Könnyű
nyári levesről van szó, ami hidegen is tökéletes! Lehet készíteni magyarosan , piros őrölt paprikával, kaprosan, tejesen, stb. Én most a tejfölös habarás mellett döntök, és levesbetétet sem teszek bele.
Hozzávalók: 4 adaghoz
- 40 dkg ropogós zöldbab, /a fonnyadttal nem olyan finom /
- 3 dkg aprított vöröshagyma
- 1 ek. szőlőmag olaj
- 2 kis szál új répa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 1/2 cs. aprított petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/4 piros tv paprika /a szín miatt/
- 1 csipet nád cukor
- 1 tk. zabpehely liszt
- só ízlés szerint
- 1 ek. kapros-fokhagymás ecet
- 2 ek tejföl vagy író is tökéletes, sőt jobb az emésztésnek
Elkészítés:
A mosott, aprított zöldségeket olajban, fedő alatt
párolom legalább 10 percig, hogy ne égjen le, időnként pici vizet öntök
alá, majd sózom, és a pici cukrot is ekkor dobom bele. A párolás után
felöntöm 1,5 liter meleg vízzel, és akkor veszem le a tűzhelyről, amikor
még roppanós a levesben zöldség. Az utolsó 5 percben a fellazított
tejfölt is hozzáöntöm, majd kevés ecettel ízesítem.Ha nem diétásan
akarom készíteni egy kis zabliszttel vagy tönköly liszttel keverek
csomómentesre a tejfölt, a lényeg, hogy vékony legyen a habarás, mert a
sűrűt összerántja a forróság és csomós lesz. Most így teszek,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése