Szívesen készítek nem hagyományos ételeket a saját fejem után. Ezt az ételt egy pár évvel ezelőtt raktam össze, sikeres lett, és azóta is rendszeresen az asztalra kerül. Szerintem nagyon egészséges, finom egytálétel.
Hozzávalók: 4 személyre
- 50 dkg vörös lencse
- 50 dkg csirkemell vagy combfilé is tökéletes
- 1 csomag petrezselyem aprítva
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- csipet snidling, ha van kéznél nem árthat
- 1 db piros paprika
- 2 babér levél
- 2-3 paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek balzsamecet
- 1-2 csipet római kömény, ha akad otthon
- olíva olaj a csirke csíkok sütéséhez
Elkészítés:
A nagyobb serpenyőbe / nagyobb szükséges, mert a végén minden ebben landol/ olíva olajat hevítek, majd folyamatosan beledobálom a zöldségeket, a darabolt vöröshagymát, fokhagymát, apróra kockázott piros paprikát, majd sózom, borsozom, és kavargatom.Amikor kezd pirulni, akkor 1 kanálnyi vizet öntök hozzá, de nem többet, hogy finoman tovább aszalódjon, mert az szeretném. Hagyom kicsit párolódni, és csak azután adom hozzá a megmosott lencsét. Forralok a vízforralón egy kis vizet, és amikor a mosott lencsét hozzákeverem, akkor ebből a vízből felöntöm, hogy legalább 3 ujjnyival több víz legyen a zöldség fölött. Gyorsan elkészül, sokkal gyorsabban, mint a mi hagyományos, itthoni lencsénk, de addig még megsütöm a csirkét, mert ehhez az ételhez pirítva adom hozzá, úgy finomabb.
Felforrósított olajba 3-4 menetben / attól függ mekkora a serpenyő/ megsütöm a csirke csíkokat, amiket korábban a képen látható nagyságúra csíkoztam. Ahogy sül a hús, úgy egyszerűen bele is borítom a lábasba, így nem lesz + mosatlanom.Hagyom összeforrni a hússal, amikor ezzel megvagyok, megkóstolom, ízesítem, és leveszem a tűzről. Kis hűlés után adom hozzá az ecetet, a mustárt. Ez lehet fehérbor, balzsam, balzsamkrém, ki mit használ, én balzsamecettel kedvelem. Mustárt, dijonit adok hozzá egy keveset.
Előfordulhat, hogy egy kicsit savanyúnak találjuk, de ne ijedjünk meg ez később elmúlik, mert a lencse magába szívja az ecetet. Nem biztos, hogy ilyen leves lesz, mint az én képemen, mert elfőheti a vizet, ha sokáig hagyják a tűzhelyen, de akkor még öntsenek hozzá egy kis vizet, amennyiben így szeretnék levesesen.
Az aprított petrezselymet a legvégén adom hozzá, és természetesen a csilis olaj sem maradhat el!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése