2012. június 10., vasárnap

Mézes eper jam házi kefírrel



Természetes, tartósítószer nélküli elmaradhatatlan kényeztetőm, persze, amíg el nem fogy az eper jam!
Még tavalyról van hasonlóan eltett őszibarackom, legfeljebb visszatérek arra.
Sok mindent nem kellett csinálnom az eperrel, mert nem a hagyományosan hosszú ideig főzött változatot készítem, hanem egy gyors, de annál ízletesebb formáját, így azt hiszem egy új nevet is kellene a jam helyett találni neki, mert ez nem állja a helyét ebben az esetben!

Hozzávalók:

  • 2 kg eper 
  • 30 dkg nád cukor
  • 30 dkg akác méz 
  • 2 db madár chili / elhagyható/
  • 2 dkg citromsav

Elkészítés:

A megmosott és kicsumázott epret egy vastag aljú lábasba öntöm és hozzáadom az édesítőket, majd a citrom levet. Nem több, mint 25-30 perc múlva a keletkezett levet leöntöm róla, ez képezi a szörpömet a későbbiekben, majd még pár percig kevergetem, de ahogy sűrűbb lesz leveszem a tűzhelyről.
Ebből a mennyiségből szűk 1 liter szörp, és 4 kisebb üveg eper jamet készül.
A kifertőtlenített befőttes üvegeket megtöltöm az eperrel, és hagyom kihűlni, csak ezután zárom le.
Tartósítószert nem teszek bele. Egy lábasba beleteszem az üvegeket, és annyi vizet öntök rájuk, hogy az üvegek nyakáig érjen éppen, majd 15 percig közepes fokozaton forralom. Lehúzom a tűzhelyről és egy műanyag dobozba konyharuhákba tekergetve hagyom kihűlni. / dunnám nincsen, pedig az lenne az igazi !/

A házi kefírt egy másik alkalommal leírom. Ha nincs otthon, akkor a Danone is tökéletes, csak jó sok eperrel és hidegen!