Hidegen-melegen is fogyasztható ételt készítek a barátaimnak és persze magamnak !
Hozzávalók: 8 paprikához
- 8-10 db rövidebb, kerekebb, húsosabb tv paprika
- 50 dkg darált hús / én szárnyast használok/
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 8 dkg megmosott rizs
- 1 tojás
- 1 jó csipet őrölt fekete bors
- 1 pici őrölt kömény
- 1 kk őrölt fűszer paprika
- 1 kisebb darab zeller, de zeller levél is elég lehet, ha csak az van
- 1 liter sűrű paradicsomlé
- 1 ek cukor, de kinek-kinek ízlése szerint
- 1-2 ek paradicsom püré
- 1 fej egész vöröshagyma
A paprikákat megmosom, a csumát / szép magyar szó!/ egy kis keresztvágással eltávolítom, majd a magokat kiszedem mindegyikből. A darált húst jó összekeverem a felsorolt fűszerekkel, az egy tojással, és az apróra vágott hagymákkal. Finomabb lehet, ha a hagymákat előtte lepirítom, de én nem akarok plusz zsiradékot hozzáadni,és sietek is, így most ezt a fázist átlépem, de a rizst még előtte belekeverem.
Az így elkészült laza töltelékkel megtöltöm a paprikákat, ezt követően egy lábasban szépen sorba elhelyezem őket, majd rájuk öntöm a paradicsomlevet. Még annyi sós vizet is hozzáadok, amennyi ellepi a paprikákat. A cukrot, ha teszek bele, azt később szoktam beleszórni. A zellert és a vöröshagymát viszont most teszem hozzá. Lassú tűzön kb. 1,5 órát főzöm. A főzési idő felénél egy kis vízzel kikeverem a paradicsom pürét és ráborítom. A végén ráízesítek. Ha sűrűbb mártást szeretnének akkor ennél a lépésnél 1 ek önök számára elfogadható sűrítő anyagot is keverjenek bele.
A töltött paprika mellé gyakran kínálnak kockára vágott főtt burgonyát.
Szia! Köszi szépen!Örülök,mert ez az első megjegyzés a blogomban, és nagyon nyerő!! Köszi szépen!
VálaszTörlés