnak.
               
Úgynevezett fehér mártást készítek, csak egy kicsit korszerűbb formában, a zabliszt miatt. Felmelegítem a tejet, sózom, borsozom, pici szerecsendiót is szórok bele, mert ez a fűszer különleges ízt fog adni a mártásnak. Jó ha van otthon midig szerecsendió, mert néhány ételhez elengedhetetlen!
Kisebb habverővel készülök a liszt szóráshoz, de fakanál is megteszi, ezzel óvatosan beleelegyítem a lisztet, csomómentesre keverem, ha nem megy, egy botmixert kapok a kezembe, és ez megteszi a hatását! Ezután következik a reszelt sajt, végül a  vajat forgatom hozzá, amitől szép selymes lesz a mártásom. Kész a mártás!

Kisebb tepsibe kiszedem a hús szeleteket, a leszűrt karfiol rózsákkal betakarom a szeleteket, amennyire lehet, majd a mártással befedem őket, és hagyom szépen lecsorogni. Én a reszelt sajtot csak 10 perc sütés után szórom rájuk, mert nem akarom, hogy megégjenek.


Mártás:

  • 2dl tej
  • 1 csapott kanál zabliszt
  • 1 diónyi vaj
  • pici só, szerecsendió
  • 3 dkg reszelt sajtot teszek a mártásba
  • pici fehér bors




A 180 fokosra előmelegített sütőbe helyezem a tepsit, és hagyom 170 fokon kb. 15-20 percig, de közben még rászórom a reszelt sajtot.

A köret ízlés szerint variálható: illik hozzá burgonyapüré, vajas burgonya, párolt rizs, de nálam most a saláta a nyerő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése